Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Dialog telefonic furtunos Merkel-Johnson (Daily Mail)

merkel-johnson-berlin-m.jpg

Image source: 
RFI

Presa britanică scrie azi despre o convorbire telefonică furtunoasă între Boris Johnson și Angela Merkel.  Șansele unui summit UE de succes săptămâna viitoare tind spre zero.

"Acordul Brexit al lui Boris Johnson pare condamnat la moarte", scrie "The Guardian", în timp ce “Daily Mail" notează că "Bruxelles-ul a acuzat Marea Britanie că evoluează într-un joc stupid de afirmații, asta după ce un acord este <<copleșitor de puțin probabil>>, în urma unui apel telefonic furtunos între Boris Johnson și Angela Merkel".

După această discuție dură, relatată de presa britanică dar fără detalii ale convorbirii, lira sterlină este în scădere, iar cei din Downing Street au declanşat strategia "jocului reproşurilor" pe fondul unor dure ameninţări potrivit cărora Marea Britanie va riposta împotriva statelor membre ale UE, scrie Financial Times.

Asta în condițiile în care ieri atât Donald Tusk cât și David Sassoli și-au declarat dezamăgirea față de mersul evenimentelor. Summit-ul UE de săptămâna viitoare se anunță deja un eșec total, notează BBC.

Economia britanică va stagna cel puțin doi ani în cazul unui Brexit fără acord, iar datoria publică va ajunge la 90 la sută din produsul intern brut. Avertismentul sumbru vine de la Institutul de Studii Fiscale de la Londra, un ONG foarte influent, care adaugă: Marea Britanie va avea cel mai mare grad de îndatorare din ultima jumătate de secol: în jur de 100 de miliarde de lire sterline, crede Sky News.

Ministrul irlandez al Finanţelor, Paschal Donohoe, a anunţat un plan de sprijin masiv, în valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru a atenua impactul unui Brexit fără acord asupra economiei ţării sale, relatează AFP. Acesta a precizat că 600 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru a ajuta sectoarele cheie ale economiei irlandeze, ca agricultura sau turismul, să absoarbă şocul unei ieşiri din UE fără un acord.

 

Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, l-a desemnat din nou pe socialistul Antonio Costa în funcţia de prim-ministru după victoria acestuia în alegerile parlamentare desfăşurate duminică şi l-a însărcinat cu formarea unui nou guvern.

Potrivit rezultatelor aproape definitive, Partidul Socialist (PS) a câştigat alegerile cu 33,65% din voturi şi cel puţin 106 mandate, faţă de 86 la precedentul scrutin, dar nu va dispune de majoritatea absolută în parlamentul unicameral cu 230 de locuri, scrie Diario de Noticias.

Costa are succes înainte de toate, pentru că s-a eliberat în mare parte de ideologia de stânga, explică El Mundo: „Portughezii susțin pragmatismul afișat de stânga. Lăsând la o parte planurile nerealiste și cerințele populiste care nu sunt realizabile, în ultimii patru ani Portugalia a urmat o politică foarte clară sub tutela Bruxelles-ului, care a salvat țara de la faliment . Reduceri majore, majorari fiscale pentru clasa de mijloc și scutire de impozite pentru investitorii străini au pompat bani în miracolul portughez. Cu toate acestea, sarcina datoriei este enormă, iar dezechilibrele economice provoacă îngrijorare, Lisabona prezentând deja primele simptome ale recesiunii".

 

Casa Albă a informat Congresul că refuză să coopereze în ancheta în curs în vederea unei eventuale proceduri de destituire vizându-l pe Donald Trump, considerând că nu are legitimitate.

"Trump îî sfidează pe democrați", notează CNN, în timp ce Los Angeles Times admite că sondajele arată un sprijin din ce în ce mai mare pentru ancheta anti-Trump.

Anunţul Casei Albe este "pur şi simplu o altă tentativă de a ascunde faptele privind eforturile neruşinate ale administraţiei Trump de a face presiuni asupra unor puteri străine cu scopul de a intefera în alegerile din 2020", a denunţat într-un comunicat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Revista presei internationale - 9 octombrie 2019