Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Boris Johnson, în pericol. Îl demite Regina sau vine Poliția la Downing Street 10? (Sunday Times)

Negocierile dintre Regatul Unit și UE se reiau azi, iar presa britanică notează că în weekend Boris Johnson a avut convorbiri telefonice cu lideri din Franța, Fnlanda, Olanda și Austria. Bruxelles-ul nu este deocamdată pe aceeaşi lungime de undă cu Boris Johnson. Următorului summit (17- 18 octombrie) urmează să fie decisiv, dar până atunci avem parte de o efervescență deosebită.

Foarte multe declarații ale premierului apar în presa din Regatul Unit. „Propunerile făcute publice săptămâna trecută înseamnă că noi, britanicii, am sărit în mijlocului râului şi ne îndreptăm spre o insulă”, a declarat Johnson într-un articol apărut în tabloidele pro-Brexit The Sun on Sunday şi The Sunday Express.

„Dacă vrem să ajungem la o înţelegere, este nevoie ca şi UE să sară în apă de pe partea sa şi să ni se alăture acolo, arătându-şi disponibilitatea de a accepta un acord pe care să îl poată sprijini şi parlamentul britanic”, a spus el.

Premierul britanic își pune speranțele în Ungaria. El vrea să-l convingă pe premierul Viktor Orban să recurgă la dreptul de veto în Consiliul European pentru a bloca orice solicitare de amânare a Brexit-ului, astfel încât, în final, Boris Johnson să-și poată respecta promisiunea unui Brexit la 31 octombrie.

"Cât de departe sunt Marea Britanie și UE de a ajunge la un acord Brexit?", se întreabă "The Guardian", care admite că acordul este puțin probabil, dar discuțiile sunt în desfășurare.

Boris Johnson va refuza să demisioneze după eventuala retragere a încrederii de către Parlament din cauza crizei Brexit, mai scrie presa engleză. Premierul britanic aşteaptă demiterea de către regina Elisabeta ori emiterea unui mandat de arestare, afirmă surse guvernamentale pentru "Sunday Times". Oficiali guvernamentali de rang înalt de la Londra au declarat pentru publicaţia citată că Boris Johnson va refuza să se retragă din funcție dacă Parlamentul îi va retrage încrederea pentru a evita ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit pe 31 octombrie, situaţie care va conduce la o criză constituţională fără precedent.

"Până nu vine poliţia la Biroul din Downing Street cu un mandat pentru arestarea premierului, acesta nu va pleca din acel loc", a declarat un oficial de rang înalt din Guvernul de la Londra.

Ultima dată când un monarh britanic a dispus demiterea unui prim-ministru a fost acum 185 de ani.

 

În Portugalia, Kosovo și Tunisia au avut ieri loc alegeri legislative. Conform rezultatelor finale, Partidul Socialist din Portugalia, condus de premierul Antonio Costa, râmâne la putere.

Socialiștii vor avea 106 mandate din cele 230 în Parlamentul de la Lisabona, în timp ce principala formațiune de opoziție, Partidul Social-Democrat, a obținut 77 de locuri. Alegerile au fost marcate de un absenteism record, doar 45 la sută dintre cetățeni mergând să-și exprime votul. Partidul Socialist, aflat la putere într-o coaliție cu alte două partide, a aobținut un rezultat superior alegerilor anterioare, 37 la sută față de 32 procente, acum 4 ani, scrie Jornal de Noticias. Mai mult ca sigur, această coaliție va rămîne la putere, după negocierile programate în aceste zile.

Alegătorii au asigurat victoria opoziţiei prin votul acordat la alegerile legislative desfăşurate duminică în Kosovo, foştii comandanţi militari înregistrând o înfrângere după un deceniu la putere, relatează AFP. "Acceptăm verdictul poporului. PDK trece în opoziţie", a declarat liderul principalului partid al coaliţiei guvernamentale, Kadri Veseli. După numărarea a peste trei sferturi din voturi, partidul de stânga avea 26.04%, iar formaţiunea LDK de centru 25.21%.

Sondajele de la ieșirea de la urne dau câștigător în Tunisia partidul islamist Ennahda, anunță Reuters. 17,5% ar avea acesta, în timp ce principalul său rival, partidul „Heart of Tunisia” al mogulului presei, Nabil Karoui, se situează pe locul II, cu 15,6% din voturi. Spre deosebire de alegerea şefului statului, acest scrutin legislativ nu le-a stârnit prea mult interes tunisienilor. Totuşi, aceste alegeri sunt cruciale în această ţară în care a luat naştere Primăvara Arabă, unde Parlamentul este responsabil de problemele care preocupă cel mai mult: economia stagnantă, şomajul înrădăcinat, serviciile publice deficiente şi inflaţia în creştere. A fost al doilea scrutin legislativ în Tunisia de la adoptarea Constituţiei în 2014.

 
Revista presei internaționale - 7 octombrie 2019