Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegerile pot fi dominate de Brexit, dar mai sunt și alte teme esențiale (Financial Times)

brexit_pixabay.jpg

Vot crucial maine, in Camera Comunelor, pe acordul Brexit
Image source: 
pixabay.com

Camera Comunelor a dat acum undă verde pentru alegerile generale. Votul va avea loc pe 12 decembrie. Înainte de decizie, UE a extins termenul pentru Brexit până la sfârșitul lunii ianuarie, iar părerile comentatorilor politici cu privire la rezultatele alegerilor variază semnificativ.

“E vremea ca ţara să se unească, să realizeze Brexit şi să meargă înainte”, a comentat Boris Johnson în faţa aleşilor din tabăra sa conservatoare. “Vor fi alegeri dificile şi vom face ce vom putea mai bine”.  “Cred că vom avea un guvern majoritar până la Crăciun, nu mă pot gândi la un cadou de Crăciun mai bun”, a afirmat responsabilul cu problemele economice ale Partidului Laburist, John McDonnell, la BBC

Financial Times avertizează politicienii și alegătorii că nu doar Brexitul e problema cetățenilor: „Alegerile pot fi dominate de Brexit, însă campania trebuie să răspundă la alte întrebări esențiale despre direcția pe care Marea Britanie o va lua în următorii cinci ani. Serviciile publice au mult de suferit. Serviciiile de sănătate sunt la limita supraviețuirii. Unele dintre angajamentele Partidului Laburist, cum ar fi reducerea emisiilor de carbon ale Regatului Unit la zero net până în 2030, ar necesita o transformare a economiei. Să te concentrezi doar pe finalizarea Brexit-ului ar fi o mare greșeală. Alegătorii merită o campanie cinstită care să stabilească adevăratele priorități cu care se confruntă Marea Britanie.".

Boris Johnson poate ieși ca marele câștigător din campania electorală, crede The Irish Times: „Conservatorii au motive întemeiate pentru a spera cu privire la alegerile orientate doar pe Brexit. Ei beneficiază de o claritate a mesajului, iar Johnson nu trebuie subestimat în calitate de șef de campanie".

Cele mai recente sondaje de opinie indică faptul că Partidul Conservator ar obţine cel puţin 35% din voturi în alegerile anticipate din luna decembrie, relatează The Guardian. Regatul Unit a organizat alegeri în mai 2015 şi iunie 2017, iar în iunie 2016 a votat în proporţie de 52% pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Fiecare lună în Uniune Europeană costă țara încă un miliard de lire sterline pe lună în contribuții bugetare la UE. Plățile bugetare până la sfârșitul anului 2020 fac deja parte din calculele "facturii de divorț". S-ar putea ca plâțile către UE să fie prelungite până în martie 2021, scrie BBC.

 

Pentagonul a dezvăluit azi-noapte mai multe detalii despre operaţiunea de la sfârşitul săptămânii trecute în care a murit liderul grupării jihadiste Stat Islamic Abu Bakr al-Baghdadi, iar comentatorii politici cred că lupta contra terorisimului va continua la aceiași parametri.

Generalul Kenneth McKenzie a informat, cu această ocazie, că trupele speciale au ucis patru femei şi un bărbat în timpul operaţiunii, după ce aceştia au început să tragă asupra unor elicoptere americane care luau parte la asalt. Acesta a informat că 11 copii găsiţi în clădire au fost luaţi în custodie şi se află în siguranţă.

Trupele americane au intrat, de asemenea, în posesia unei cantităţi importante de documente şi alte materiale înainte de a pune explozibil și dărâma complexul în care se afla Baghdadi, scrie BBC. După ce al-Baghdadi s-a sinucis, trupele speciale au înlăturat resturile provocate de explozie și au preluat rămăşiţele şefului grupării Stat Islamic. Acestea au fost folosite în analiza ADN realizată pentru a confirma identitatea cadavrului, informează CNN.

Pentru Turcia, moartea lui Al-Baghdadi nu înseamnă în niciun caz sfârșitul terorismului, avertizează Hürriyet: „Această țară a suferit atât de mult de tot felul de teroriști, încât în ​​timp ce moartea lui Baghdadi a fost o veste binevenită, în același timp, a fost un apel de trezire pentru a spori în continuare măsurile de securitate, eforturile de a aduna informații și pentru a lua tot felul de măsuri preventive".

 
Revista presei internaționale 31 octombrie 2019