Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul Brexit va trece de Parlament? (The Telegraph)

telegraph.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter

Statele membre UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit. Urmează votul de mâine din parlamentul de la Londra. Comentatorii politici fac deja primele previziuni.

Cert e că rivalii politici ai lui Boris Johnson au anunţat deja că nu susţin noul acord.

BBC titrează: "Johnson în cursă pentru a câștiga sprijin pentru acord", în timp ce The Guardian scrie că "acordul Brexit poate fi un câștig important pentru Boris Johnson. Premierul va spera să-și treacă acordul sâmbătă în parlament, dar știe că respingerea îl va pregăti pentru alegerile generale".

"Boris Johnson a făcut primul pas pe muntele său Brexit. Dacă este nepăsător, ar putea fi îngropat într-o avalanșă", anunță CNN, în timp ce The Telegraph se întreabă: "Acordul lui Boris Johnson va trece prin Parlament?". În analiza sa, ziarul britanic  susține că guvernul are nevoie de cel puțin 318 de voturi pentru o majoritate. Dacă fiecare parlamentar conservator care este în măsură să voteze oferă un ok acordului, înseamnă doar 285 de voturi. Acest for se va întruni pentru prima dată într-o zi de sâmbătă de la războiul din insulele Malvine din 1982, anunță Sky News.

Dar refuzul laburiştilor şi al unioniştilor nord-irlandezi de a susţine acordul, plus opoziţia liberal-democraţilor faţă de ieşirea din UE scad şansele ca acesta să treacă de votul Camerei Comunelor. În această eventualitate, conform unei legi adoptate luna trecută, Boris Johnson va fi obligat să ceară UE o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, solicitare care mai trebuie aprobată şi de liderii europeni.

Johnson a respins sugestiile că ar putea să nu convingă suficienţi parlamentari pentru trecerea acordului în weekend după ce aliatul său, Partidul democrat unionist din Irlanda de Nord, a anunţat că respinge noul său acord. "Sunt foarte încrezător că colegii mei din Parlament studiază acest acord şi vor vrea să voteze pentru el sâmbătă", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles.

 

A patra zi de proteste în Catalunya după sentințele dictate luni împotriva mai multor separatiști. Situația e departe de a se normaliza, azi fiind grevă generală în cele mai importante orașe ale acestei regiuni.

Mii de oameni s-au concentrat aseară în centrul Barcelonei, într-o nouă zi de proteste pentru condamnarea procesului. Manifestarea a fost pașnică până când, în jurul orei 22:00, revoltele au început. Tomberoane incendiate, geamuri ale magazinelor sparte, au fost arse containere și lupte cu forțele de ordine s-au desfășurat până după miezul nopții, scrie El Pais.

În acest moment, Primăria Barcelonei estimează că violențele nocturne costă aproximativ 820.000 de euro pe zi, doar prețul containerelor de gunoi. În două zile, cei violenți au ars 650 și există mari probleme pentru înlocuirea lor, relatează La Vanguardia. La această sumă trebuie să se adauge costurile echipamentelor de curățare a bulevardelor, cei de la salubritate muncind peste program să încerce să diminueze efectul distrugerii și refacerea suprafețelor mari, precum zone importante ale Barcelonei, Paseo de Gràcia, Paseo Sant Joan sau Aragó.

Plaza de Artós din cartierul Sarrià din Barcelona a ​​fost punctul de întâlnire a două grupuri rivale: constituționaliștii, care au revendicat drapelul Spaniei, și susținătorii separatiștilor. Ciocnirile s-au încheiat cu mai mulți răniți, Guardia Civil intervenind prompt și calmând spiritele, notează El Mundo.

Confruntările sunt intense și pe celebrul bulevard Las Ramblas, unde poliția regională folosește  autoutilitarele pentru a dispersa protestatarii pe străzile înguste din jurul cunoscutei străzi catalane, scrie El Publico.

 
Revista presei internationale - 18 octombrie 2019