Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Provocările imediate ale noii Comisii Europene

parlamentul_european_-_wiki.jpg

Parlamentul European
Parlamentul European
Image source: 
Wikipedia

Parlamentul European a aprobat definitiv miercuri,lista celor 27 de membri ai Comisiei Europene condusă de Germania Ursula von der Leyen. Noul executiv european va putea astfel să preia funcția la 1 decembrie pentru un mandat de cinci ani.

Von der Leyen primește undă verde - „un nou început” pentru Europa, titrează Le Figaro.

Dar – remarcă ziarul francez -  s-au auzit și voci discordante. Cei cinci eurodeputați socialiști francezi au anunțat că se vor abține. „Nu semnăm un cec în alb”, dar „nici nu vom merge la război”, a declarat marți europarlamentarul Raphael Glucksmann. Astfel, socialiștii francezi s-au alăturat poziției Verdilor. Extrema stânga, ca și extrema dreaptă, au anunțat un vot împotrivă, amintește Le Figaro.

Von der Leyen a promis că va pune în discuție un nou „pact pentru migrație” în primăvara anului viitor, inclusiv reformarea așa-numitelor reglementări Dublin, scrie Irish Times

Solidaritatea și contribuția tuturor statelor membre precum și împărțirea sarcinilor asupra migrației vor fi elemente cheie pentru toate noile propuneri, mai scrie ziarul irlandez.

Euronews remarcă faptul că  Ursula von der Leyen dorește ca „Europa să poată contura ordinea globală” . Europa „poate fi modelul unei ordini globale mai bune”, a spus ea. "Aceasta este vocația Europei și este ceea ce își doresc cetățenii europeni."

Răspunzând la întrebări ale reporterilor, alături de președintele parlamentului UE, David Sassoli, von der Leyen a declarat că ”Europa intenționează să devină un lider al acțiunii climatice , aceasta însemnând că va deveni și exportator de cunoștințe și tehnologii, precum și un model în ce privește finanțarea proiectelor ecologice”, citim pe pagina Euronews.

”Împărtășim aceeași soartă cu Balcanii, ne leagă istoria și cultura” – iată o afirmație a președintei Comisiei, reluată de postul de radio sârb B92.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ușile UE pentru Balcanii de Vest rămân deschise

"Trebuie să le arătăm prietenilor noștri din Balcanii de Vest că împărtășim același continent, aceeași istorie, aceeași cultură și aceeași soartă. Ușile noastre rămân deschise", a spus von der Leyen, citată de B92.

Financial Times relatează la rândul său că ”doamna von der Leyen a câștigat susținerea celor mai mari trei grupuri ale parlamentului - conservatorii de centru-dreapta, social-democrații și liberalii -  alături de o serie de eurodeputați din alianța eurosceptică care include partidul Lege și Justiție din Polonia”. 

Majoritatea doamnei von der Leyen se va confrunta cu primul său test pe 11 decembrie, când Bruxelles va dezvălui un „acord verde” care va conține obiectivele UE privind reducerea emisiilor până în 2030. De asemenea, va lansa un fond de tranziție pentru statele membre mai sărace. „Acordul Verde European este o necesitate pentru sănătatea planetei noastre și a oamenilor noștri - și pentru economia noastră
”, a spus doamna von der Leyen înainte de vot.

”Greul de-abia începe”, titrează Politico 

”Pentru prima dată, Comisia nu se mai poate baza pe o coaliție majoritară formată din doar două grupuri, Partidul Popular European de centru-dreapta și Socialiștii și Democrații de centru-stânga. Acum are nevoie și de voturi ale grupului liberal-centrist Renew Europe, sau de sprijinului oferit de o serie de partide mai de la dreapta sau de la stânga, inclusiv Verzii, care s-au abținut la votul noii Comisii.

Dar von der Leyen se va confrunta, foarte probabil, cu provocări politice imediate, deoarece ea caută, în primele 100 de zile, să îndeplinească o serie de promisiuni politice pe care le-a făcut pentru a câștiga propriul vot de confirmare în iulie anul trecut - nu doar acordul verde , dar și un instrument legal pentru un salariu minim echitabil; măsuri obligatorii de transparență salarială pentru promovarea echității de gen; și legislația care vizează asigurarea utilizării etice a inteligenței artificiale.

Berlinul și Parisul, cele mai bogate și mai influente capitale ale UE, sunt din ce în ce mai mult la cuțite, Macron și Merkel făcând declarații contradictorii în public. Iar asistenții lor lucrează din greu pentru a emimina dezacorduri grave pe probleme majore, inclusiv extinderea UE în Balcani , Politica de securitate a NATO și UE, precum și viitorul zonei euro.

Adăugați și alte diviziuni între țările UE, în special asupra problemelor controversate ale migrației și politicii de azil și ale statului de drept, complicațiile viitoare ale Brexit-ului și tensiunile în relațiile cu SUA”.