Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sistemul de pensii, mai important decât Catalonia și Franco (La Vanguardia)

Presa spaniolă critică faptul că două teme, Catalunya și Franco, deviază atenția de la problemele chiar importante ale acestui stat. Asta în timp ce un partid de dreapta crește vertiginos în sondaje, cu 10 zile înainte de alegerile din 10 noiembrie.

Sistemul de pensii de stat din Spania este aproape de colaps, în timp ce țara are parte de una din cele mai scăzute rate de natalitate din UE. Aceste discuții apar cu doar o săptămână înainte de alegerile legislative din Spania. Subiectele care primesc multă atenție în mass-media, cum ar fi criza din Catalonia sau mutarea rămășițelor lui Franco, doar deturnează atenția de la chestiuni esențiale.

Cotidianul ABC critică: „Cazul sistemului nostru de pensii este deosebit de dramatic. Falimentul său este ignorat sistematic: rezultatele alegerilor sunt mai importante decât pensionarii. Este timpul să reformăm acest model nesustenabil, aici nu există nici dreapta, nici stânga. Cei responsabili pur și simplu privesc pe măsură ce crește diferența și încearcă să o ascundă cumva. Statutul de bunăstare socială este în pericol grav, dacă nu deja a decedat. De vină sunt politicienii care au succes pe termen scurt și alegătorii care sunt conștienți de gravitatea situației, dar totuși tolerează astfel de abordări populiste".

Problema o reprezintă societatea tot mai îmbătrânită, iar La Vanguardia explică de ce se luptă sistemul de pensii: „Specialiștii avertizează că deficitul din sistemul de pensii va crește, deoarece tinerii câștigă mai puțin, iar costurile în creștere și numărul tot mai mare de pensionari crează o mare prăpastie. Sistemul de pensii suferă defecte structurale grave. Indiferent de măsurile specifice, cum ar fi creșterea vârstei de pensionare, societatea spaniolă are problema natalității, care este printre cele mai scăzute din lume și îmbătrânirea progresivă a populației. Toate acestea ne prezintă provocări enorme care trebuie abordate fără întârziere pentru a găsi soluții pentru viitor. Avem probleme mai mari decât Franco și Catalonia", atrag atenția jurnaliștii spanioli.

Pe fondul acestor probleme sociale, partidul de extremă dreapta Vox şi-ar putea dubla scorul electoral în urma alegerilor din 10 noiembrie din Spania comparativ cu scrutinul din aprilie, indică un sondaj de opinie realizat de Sigma Dos pentru cotidianul El Mundo. Astfel, Vox ar urma să ocupe 44 dintre cele 350 de locuri în Congresul Deputaţilor (camera inferioară a parlamentului spaniol), faţă de cele 24 obţinute la alegerile din urmă cu şase luni, plasându-se pe poziţia a treia, după socialişti şi populari.

Sondajul creditează Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), condus de premierul Pedro Sanchez, cu 120 de mandate, cu trei mai puţine decât cele obţinute în aprilie. În acelaşi timp, principala formaţiune de opoziţie, Partidul Popular, ar lua 94 de mandate, după ce la ultimul scrutin a obţinut doar 66 de mandate, scrie El Pais.

 

Preşedintele american Donald Trump a criticat acordul de ieşire din UE negociat de premierul britanic Boris Johnson, care - potrivit lui - nu permite un tratat comercial cu SUA, îndemnându-l pe şeful executivului de la Londra să se alieze susţinătorilor unui Brexit dur pentru alegerile legislative din decembrie.

Trump, care promisese anterior Regatului Unit un "acord magnific" odată ce va fi părăsit Uniunea Europeană, a acordat un interviu eurofobului Nigel Farage la postul britanic de radio LBC, în plină lansare a campaniei electorale pentru alegerile anticipate din 12 decembrie.

"Pentru a fi sincer cu voi, cu acest acord, sub anumite aspecte, nu veţi putea face comerţ. Noi nu putem încheia un acord comercial cu Regatul Unit", a declarat preşedintele american. "Johnson este într-o poziţie foarte dificilă şi cred că este dispus să facă ceea ce nimeni altcineva nu ar face", i-a spus Trump liderului Partidului Brexit, Nigel Farage, gazda unei emisiuni la postul de radio LBC din Londra.

"Cuvintele președintelui au fost o intervenție extraordinară în alegerile generale din Marea Britanie", scrie Daily Express. Trump i-a spus lui Farage că el și premierul ar putea să se alăture pentru a deveni „o forță de neoprit” în politica britanică, anunță aceeași publicație.

Daily Mail spune că interviul a pus presiune pe Farage pentru a lucra cu Johnson, iar The Telegraph crede că este "singura șansă de a-l împiedica pe Corbyn să preia puterea și să facă lucruri rele"

În acelaşi interviu realizat telefonic, Donald Trump l-a îndemnat pe Boris Johnson să se alieze pentru legislativele anticipate cu "amicul" Nigel Farage pentru că acordul negociat la mijlocul lunii octombrie cu Bruxellesul menţine Regatul Unit prea aproape de UE.

"Corbyn ar fi atât de rău pentru ţara dumneavoastră. Ar fi atât de rău, v-ar conduce într-o direcţie foarte rea. V-ar duce spre zone rele", a declarat Donald Trump într-un interviu la postul de radio, interviu moderat chiar de Nigel Farage, liderul Partidului Brexit.

 
Revista presei internationale - 1 noiembrie 2019