Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Camionul din Essex scoate Brexitul de pe prima pagină

-papers-newspapers_4814058.jpg

Image source: 
Twitter

Poliția a percheziționat noaptea trecută două adrese din Irlanda de Nord în legătură cu descoperirea celor 39 de cadavre în interiorul unei remorci frigorifice dintr-un camion în localitatea Essex. Este cea mai mare tragedie din Marea Britanie din ultimele două decenii.

"Zeci de cadavre găsite în camioneta din Essex ne-au făcut să uităm de adevăratele probleme ale Marii Britanii", scrie The Independent, aluzie la faptul că telenovela Brexit este în prim-plan, iar problemele sociale apasă puternic societatea engleză și nimeni nu le acordă atenția necesară.

Conform unor versiuni a poliţiei, camionul ar fi venit din Bulgaria şi ar fi intrat sâmbătă în Marea Britanie pe la Holyhead, în Ţara Galilor, sau prin portul Purfleet, venind dinspre Zeebrugge (Belgia). Oamenii descoperiţi fără viaţă în Marea Britanie nu ar fi avut cum să urce în respectivul camion în Bulgaria, întrucât vehiculul nu a mai intrat pe teritoriul bulgar după ce a fost înmatriculat în această ţară, în 2017, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov, citat de Reuters.

Ancheta continuă să îi identifice pe cei care au murit ca parte a unei ample investigații privind omorurile asupra celei mai grave tragedii care a lovit Marea Britanie în aproape 20 de ani. Cele două percheziții de aseară sunt considerate a fi legate de arestarea șoferului, numit în rapoarte drept Mo Robinson, în vârstă de 25 de ani, din Portadown, care este reținut cu privire la suspiciunea de omor de către poliția Essex, scrie The Guardian.  Ancheta este în plină desfășurare cu posibilul rol al grupurilor de crimă organizată și imigrație clandestină.

Richard Burnett, directorul executiv al Asociației Road Haulage, a declarat că remorca pare a fi o unitate frigorifică, unde temperaturile ar putea să scadă până la -25 grade Celsius.

Din 2014, cinci corpuri de migranți suspecti au fost găsiți în camioane sau containere ajunse în Marea Britanie. Dar în 2000, 58 de migranți chinezi au fost găsiți decedați, sufocați, într-un camion la Dover. La nivel european, cea mai mare tragedie a fost acum 4 ani, când cadavrele a 71 de persoane au fost găsite într-un camion abandonat pe o autostradă austriacă. Poliția suspecta atunci că vehiculul făcea parte dintr-o operațiune de trafic de persoane bulgar-ungar, scrie BBC. În 2018, șeful rețelei de trafic cu migranți, un afgan, și trei complici bulgari, au primit fiecare câte 25 de ani de închisoare

Primul ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că este „îngrozit de acest incident tragic”. "Primesc periodic actualizări dși voi colabora strâns cu Poliția Essex, deoarece stabilim exact ce s-a întâmplat. Toți acești traficanți cu ființe umane trebuie vânați și aduși în fața justiției", a spus el.

 

Putin și Erdogan au elaborat un plan de 12 puncte pentru Siria la o întâlnire de la Sochi. De partea cealaltă, Trump a renunțat la sancțiunile împotriva Turciei. Comentatorii politici discută dacă și cât va dura pacea de la granița Siriei cu Turcia.

Țarul și sultanul împart Siria între ei, scrie La Repubblica: "Orașele Rojani și Kobani în mâinile trupelor turcești. Visul unui <<Kurdistan occidental>> din nordul Siriei a murit la întâlnirea de la Soci, în Marea Neagră, la care țarul și sultanul au împărțit între ele ultimele rămășițe ale unui teritoriu kurd autonom. Pactul Putin-Erdoğan sancționează astfel sfârșitul experimentului autonom Rojava după sute de decese civile", scrie ziarul italian.

Întâlnirea arată cât de puternică a devenit Rusia, iar publicația Der Standard comentează: "Critica occidentală a jignirii lui Erdogan îl lasă rece. Dar dacă președintele turc dorește să obțină ceva în Siria, el nu poate face decât în ​​consultare cu Rusia și cu conducerea Kremlinului. Vladimir Putin și-a convocat omologul turc la Soci pentru a negocia viitorul Siriei. Numai asta arată câtă putere exercită din nou președintele rus pe scena mondială. După retragerea SUA din Siria, Rusia este practic singura forță mare de reglementare din Orientul Mijlociu", scrie publicația citată, chiar în ziua în care Trump a renunțat la sancțiunile impuse guvernului de la Ankara. Americanii s-au retras, rușii și turcii și-au împărțit zona și, deocamdată, e liniște. Întrebarea pe care și-o pun comentatorii politici e până când.

Revista presei internaționale - 24 octombrie