Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Nu există nicio evadare din Uniunea Europeană (El Pais)

brexitt.jpg

Image source: 
Reuters/Toby Melville via rfi.fr

Campania electorală a început în Marea Britanie și au apărut deja câteva mișcări: Johnson ar reduce impozitele, iar Farage nu se prezintă la vot. Comentatorii europeni merg mai departe și examinează însă potențiale scenarii post-Brexit.

Premierul Boris Johnson ia în calcul posibilitatea de a acorda fiecărui angajat o reducere de impozite, susține Daily Express. Articolul explică faptul că propunerea ar fi una electorală în perspectiva alegerilor din decembrie pentru a câștiga voturi în zonele mai slab dezvoltate ale țării, unde este creditat mai slab în sondajele de opinie.

Eurofobul Nigel Farage a anunţat însă că nu se va prezenta la alegerile legislative britanice din 12 decembrie, preferând să meargă prin ţară pentru a susţine sutele de candidaţi din Partidul său Brexit, scrie AFP.

Nu există nicio evadare din UE, politologul Víctor Lapuente descrie în El País Uniunea Europeană ca o putere conservatoare care nu tolerează schimbarea: „Britanicii au votat în urmă cu mai bine de trei ani pentru a părăsi UE, dar sunt în continuare. Și chiar dacă o vor părăsi oficial într-o zi, este foarte probabil să rămână legați de ea prin nenumărate reglementări europene. În tratarea crizei catalane și a crizei elene, UE s-a rupt de imaginea stereotipă. Tot ce atinge se transformă în piatră. Inginerii săi - nu politicienii, ci funcționarii săi - au țesut o rețea strânsă de reglementări și obligații, care este de neevitat.Poate că într-o zi, Titanicul European se va scufunda. Dar când va veni acea zi, nimeni nu va putea scăpa de ea", scrie jurnalistul spaniol.

După Brexit, Johnson ar putea adopta politicile predecesorului său, politologul Melanie Sully explică în Wiener Zeitung: „Ultimii trei ani și jumătate au adus o mulțime de schimbări și nu au fost în niciun caz fructoase. Cu acordul lui Johnson, ne uităm mai mult la perioada de după Brexit. Rămâne mult de negociat, dar unele tendințe sunt clare. Scoția va merge singură. Chiar și fără independență, Scoția se poate abate de la Londra și se poate alinia legislației UE. Pentru Irlanda de Nord acordul Johnson prevede un statut special. Premierul este probabil să promoveze conservatorismul englez, care caută o a treia cale între economia de piață și naționalizare. În cele din urmă, acesta este <<programul de modernizare>> neterminat al fostului premier David Cameron. Rămâne de văzut dacă Johnson va avea mai mult succes".

Întrebat dacă își va cere scuze în fața membrilor Partidului Conservator care l-au adus la putere pentru că nu şi-a respectat cuvântul de a realiza Brexitul la data stabilită, Boris Johnson a declarat: "Bineînţeles!". Acesta a fost răspunsul scurt dat jurnalistei care îl intervieva de la Sky News.

 

Președintele american Donald Trump a declarat că numele denunţătorului ale cărui ”îngrijorari” au determinat o anchetă care ar putea duce la demiterea sa, trebuie dezvăluit, deoarece acel individ a dat informații false și trebuie trimis în judecată. Avocatul denunțătorului a răspuns că acesta va oferi informații doar în scris.

Trump, fără să ofere dovezi, a sugerat că informatorul ar putea fi vinovat de înşelăciune, relatează Reuters. Oficialul din serviciile de informaţii americane, ale cărui declaraţii au condus la declanşarea procedurii de impeachment (punere sub acuzare şi destituire) împotriva preşedintelui Donald Trump, s-a oferit să răspundă în scris direct republicanilor din Comisia pentru serviciile secrete din Camera Reprezentanţilor, a declarat duminică avocatul său, la CBS News.

Avocaţii avertizorului de integritate au adresat solicitarea sâmbătă seara parlamentarului republican Devin Nunes, membru de marcă în această comisie, a declarat avocatul Mark Zaid, care a adăugat că al său client doreşte să se asigure că plângerea îi este tratată într-o manieră nepartizană. Republicanii au acuzat că procesul de impeachment este nedrept şi au restricţionat întrebările din partea partidului lor, care se află în minoritate în Camera Reprezentanţilor. Republicanii ”au încercat să expună identitatea clientului nostru, ceea ce i-ar putea pune în pericol siguranţa lui şi a familiei sale”, a scris Zaid pe Twitter.

Pe de altă parte, preşedintele american Donald Trump i-a cerut aseară avertizorului de integritate să-şi dezvăluie identitatea, adresându-se direct angajatului serviciilor de informaţii americane, într-o distanţare evidentă de normele de conduită normale în astfel de cazuri, scrie Reuters.

„Avertizorul de integritate a înţeles atât de greşit încât trebuie să vină şi să-şi facă publică identitatea. Media Fake News ştie cine este, însă - dat fiind că ele sunt braţul Partidului Democrat - nu vor să-l dea în vileag deoarece va ieşi mare scandal. Dezvăluiţi identitatea Avertizorului de integritate şi puneţi capăt Farsei Procedurii de Impeachment”, a scris Trump pe Twitter. Trump l-a atacat în repetate rânduri pe avertizorul de integritate şi a cerut ca identitatea lui să fie făcută publică. Însă este pentru prima dată când i s-a adresat direct, solicitându-i să dezvăluie despre cine este vorba în acest caz care ține prima pagină a ziarelor americane de mai bine de o lună.

Revista presei internaționale - 4 noiembrie 2019