Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump și cele trei opțiuni pentru războiul din Siria

trump.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter

Ţările europene au criticat dur operaţiunea lansată miercuri de Turcia în nord-estul Siriei, iar presa internațională relatează ce se întâmplă la granița cu Siria. Președintele american Donald Trump are trei opțiuni în acest moment și încearcă un acord.

"În timp ce caută susținere departe de obuzele turcești, kurzii sirieni ard de furie pentru trădarea lui Donald Trump", scrie The Guardian, iar CBS News notează că "majoritatea civililor se grăbesc să scape de atacurile aeriene turcești din nordul Siriei, fugind către alte zone".

Ofensiva Turciei împotriva forţelor kurde nu a încălcat linia roşie trasată de președintele american, care a ameninţat Ankara cu sancţiuni economice în caz de comportament disproporţionat sau "inuman", a afirmat azi-noapte un înalt responsabil american.

Presa occidentală critică în continuare mișcarea lui Trump, după retragerea din Siria. "Avem o politică superficială și incoerentă în Orientul Mijlociu", scrie The Economist, în timp ce Financial Times admite că "de ani de zile, America încearcă să se retragă din Orientul Mijlociu. Trump nu face decât să meargă mai apăsat pe urmele lui Barack Obama, dar acum chiar a luat decizia".

Donald Trump a evocat posibilitatea unei medieri americane în conflictul dintre Turcia şi kurzi, după lansarea ofensivei de către Ankara împotriva unei miliţii kurde în nord-estul Siriei.

"Avem una dintre cele trei opţiuni de supravieţuire: trimiterea a mii de soldaţi pentru a câştiga în plan militar, lovirea Turciei foarte greu din punct de vedere financiar şi cu sancţiuni şi convingerea mediatorilor pentru un acord între Turcia şi kurzi", a scris preşedintele american într-un mesaj postat pe Twitter.

 

Polonia va avea alegeri parlamentare în weekend. Toate indiciile susțin că partidul de guvernămînt, Lege si Justiție, va apărea din nou ca fiind cel mai puternic partid. Presa europeană discută de ce conservatorii naționali sunt atât de populari și dacă opoziția ar putea avea o șansă.

Fostul preşedinte polonez Lech Walesa i-a şocat zilele acestea pe compatrioţii săi, retrăgându-şi sprijinul pentru principalul partid de opoziţie în alegerile legislative şi calificându-l drept "trădător" pe Kornel Morawiecki, opozant anticomunist radical şi tatăl actualului premier.

El a anunţat, fără nicio surpriză, că va vota pentru această coaliţie, al cărei element principal este Platforma Civică (PO, centristă) şi prin a-l ataca pe perfidul Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia din 2015.

„Se pare că guvernul nu înțelege provocările cu care se confruntă societatea poloneză. Copiii vor trebui în curând să aibă grijă de părinți și bunici. Unul dintre ei va avea Parkinson, celălalt Alzheimer. Astfel de boli necesită îngrijiri non-stop pe perioade de un deceniu sau mai mult. Guvernul ar trebui să înceapă pregătirea unui sistem de sprijin pentru bătrâni și bolnavi încă de astăzi. Dar asta nu se întâmplă. Cheltuind milioane de euro pentru beneficiile pentru copii și reforme în școli, își neglijează responsabilitățile reale", scrie Politika, aluzie la faptul că guvernul actual s-a preocupat doar de cei mici și tineret, nu și de vârsta a treia.

Potrivit sondajelor de opinie, coaliţia condusă de partidul de la putere este susţinută de 40% din electorat, în timp ce principala sa rivală, Coaliţia Civică, ce include partidul Platforma Civică (PO), reuneşte doar 28% din intenţiile de vot ale polonezilor. 31 de milioane de cetățeni polonezi sunt așteptați la vot duminică.

 
Revista presei internaționale 11 octombrie 2019