
Presa internaţională
Juncker vede "nerealist" un nou acord al lui Corbyn pentru Brexit (BBC)
brexit_1.jpg

Fostul ministru de finanţe britanic Philip Hammond şi alţi conservatori de marcă nu vor mai candida în alegerile generale care vor avea loc în Marea Britanie pe 12 decembrie, relatează Reuters. Hammond se află printre cei 21 de parlamentari conservatori excluşi în septembrie, de către premierul Boris Johnson, în urma votului acestora pentru a-l împiedica să scoată Marea Britanie din UE fără un acord, scrie The Guardian.
Decizia lui Johnson de a organiza alegeri pe 12 decembrie, după ce Parlamentul a amânat adoptarea acordului cu UE, a declanşat un val de demisii sau de retrageri în Camera Comunelor, inclusiv a multor politicieni de centru din partidul său, care au spus că a venit momentul să meargă mai departe. ”Dacă aş candida în alegerile generale ca un candidat conservator independent împotriva unui candidat oficial al Partidului Conservator, aş înceta să mai fiu membru de partid. Sunt trist să mă găsesc în această poziţie după 45 de ani ca membru în Partidul Conservator”, a scris Hammond într-o scrisoare adresată constituenţilor, publicată de presa britanică.
Un alt fost ministru de Finanţe conservator, Ken Clarke, fostul ministru de Interne Amber Rudd şi fostul vicepremier David Lidington au anunţat şi ei că nu vor candida la viitoarele alegeri, scrie The Telegraph. Partidul Conservator are în momentul de faţă un avans de şapte puncte procentuale faţă de Partidul Laburist în perspectiva scrutinului din decembrie, a indicat un sondaj de opinie publicat de Reuters.
"Guvernul Regatului Unit neagă ședința în care s-a discutat raportul despre amestecul Rusiei la votul Brexit", susține Euronews. Un raport privind presupusa ingerință a Rusiei în referendumul britanic Brexit din 2016 nu va fi publicat decât după alegerile generale din decembrie, susține postul de televiziune.
Motivele lui Boris Johnson au fost puse în discuție după ce biroul său a spus că este nevoie de mai mult timp pentru studierea dosarului. Raportul ar conține dovezi ale serviciilor de securitate și informații britanice cu privire la pretențiile că Moscova a intervenit în referendumul UE din 2016 și la alegerile generale din 2017.
Preşedintele la final de mandat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat aseară la BBC că propunerea liderului opoziţiei britanice, laburistul Jeremy Corbyn, de a negocia un nou acord de ieşire din Uniunea Europeană este "nerealistă", relatează AFP.
Situația din Irak continuă să fie tensionată după mai bine de o lună de proteste antiguvernamentale. Alte confruntări violente au avut loc în ultimele 24 de ore, bilanțul victimelor trecând de 250.
"Irakul întrerupe accesul la Internet în Bagdad, în regiunile sudice, deoarece protestele lasă în urmă încă 3 morți", scrie Fox News, în timp ce BBC amintește că "trei protestatari antiguvernamentali au fost uciși în confruntări cu forțele de securitate iar autoritățile au încercat să redeschidă portul principal din sud, care a fost blocat de manifestanți timp de trei zile".
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, "este şocat de bilanţul morţilor pe care l-am văzut în ultimele zile în Irak", potrivit unui purtător de cuvânt, relatează DPA. Oamenii "trebuie să poată demonstra liber şi paşnic, iar forţele de securitate trebuie să dea dovadă de reţinere", a declarat acesta presei la New York, adăugând că numărul mare de victime este "complet inacceptabil".
Un raport al ONU publicat marţi informează că minimum încă 97 de persoane au murit în contextul în care "încălcările grave ale drepturilor omului şi abuzurile continuă şi în al doilea val de proteste care a început în Irak pe 25 octombrie".
De miercuri, autorităţile irakiene au încetat să mai comunice bilanţul ciocnirilor care au loc la Bagdad şi în sudul ţării şi care s-au soldat cu peste 250 de morţi de la 1 octombrie.