Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri România / "Înfrângere pentru adversarii Uniunii Europene" (La Repubblica)

iohannis_presidency.ro_.jpg

Sondaj IMAS, alegeri prezidentiale: Klaus Iohannis, Mircea Diaconu, Viorica Dancila, Dan Barna
Sondaj IMAS, alegeri prezidentiale: Klaus Iohannis, Mircea Diaconu, Viorica Dancila, Dan Barna
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Presa internațională relatează despre primul tur de scrutin din România, notând abordarea pro-europeană a electoratului.

"Dacă este reales, Iohannis va avea șansa să instaleze procurori șefi care spun că sunt angajați să combată corupția endemică, susținut de guvernul minoritar liberal al premierului Ludovic Orban, un aliat care a câștigat un vot parlamentar de încredere în această lună", anunță cei de la Euronews, în timp ce Associated Press susține că "la acest scrutin candidatul pro-UE a fost preferat de electorat”.

"Înfrângere pentru adversarii Uniunii Europene", scrie La Repubblica. În primul tur al alegerilor prezidențiale din România, șeful statului, candidatul liberal și pro-european Klaus Iohannis, iese învingător, iar toate sondajele îi dau votul câștigător pe 24 noiembrie, adaugă publicația italiană.

Victoria lui Iohannis ar putea consolida șansa Partidului Liberal de a forma un guvern de coaliție și de a restabili încrederea investitorilor după câțiva ani de instabilitate politică și fiscală, scrie New York Times.

France 24 admite că "Iohannis e marele câștigător al alegerilor din România, în condițiile în care în ultimii trei ani, România a cunoscut un val de proteste anticorupție în timpul cărora Iohannis a cultivat imaginea unui lider al influenței liniștitoare și a valorilor proeuropene, precum respectarea statului de drept".  Suddeutsche Zeitung susține că avansul de duminică al președintelui în exercițiu este biletul câștigător pentru turul doi de peste două săptămâni.

Liberalul Klaus Iohannis a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică consolidând ancorarea pro-europeană a României și ar trebui să se confrunte în runda a doua a fostului premier social-democrat Viorica Dancila, potrivit celor două sondaje efectuate la ieșirea din urne, anunță Le Figaro.

 

Preşedintele bolivian Evo Morales şi-a anunţat ieri demisia după trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale pentru un patrulea mandat şi după ce armata şi poliţia s-au raliat apelurilor opoziţiei de a-şi prezenta demisia.

"Renunţ la postul meu de preşedinte", a declarat într-un discurs televizat liderul de 60 de ani, la putere din 2006, la finalul unei zile marcate de noi înfruntări între manifestanţi şi forţele de ordine, precum şi de demisii în lanţ ale unor miniştri şi deputaţi, relatează Reuters.

"Președintele bolivian și-a dat demisia după aproape 14 ani la putere, pe fondul agitației în urma realegerii sale din luna trecută", relatează BBC, în timp ce The Guardian anunță că "Armata și Poliția, din cel puțin trei orașe boliviene, s-au alăturat încă de duminică protestelor antiguvernamentale - un posibil indiciu că anumite părți ale forțelor de securitate și-au retras sprijinul pentru președintele Evo Morales după săptămâni de haos în această țară".

"Punctul de cotitură al mandatului său a fost 2016, când a pierdut referendumul pentru modificarea Constituției. Astăzi, nu a mai rămas nimic din liderul de neclintit al țării", scrie și El Mundo.

"Lovitura de stat a avut loc", a adăugat Evo Morales, aflat alături de el, vicepreşedintele Alvaro Garcia Linera, care a demisionat şi el.

Cu puţin timp înainte, şeful armatei, gen. Williams Kaliman, i-a cerut şefului statului "să renunţe la mandatul său prezidenţial pentru a permite pacificarea şi menţinerea stabilităţii, pentru binele Boliviei noastre". "Ne alăturăm apelului poporului bolivian de a-i sugera domnului preşedinte Evo Morales de a-şi prezenta demisia pentru a pacifica poporul din Bolivia", a declarat la rândul său comandantul general al poliţiei, gen. Vladimir Yuri Calderon.

Însoţit de mulţime, Luis Fernando Camacho, liderul cel mai vizibil şi radical al opoziţiei, s-a deplasat la sediul guvernului din La Paz pentru a înmâna simbolic o scrisoare de demisie lui Evo Morales, precum şi un exemplar din Biblie, a anunțat El Pais.

Criza politică s-a accelerat brutal ieri, unde greva generală şi manifestaţiile paralizează activitatea de circa zece zile, într-un climat de violenţă şi de înfruntări între cele două tabere. În trei săptămâni, valul de proteste s-a soldat cu trei morţi şi 383 de răniţi.

Anunţarea în cursul dimineţii de către preşedinte a unui nou scrutin - o opţiune pe care o respingea până acum - viza "pacificarea Boliviei" dar nu a reuşit să aducă calmul. „Am decis să organizez noi alegeri, astfel încât bolivienii să poată alege în mod democratic noi autorități, inclusiv noi lideri politici", a spus Morales. Actualul președinte nu a numit data noilor alegeri, scrie publicația La Razon.

 
Revista presei internaționale - 11 noiembrie 2019