Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Columbia: "Masive proteste împotriva celor de la putere" (El Heraldo)

columbia_rfi.jpg

Image source: 
RFI

Studenții, cele mai mari sindicate și alți demonstranți din Columbia au protestat ieri ca reacție la planurile de reformă economică și ca formă de manifestare a nemulțumirilor față de mandatul președintelui Ivan Duque, determinând activarea stării de asediu în mai mult orașe.

 

Liderul de la Bogota a avertizat în repetate rânduri că Guvernul său nu vor tolera actele de violență, iar forțele de ordine au lansat gaze lacrimogene pentru a cotracara mișcarea de protest din mai multe orașe columbiene.

"Mii de oameni din toată țara au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de administrația Duque. Președintele a reiterat că multe dintre aspirațiile sociale sunt valabile și că acesta este un <<guvern care ascultă>>. Oare ce se va întâmpla mai departe? O întrebare fără răspuns, cert este că ziua de joi a devenit ziua reînvierii mișcării sociale de amploare. Cetățeanul obișnuit a transmis un mesaj copleșitor șefului statului", scrie publicația locală El Tiempo.

"Niciun cetățean din Cali nu poate fi pe stradă seara, deoarece va fi imediat arestat", a declarat primarul din acest oraș, Maurice Armitage. La Medellin primii care au ieșit pe străzi au fost studenții, relatează postul Tele Sur. La Bogota, capitala Columbiei, mobilizările populare de ieri au început cu unele blocaje rutiere dar și cu represiunea poliției asupra unor manifestanți, notează El Pais.

Cel puțin 10 civili și alți 28 de ofițeri de poliție erau răniți, 10 persoane arestate și alte 34 reținute temporar, conform informațiilor transmise de ministrul columbian de Interne, Nancy Patricia Gutierrez. Potrivit aceleiași surse, peste 200.000 de persoane au participat la manifestațiile de azi-noapte.

"Dialogul social a fost obiectivul al acestui guvern. Trebuie să discutăm cu toate sectoarele societății noastre ”, a spus președintele Duque într-un discurs radio-televizat, încercând să calmeze spiritele. "Masive proteste contra celor de la putere", scrie și El Heraldo, care afirmă că manifestanții au fost pașnici.

Pentru azi a fost convocat un nou miting în Plaza de Bolívar din Bogota și se așteaptă și ca alte orașe, cum ar fi Bucaramanga, Cartagena, Cali și Medellín, să se ralieze manifestației din capitala țării.

 

Mii de persoane au protestat aseară în centrul Kievului, solicitând evitarea unei capitulări în faţa Moscovei, înaintea întrevederii pe care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, o va avea cu omologul său rus, Vladimir Putin.

 

Protestatarii, adunaţi la şase ani de la protestele proeuropene din Piaţa Maidan, aveau steaguri ucrainene şi pancarte pe care se scria: "Nu capitulării!", relatează Le Figaro. Liderii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei se vor reuni pe 9 decembrie, la Paris, în încercarea de soluţionare a conflictului ucrainean.

Acest summit de la Paris este precedat de mai multe gesturi de destindere în relaţiile dintre Moscova şi Kiev, respectiv primul schimb de prizonieri, care a avut loc în septembrie, retragerea primelor trupe ucrainene şi ale separatiştilor din trei sectoare ale liniei frontului şi, săptămâna aceasta, returnarea către Ucraina a celor trei nave capturate anul trecut de garda de coastă rusă în strâmtoarea Kerci.

„Orice concesii din partea noastră ar înrăutăți situația. Nu se poate încheia un acord cu Putin ", a declarat Andrii Serguiienko, demonstrant în vârstă de 44 de ani, relatează AFP. „Acțiunile lui Zelensky și ale echipei sale care vizează retragerea trupelor este o adevărată capitulare. Nu este normal", s-a arătat foarte nervoasă Ioulia Nikolaienko, o pictoriță de 30 de ani care a participat la manifestație.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis familiilor celor peste 150 de persoane decedate în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale din timpul Euromaidan, de la declanşarea cărora s-au împlinit chiar ieri şase ani, că va face tot posibilul ca anchetele să se finalizeze cu rezultate, iar cei vinovaţi să fie aduşi în faţa justiţiei.

Administraţia de la Kiev a semnalat că este pregătită să accepte un "compromis rezonabil" la summitul cu Rusia pentru soluţionarea conflictului din regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei. Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu peste 10.000 de morţi.

Revista presei internaționale - 22 noiembrie 2019