Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Flacăra secesionismului, reaprinsă în Catalonia

Un protest amplu a izbucnit la Barcelona oamenii ieșind în stradă pentru a contesta condamnarea la ani grei de inchisoare a mai multor lideri separatisti catalani în legatură cu rolul pe care l-au jucat in tentativa de proclamare a independentei regiunii, in 2017.

Ciocniri violente au izbucnit între poliție și protestatari, turbulențele ducând la perturbarea traficului aerian, peste 140 de zboruri fiind anulate, relatează BBC. Miile de manifestanți au continuat să protesteze în stradă, până seara târziu, în centrul Barcelonei. Spre seara protestul a degenerat si fortele de ordine s-au ciocnit cu protestatarii, in incercarea de a-i dispersa, pe măsură ce oamenii se strângeau în număr tot mai mare in apropierea iesirii de la metrou în incinta terminalului principal al aeroportului din Barcelona, notează El Pais, care amintește că "a fost nevoie de o scânteie pentru a aprinde flacăra secesionismului". Publicația ABC se întreabă temător: "Tensiune în stradă? Care va fi răspunsul autorităților?"

Quim Torra, liderul Guvernului regional de la Barcelona, a denuntat decizia instantei supreme, catalogand-o drept "un act de razbunare, nu un act de justitie". Până acum au fost raportați 78 de răniți după incidentele de ieri, scrie El Razon.

Va fi un El Clasico extrem de tensionat la sfârşitul acestei luni, urmând ca fotbalul să interfereze serios cu politica, scrie publicația Marca. Derby-ul dintre Barcelona şi Real Madrid este programat pe 26 octombrie pe Camp Nou, la orele prânzului, iar în aceeaşi zi a fost deja anunţat un protest de masă faţă de condamnarea la închisoare a celor 9 lideri separatişti catalani, anunță cotidianul Sport cât și Marca.

Naționaliștii catalani s-au plâns că regiunea lor, care ar avea o istorie distinctă și care datează de aproape 1000 de ani, trimite prea mulți bani către părțile mai sărace ale Spaniei, întrucât impozitele sunt controlate de capitala Madrid. Regiunea Catalonia găzduiește aproximativ 7,5 milioane de oameni, cu propria limbă, parlament, steag și imn.

 

SUA au impus luni sancţiuni ţintite împotriva a trei miniştri turci printr-un decret prezidenţial, iar lira turcească pierde teren serios după evoluția ultimelor evenimente din Siria.

Miniştrii Energiei, Apărării şi de Interne sunt vizaţi de măsurile americane, potrivit unui comunicat al Trezoreriei SUA. Bunurile lor potenţiale în Statele Unite sunt îngheţate şi tranzacţiile internaţionale în dolari sunt blocate.

Preşedintele american Donald Trump i-a cerut luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să ''pună capăt invaziei'' în Siria şi să declare ''încetarea focului imediat'', a declarat vicepreşedintele Mike Pence, relatează AFP.

"Statele Unite doresc ca Turcia să înceteze invazia, să pună în aplicare imediat încetarea focului şi să înceapă negocierile cu forţele kurde în Siria pentru a pune capăt violenţei", a menţionat Pence, adăugând că va merge în curând în Turcia la cererea preşedintelui Trump.

În cursul convorbirii telefonice cu Erdogan, Trump a fost "foarte ferm", a precizat Mike Pence.

Cei aproximativ 1.000 de militari americani desfăşuraţi în nordul Siriei au primit ordinul de a părăsi această ţară, a declarat luni un oficial american de rang înalt, care a solicitat anonimatul, pentru AFP. ”Noi executăm acest ordin”, a declarat el, subliniind că această retragere vizează ”toţi” militarii desfăşuraţi în Siria, ”cu excepţia celor care se află la Al-Tanf”, o bază aflată sub controlul a aproximativ 150 de militari americani în sudul Siriei.

Lira turcească înregistrează în octombrie cea mai slabă evoluţie în rândul monedelor importante, din cauza incursiunii armatei Turciei în nordul Siriei, evoluţie cu atât mai negativă cu cât majoritatea monedelor emergente au o tendinţă ascendentă, transmite Reuters. În această lună, lira turcească s-a depreciat cu 5% faţă de dolarul american.

Ofensiva militară turcă în Siria a provocat strămutarea a cel puţin 160.000 de persoane, a indicat luni într-un comunicat secretarul general al ONU, invitând la o “dezescaladare imediată”, informează AFP.

 
Revista presei internationale 15 octombrie 2019