Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daily Telegraph despre gestul lui Farage: "Cadou pentru Johnson"

express.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter

În plină campanie electorală, primele pagini ale ziarelor din Marea Britanie sunt dominate de anunțul lui Nigel Farage de a renunța să prezinte candidați în multe circumscripții, dar și de inundațiile care au lovit țara.

"Cadou pentru Johnson", titrează Daily Express, aluzie la eurofobul Nigel Farage care a anunțat ieri că partidul lui renunță să prezinte candidați în 317 de circumscripții deținute de conservatori la legislativele din 12 decembrie din Regatul Unit, pentru a evita să divizeze tabăra favorabilă Brexit. Anterior, el amenințase că va prezenta circa 600 de candidați dacă prim-ministrul conservator Boris Johnson refuză o alianță.

Partidul Brexit era acuzat de conservatori că riscă să disperseze voturile partizanilor unei ieșiri din Uniunea Europeană și deci să-i favorizeze pe laburiști la un nou referendum sau partide favorabile unei rămâneri în UE, ca liberal-democrații. Daily Telegraph descrie mișcarea lui Farage ca pe o „retragere”. Articolul susține că liderul Partidului Brexit s-a înclinat la "presiunea imensă" din interiorul propriului său partid.

Twitter a anunțat că utilizatorilor le va fi mai ușor să reclame informațiile înșelătoare referitoare la procesul de votare din Marea Britanie, în cadrul alegerilor din 12 decembrie, la mai puțin de o lună după ce interdicția globală privind publicitatea politică va intra în vigoare, scrie Business Insider. Site-ul de microblogging este o unealtă vitală pentru candidați, partide politice și jurnaliști, pentru a împărtăși știri sau a alimenta dezbateri, însă a fost folosit și pentru diseminarea știrilor false.

Guvernul britanic a anunţat azi o reuniune de urgenţă pe tema recentelor inundaţii care au afectat centrul şi nordul Regatului Unit şi au provocat moartea unei femei, relatează AFP.

"Prim-ministrul va prezida o reuniune de urgenţă Cobra pentru a discuta răspunsul la inundaţii", a declarat luni seară un purtător de cuvânt al guvernului într-un comunicat, fără a face precizări suplimentare. Comitetul "Cobra" este convocat în caz de urgenţă naţională. Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, a făcut apel la prim-ministrul conservator Boris Johnson, scrie BBC, să organizeze această reuniune, criticând reacţia guvernamentală la intemperii, în plină perioadă de campanie electorală pentru alegerile legislative de la 12 decembrie.

 

Creștere a extremei drepte, pas în spate al socialiștilor, scor slab a liberalilor: eșichierul politic este și mai fragmentat, după noile alegeri parlamentare desfășurate duminică din Spania, care complică extrem de mult formarea unui nou guvern.

"Scrutinul  nu a rezolvat dificultățile pentru formarea unei majorități guvernamentale. Dimpotrivă, le-au agravat", a rezumat situația cel mai mare ziar spaniol, El Pais.

Formaţiunea Vox, care şi-a crescut numărul de mandate în parlament de la 24 la 52 de deputaţi, a câştigat voturi în urma emoţiei provocate în rândul unei părţi a electoratului de criza catalană în urma manifestaţiilor care au degenerat uneori în violenţe, după condamnarea la închisoare a liderilor separatişti catalani.

Însă dincolo de problema Cataloniei, votul pentru Vox a fost alimentat de respingerea imigraţiei clandestine,notează ABC, după ce sub guvernul socialist Spania a luat locul Italiei ca principală destinaţie din UE pentru migranţii veniţi dinspre Africa. AFP scrie într-un reportaj că partidul Vox a dus o campanie foarte dură pe această temă, neezitând să asocieze imigraţia ilegală cu o pretinsă creştere a infracţionalităţii şi folosind date false ori manipulate pentru a-şi susţine discursul.

Chiar dacă a devenit a treia forţă politică, partidul Vox cel mai probabil nu va putea accede la guvernare, vicepremierul socialist în exerciţiu Carmen Calvo afirmând că oprirea ascensiunii extremei drepte trebuie să fie o prioritate pentru noul guvern spaniol.

Învingător, șeful guvernului socialist Pedro Sanchez a ratat însă pariul de a ieși întărit din cel de-al patrulea rând de alegeri generale în patru ani și prin care își propunea să pună punct instabilității politice care afectează țara din 2015. Acesta are acum 120 de deputați, față de 123 după alegerile din aprilie, scrie La Vanguardia. Partidul Popular, care a câștigat 88 de fotolii, după cel mai prost rezultat din istorie înregistrat în aprilie (66).

Doar o coaliție între socialiști și populari poate garanta un guvern stabil pentru Spania, scrie El Mundo: „Blocajul nu poate fi depășit decât printr-un acord între părțile care se angajează în respectarea Constituției și prin efectuarea de reforme. Interesele generale ale Spaniei cer o mare coaliție între PSOE și PP. Aceasta este o configurație fără precedent în țara noastră, dar este absolut necesară. Eșecul de a forma o astfel de coaliție va însemna prelungirea incertitudinii cu repercusiuni majore, precum și pentru impulsul din spatele unei serii de reforme, care sunt vitale pentru recuperarea încrederii Bruxelles-ului", scrie publicația spaniolă.

 
Revista presei internationale - 12 noiembrie 2019