Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cutremurul din Albania: Oamenii și-au petrecut noaptea pe stadion (Zhurnal)

albania.jpg

Image source: 
RFI

Cel mai puternic cutremur care a lovit Albania în ultimele decenii a provocat dezastru în mai multe orașe. Cel puțin 23 oameni au murit și avem deja peste 600 de răniți.

Cel puţin 43 de persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături. 27 de clădiri și 163 de case din orașul Durres sunt nelocuibile, relatează presa locală.

Guvernul albanez a declarat azi zi națională de doliu pentru victime. Statul Kosovo, care are o populație importantă albaneză, a luat, de asemenea, decizia să procedeze identic, notează Deutsche Welle. Conform rapoartelor cetățenilor, există 20 de persoane dispărute, anunță agenția NOA.

Oraşul de coastă Durres, frecventat de turişti, şi localitatea Thumane, la nord de capitală, au fost extrem de afectate şi ofereau un spectacol dezolant cu clădiri făcute praf. Albania este cunoscută prin urbanismul său sălbatic, mai ales în zone turistice, în care multe case au fost construite fără permis de construcţie în pofida reglementărilor de securitate.

"Echipajele de salvare din Albania au folosit excavatoare pentru a căuta supraviețuitori în clădirile prăbușite. Televiziunea locală din Durres a difuzat imagini de salvatori care au tras un tânăr dintr-o clădire prăbușită, după ce un excavator a mutat o placă spartă de beton", relatează Gazeta Blic, în timp ce Zhurnal susține că o parte importantă a populației și-a petrecut noaptea pe stadionul din localitate.

Autorităţile au mobilizat aproximativ 350 de militari. Aproximativ 2.000 de poliţişti au fost de asemenea desfăşuraţi.

"Balcanii se află într-o zonă predispusă la activități seismice. Cutremurul de marți a fost descris de autorități drept cel mai puternic care a lovit Albania în ultimele decenii. În 1979, un cutremur cu magnitudinea 6,9 a lovit Albania, lăsând 136 de morți și peste 1000 de răniți", notează BBC.

 

Guvernul Viktor Orban a introdus în acest an un o nouă schemă pentru a sprijini căsătoriile şi naşterile prin împrumuturi subvenţionate, iar programul a contribuit deja la înmulţirea exponenţială a nunţilor

 

Este încă prea devreme de spus dacă va contribui şi la creşterea numărului de bebeluşi, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Premierul maghiar a făcut o prioritate din a convinge cât mai mulţi cetăţeni să se căsătorească şi să aibă copii, pentru a opri declinul demografic. El a introdus o serie de avantaje fiscale şi alte programe pentru a sprijini familiile.

O mare schemă adoptată în acest an le oferă cuplurilor care se căsătoresc până ce mireasa împlineşte 41 de ani împrumuturi subvenţionate care pot ajunge până la 10 milioane de forinţi (33.000 de dolari). O treime din credit va fi ştearsă dacă soţii fac doi copii, iar întreaga datorie va fi eliminată dacă vor avea trei copii.

Biroul central de statistică (KSH) a precizat că numărul persoanelor care s-au căsătorit în primele nouă luni ale anului a crescut cu 20%. Numărul nunţilor din primele nouă luni a fost cel mai mare înregistrat într-un astfel de interval după 1990. Totuşi, rămâne de văzut în ce măsură cuplurile proaspăt căsătorite vor face mai mulţi copii, comentează Reuters. Până acum, rata naşterilor a scăzut de fapt uşor în acest an, la 1,48 copii pentru o femeie, comparativ cu 1,49.

Și Polonia adoptase în 2017 un program al noului guvern conservator, care prevedea acordarea unei alocații pentru creșterea copilului, alocație care se ridica la 115 euro lunar, în scopul relansării natalității în această țară, una dintre cele mai scăzute la nivel mondial, dar rezultatele nu au fost spectaculoase.

 
Revista presei internaționale - 27 noiembrie 2019