Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Putin a amenințat că oprește robinetul la gaze spre Europa

putin_sevastopol.jpg

Image source: 
REUTERS/Maxim Semetov

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat azi-noapte că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă.

Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an şi Moscova a anunţat că ia în considerare încheierea unui acord pe termen scurt cu Kievul, întrucât are nevoie de timp pentru a termina de construit conductele care ocolesc Ucraina pentru a continua exporturile de gaz spre Europa, cea mai mare piaţă a sa pentru exporturile de gaz.

Putin a declarat presei, într-un summit care are loc în Brazilia, că nu are în prezent planuri de a se întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski înainte de summitul în patru dedicat situaţiei din Ucraina, relatează Reuters.

Din 2020, Ucraina vrea ca Rusia să îi plătească taxe pentru conductele prin care transportă gazele spre Europa, scrie BBC. "Nu dăm publicității cifrele, dar este vorba de o valoare mare", a afirmat directorul executiv al Naftogaz, Andriy Kobolyev, după negocieri pe care reprezentanții Moscovei și ai Kievului le-au purtat la Bruxelles în urmă cu o lună.

În baza unui contract care expiră la sfârșitul acestui an, 70 la sută din cantitatea de gaze exportată de Rusia în UE trece prin Ucraina dar există mereu temeri că livrările pot fi sistate din cauza conflictului dintre cele două țări, notează CNN.

Rusia și Ucraina au o lungă istorie de dispute pe tema tranzitului gazelor naturale, în condițiile în care conductele care transportă gazul pe care Europa îl importă din Rusia trec pe teritoriul Ucrainei, iar Ucraina încasează taxe pentru aceasta. Europa importă de la Gazprom aproximativ un sfert din gazul pe care îl consumă.

 

Germania ia măsuri importante pentru eradicarea epidemiei de rujeolă. Bundestagul, camera inferioară a Parlamentului german, a adoptat o lege prin care face obligatorie vaccinarea antirujeolică în grădinițe și școli. Măsura urmează să devină obligatorie de la 1 martie 2020.

 

Legea îi va obliga pe părinţi ca, la înscrierea copiilor lor la o nouă grădiniţă sau şcoală, să facă dovada că aceştia au fost vaccinaţi antirujeolic. În caz contrar, amenda poate ajunge la 2.500 de euro.

În plus, noua lege prevede faptul că și persoanele care se ocupă educațional de cei mici trebuie să dovedească vaccinarea. Acestea includ educatori, profesori și personal medical. De asemenea, aceștia comit o infracțiune administrativă dacă nu au vaccinurile necesare la dispoziție. Dovada ar trebui să fie posibilă prin certificatul de vaccinare pe hârtie, dar și electronic. Toți - indiferent dacă sunt copii sau adulți - care au suferit deja de rujeola și, prin urmare, sunt imuni la o infecție repetată, afecțiunea trebuie să fie confirmată de medic pentru a răspunde noii cerințe de vaccinare, scrie Frankfurter Allgemagne Zeitung.

Pentru copiii care sunt înscrişi deja la grădiniţă sau şcoală, această dovadă va trebui făcută până la 31 iulie 2021. "Protecţia împotriva rujeolei înseamnă protecţia copilului", a subliniat ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn. Prevederile legii se vor aplica şi tuturor angajaţilor din grădiniţe, şcoli, unităţi medicale şi centre de cazare pentru solicitanţi de azil.

Anul trecut, 350.000 de cazuri de rujeolă au fost semnalate la nivel mondial, de peste două ori mai mult în comparaţie cu 2017. Primele cifre pentru anul 2019 nu sunt încurajatoare. Numărul cazurilor înregistrate la nivel mondial a crescut de patru ori în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În ţările occidentale, activiştii anti-vaccinare susţin că există o asociere între vaccinul contra rujeolei şi autism. Organizaâia Mondială a Sănătății a negat în mod repetat această teorie care, potrivit organizaţiei, se bazează pe un studiu falsificat.

 
Revista presei internaționale - 15 noiembrie 2019