Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boris Johnson, semnul victoriei pentru Brexit (Daily Express)

daily_express.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter

Lansarea campaniei lui  Boris Johnson pentru alegerile din 12 decembrie a fost marcată de un schimb de replici cu rivalii săi, dar și de o demisie importantă din cabinetul său.

”Haideţi să încheiem Brexitul”, a afirmat Johnson în faţa reşedinţei sale oficiale din Downing Street, adăugând că liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, va aduce mai multe turbulenţe cu noi referendumuri referitoare la apartenenţa la UE şi independenţa Scoţiei.

Prim-ministrul britanic l-a comparat pe liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, cu dictatorul sovietic Iosif Stalin, într-un articol de opinie cu ocazia lansării campaniei sale pentru alegerile legislative, publicat în Daily Telegraph, transmite AFP. În prima perioadă a campaniei oficiale pentru scrutinul de pe 12 decembrie, l-a acuzat pe Jeremy Corbyn că detestă "atât de visceral profitul, încât va distruge chiar bazele prosperităţii ţării noastre'.

Daily Express alocă spații ample lansării campanii electorale a lui Johnson, alături de o imagine a gestului lui Winston Churchill, semnul victoriei, pe care l-a preluat acum și premierul britanic. Articolul de deschidere se concentrează pe afirmația acestuia potrivit căruia un guvern al actualei opoziții ar fi un “spectacol de groază”. El a cerut electoratului, pe un ton ferm, „să vină cu noi și să finalizeze Brexit-ul”, scrie BBC.

Boris Johnson intenţionează să se prezinte drept singurul care poate pune în aplicare Brexit-ul la data prevăzută, 31 ianuarie 2020, în timp ce Jeremy Corbyn va insista că doar el va putea obţine de la Bruxelles un acord de Brexit care să respecte drepturile cetățenilor, pe care să-l supună apoi unui referendum în care să existe şi opţiunea rămânerii în Uniunea Europeană.

Dar, la numai o oră după o întâlnire cu regina Elizabeth pentru începerea oficială a campaniei electorale, ministrul pentru Ţara Galilor din guvernul condus de Johnson, Alun Cairns, a demisionat în urma acuzaţiei că a ştiut că un consilier al său a sabotat un proces pentru viol, scrie The Guardian.

 

SUA este singura ţară care iese din Acordul de la Paris, semnat de 197 de state, între care şi Coreea de Nord. Ce înseamnă acest lucru pentru politica climatică globală?

 

Americanii au informat deja oficial ONU asupra ieşirii lor din Acordul de la Paris privind combaterea schimbării climatice, decisă în 2017 de Donald Trump, a anunţat şeful diplomaţiei, Mike Pompeo, a transmis AFP. Franta urmeaza să găzduiască un Congres mondial al naturii al IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii) la Marsilia in iulie 2020, înainte de desfășurarea unui alt eveniment privind biodiversitatea la Beijing in octombrie 2020.

Nicio țară nu face suficient de mult în această privință. În afară de discuțiile interminabile și anunțurile de obiective ambițioase, restul lumii nu a făcut prea multe, Deutschlandfunk scrie: „Până în prezent, aproape nicio țară din lume face suficient pentru a menține încălzirea globală sub două grade, și cu atât mai puțin să o dcuem sub 1,5. În acest sens, Germania și Uniunea Europeană sunt mai departe de multe alte state. Dar, în ciuda tuturor angajamentelor, uităm repede când vine vorba de a exersa ceea ce ne propunem. De aceea, peste 11.000 de oameni de știință din întreaga lume au declarat o stare de „urgență climatică”. Mesajele sunt direcționate nu numai către SUA și președintele său, ci către întreaga comunitate globală - și totul pe bună dreptate. "

În dezbaterea climatică nu se poate pune baza pe nimic. Inițiativele actuale ale Chinei și Comisiei UE sunt doar un balon de săpun, De Standard consideră: „La Summit-ul ONU privind climatul din 2020, toate țările trebuie să își intensifice planurile climatice. Dar cum stau lucrurile acum, asta este doar o gândire pe termen lung. Doar UE și China continuă să preia inițiativa. Planurile noii Comisii UE arată bine pe hârtie, dar trebuie depus un efort imens pentru a convinge statele membre. Macron și președintele chinez Xi Jinping au semnat un text în care se menționează că Acordul de la Paris trebuie să rămână negociabil. Dar aceasta nu este decât o promisiune ca multe altele. Nimic nu este sigur în această dezbatere. Aceasta este certitudinea”, încheie publicația belgiană.

 
Revista presei internaționale - 7 noiembrie 2019