Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maia Sandu despre Ion Chicu: "Un premier docil pentru Dodon"

ion_chicu.jpg

Ion Chicu
Ion Chicu
Image source: 
agora.md

Ion Chicu, fostul ministru al Finanțelor în guvernul Filip, a fost propus aseară premier al Republicii Moldova de către președintele Igor Dodon, după ce marți guvernul Maia Sandu a fost demis, după cinci luni de la învestire. Acesta are la dispoziție 15 zile pentru a-și forma cabinetul.

Igor Dodon a dat citire decretului privind demisia Guvernului, după care l-a desemnat pe Ion Chicu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. "Am sperat că va începe un dialog între fracţiuni, am sperat că va fi o coaliţie între PSRM şi ACUM. Poziţia celor de la ACUM a fost un ultimatum. PD tot nu vede posibilitatea să facă cu cineva vreo coaliţie. Am luat decizia să înaintez o persoană profesionistă, tehnocrată, care nu face parte din niciun partid politic, care ar putea face faţă provocărilor majore", a spus Dodon într-un discurs televizat.

Ion Chicu are 47 de ani, s-a născut în satul Pârjolteni, raionul Călărași. La acest moment ocupă funcția de consilier al președintelui Republicii Moldova. Anterior, acesta a fost ministru al Finanțelor, în perioada 10 decembrie 2018 - 8 iunie 2019, în guvernul Filip, iar între 2 ianuarie și 12 decembrie 2019 a fost secretar general de stat în același minister. În 2006 acesta a fost viceministru al Finanțelor în guvernele lui Vasile Tarlev și Zinaida Greceanîi. A urmat stagii profesionale în Belgia, Olanda, SUA, Polonia, Slovenia, Austria. Actualul consilier al președintelui Republicii Moldova și prim-ministrul desemnat de Igor Dodon, în declarația de avere pentru 2019, a menționat un venit anual de 192 540 de lei, obținut în perioada în care era ministru al Finanțelor, conform unimedia.info.

Prim-ministrul în exercițiu, Maia Sandu, a declarat că nu crede într-un guvern tehnocrat, așa cum spune președintele Igor Dodon că va fi următorul cabinet de miniștri. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TV8, Maia Sandu a spus că Igor Dodon l-a nominalizat pe Ion Chicu premier doar pentru a avea un prim-ministru. "Igor Dodon a numit un candidat care este docil, îl va asculta și îi va îndeplini toate dorințele. Ion Chicu a acuzat oficiali ai Uniunii Europene de furtul miliardului. Mă întreb dacă această numire vine să sfideze UE. Nu este foarte clar ce vrea să facă Igor Dodon", a declarat Maia Sandu.

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari spune despre candidatul înaintat de președintele Igor Dodon la funcția de premier că este unul „plahocrat”, nu „tehnocrat”, așa cum a anunțat șeful statului. "Ne așteaptă un spectacol impresionant în Parlament în zilele apropiate. Să vedem cum socialiștii, care strigau acum câteva luni despre gaura bugetară de peste patru miliarde de lei, moștenită de la regimul Plahotniuc, vor vota împreună cu PD pe un „tehnocrat", care ne-a lăsat aceasta gaură. Dodon este obligat să întreprindă în zilele următoare un act suplimentar de „viol" al fracțiunii PSRM în vederea obținerii votului acesteia. Nu la toți se va ridica mâna foarte sus", a scris pe Facebook Slusari.

Reprezentanții PSRM au declarat că sunt gata să formeze o nouă majoritate parlamentară cu ACUM, dacă blocul va susține un nou premier și o nouă componență a Guvernului. Însă, Blocul ACUM a reafirmat că o vede doar pe Maia Sandu în funcția de premier și nu va accepta nicio altă componență a Executivului. Guvernul Sandu a căzut marți, cu votul a 63 de deputați PSRM și PD. Executivul a fost demis prin moțiune de cenzură.

 

Statele Unite au recunoscut-o azi-noapte pe Jeanine Anez ca preşedinte interimar al Boliviei, după demisia lui Evo Morales și după ce susținătorii fostului președinte au ieșit și ei acum în stradă pentru a cere întoarcerea acestuia la putere.

"Statele Unite salută decizia senatoarei boliviene Jeanine Anez de a prelua preşedinţia interimară pentru a conduce naţiunea sa în perioada acestei tranziţii democratice", a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo . "Aşteptăm cu nerăbdare să lucreze împreună cu Organizaţia Statelor Americane, instituţiile constituţionale ale Boliviei şi poporul bolivian în timp ce pregătesc organizarea de alegeri liberi, corecte, iar aceasta cât mai repede posibil", a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

"Bolivia, în pragul unui război civil. Susținătorii lui Morales au ieșit și ei în stradă, solicitând întoarcerea acestuia în țară. O O mulțime uriașă s-a mobilizat și în orașul adiacent El Alto, având aceleași cereri", scrie The Guardian.

Aproape necunoscută până în prezent, Jeanine Anez, senatoare de dreapta şi avocată în vârstă de 52 de ani, s-a proclamat preşedinte interimar şi a preluat funcţia marţi.

Evo Morales, în exil în Mexic, a calificat această proclamare ca fiind o "lovitură de stat". Chiar înainte de anunţul diplomaţiei SUA, el a condamnat ceea ce a numit "recunoaşterea" lui Jeanine Anez de către preşedintele american, Donald Trump. Pe Twitter, el a denunţat "un complot politic şi economic care vine din Statele Unite".

Revista presei internaționale - 14 noiembrie 2019