
Presa internaţională
"Schimbarea politicii din Siria ne afectează credibilitatea" (The Atlantic)
turkish.jpg

"Retragerea SUA din nordul Siriei creează climatul perfect pentru crime de război. Erdogan își propune să alunge refugiații și să forțeze trupele kurde să ajungă departe de Turcia. Vor rezulta daune enorme", susține The Guardian, iar Fox News susține că "Trump scoate trupele din nordul Siriei înaintea atacului turc, oficialii Pentagonului jucând rolul orbilor dintr-un film prost".
"The Atlantic" scrie că "schimbarea politicii din Siria amenință cu anularea în cinci ani a luptei împotriva ISIS și va afecta grav credibilitatea americanilor". De asemenea, publicația admite că "decizia a fost luată fără consultarea aliaților Statelor Unite sau a conducerii militare superioare a țării și a amenințat să afecteze parteneriate viitoare exact în momentul în care avem nevoie cel mai mult de ele". În zona ofensivei turce continuă luptele, iar sute de persoane, civili, își părăsesc casele, anunță BBC și CNN.
”Intervenția în Orientul Mijlociu a fost cea mai proastă decizie din istoria Statelor Unite”, a scris pe Twitter Donald Trump, la trei zile după ce a anunțat retragerea trupelor americane din sectoarele apropiate de granița turcă, în nordul Siriei. “Războaiele fără sfârșit s-au terminat pentru noi”, a concluzionat liderul de la Casa Albă.
Cel puţin 15 persoane, dintre care 8 civili, au fost ucise miercuri în cursul ofensivei armatei turce asupra forţelor kurde din nord-estul Siriei, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), transmite AFP.
Franţa, Regatul Unit şi Germania au cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ofensiva turcă în nordul Siriei, potrivit Reuters, iar întîlnirea va avea loc azi.
Boris Johnson îşi trimite azi la Bruxelles ministrul pentru Brexit, în vederea unor discuţii ale ultimei şanse, iar premierul britanic are programată o întâlnire cu omologul irlandez,
"UE a emis ultimatum lui Johnson cu privire la planul Brexit. Premierul britanic a făcut presiuni în fața acordului vamal înaintea discuțiilor de criză cu omologul irlandez, Leo Varadkar", scrie Financial Times. Sky News anunță că azi cei doi se vor întâlni pentru a încerca să ajungă la un acord, dar șansele de reușită nu sunt foarte mari.
Asta într-un moment în care negociatorul-şef al UE consideră "foarte dificil", dar încă "posibil" să se ajungă la un acord, relatează AFP. UE i-a dat guvernului britanic ca termen sfârşitul acestei săptămâni pentru a-i prezenta un compromis acceptabil şi a se ajunge astfel la o separare amiabilă pe 31 octombrie. În lipsa unui acord pentru retragerea Regatului Unit din UE, Londra se pregăteşte pentru un "no deal" (Brexit fără acord) potenţial devastator pentru economia britanică, deşi Boris Johnson a fost obligat de parlament să ceară o nouă amânare a Brexitului, dacă nu se ajunge la o înţelegere.
Aproape două milioane de cetăţeni europeni au cerut să rămână în Marea Britanie după Brexit, dintre care o jumătate de milion doar în luna septembrie, odată cu apropierea datei prevăzute pentru retragerea acestei ţări din Uniunea Europeană, indică statisticile publicate miercuri de guvernul britanic, transmite AFP. Cei mai numeroşi solicitanţi sunt polonezii, românii şi italienii. Conform unor informații 15 la sută dintre cereri sunt ale românilor, adică în jur de 300.000.