Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Triumful lui Iohannis confirmă ancora europeană a României" (El Mundo)

iohannis_presidency.ro_1.jpg

Sursa imaginii: 
presidency.ro

Presa internațională a relatat despre scrutinul din România, notând că președintele Klaus Iohannis a obținut un nou mandat care ține România aproape de valorile europene.

"Iohannis câştigă scrutinul prezidenţial din România", titrează publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung, în timp ce Die Zelt admite că "la ieşirea de la urne preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost reales".

Participarea la alegeri a fost de aproape 50%, cea mai scăzută prezență de la căderea comunismului, din urmă cu 30 de ani. Iohannis are și atribuții în numirea primului ministru, în contestarea legilor la Curtea Constituțională și în numirea unor procurori șefi. Este de așteptat să numească în funcție procurori anticorupție serioși cu privire la combaterea mitei, conform Deutsche Welle.

"Triumful actualului șef al statului confirmă ancora europeană a acestei țări, împotriva valului vecinilor săi Ungaria sau Polonia, unde au pătruns discursurile naționaliste", admite El Mundo, iar La Vanguardia crede că "Iohannis e un președinte reales pentru a construi o Românie normală".

”Liberalul Klaus Iohannis a fost reales la scară largă pentru un al doilea mandat prezidențial împotriva candidatei social-democrate, Viorica Dancilă, în cel de-al doilea tur  care a confirmat rădăcinile europene ale țării”, scrie Le Figaro, în timp ce New York Times notează că "preşedintele de centru al României a câştigat scrutinul în conformitate cu aşteptările, zdrobindu-şi contracandidata socialistă cu promisiunea de a relua reforma din justiţie încetinită de guvernele succesive sociale-democrate".

„Iohannis, un etnic și vorbitor de limba germană și fost primar al Sibiului, a devenit președinte în 2014. El a ajutat la obținerea aprobării pentru organizarea unui referendum în luna mai pe tema justiției.  România, împreună cu Polonia și Ungaria, au fost puternic criticate de Bruxelles pentru slăbirea statului de drept. Cu toate acestea, Iohannis a fost creditat de aliații occidentali și de Uniunea Europeană încercând să protejeze statul de drept, în special prin încercări provocatoare de a limita independența judecătorilor”, susține Euronews.

Totodata, agentia AFP scrie ca Iohannis a castigat increderea romanilor deoarece a luptat impotriva coruptiei. "El a mizat pe sprijinirea institutiilor functionale fara coruptie. Lupta din alegeri s-a dus pe fondul resentimentelor profunde asupra reformelor judiciare vazute in beneficiul politicienilor PSD, care au dus la proteste masive de strada si au infuriat Bruxelles-ul", a relatat AFP.

Sub conducerea unei succesiuni de guverne PSD, România a respins măsurile anticorupție și a întărit independența instanțelor. Alături de statele ex-comuniste- Polonia și Ungaria- România a primit critici de la Bruxelles pentru acțiunile sale”, scrie Aljazeera.

 
Revista presei internaționale - 25 noiembrie 2019