Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Disidenții îl urau pe Milan Kundera pentru că se temeau că va deveni liderul opoziției (presa cehă)

kundera.jpg

Sursa imaginii: 
France 24

Romancierul Milan Kundera a primit cetăţenia cehă la 40 de ani de când i-a fost retrasă de regimul comunist, a anunţat ieri ministerul ceh al Afacerilor Externe.

Premierul ceh Andrej Babis le-a propus lui Milan Kundera şi soţiei sale recăpătarea cetățeniei, în timpul vizitei sale la Paris, anul trecut. "Ei au fost încântaţi cu adevărat. Sunt conştienţi că acesta nu este un moment care le va schimba viaţa, dar au simţit caracterul simbolic al acestui gest şi a fost foarte important pentru ei", a declarat Drulak, ambasadorul ceh la Paris, pentru cotidianul Pravo

"Cetățenia cehă a lui Kundera i-a revenit după 40 de ani", scrie The Guardian, în timp ce Deutsche Welle scrie că "relația romancierului cu țara natală rămâne sensibilă.  Multe dintre romanele sale încă nu au apărut în limba sa maternă".

Kundera, în vârstă de 90 de ani, şi-a părăsit ţara de origine pentru Franţa în 1975. Autorităţile din Cehia i-au retras cetăţenia ca urmare a publicării romanului "Cartea râsului şi a uitării" în 1979, în care l-a descris pe preşedintele cehoslovac Gustav Husak drept "preşedinte al uitării".

În 1981, Kundera a devenit cetăţean francez. Cehoslovacia a fost împărţită în 1993 în Republica Cehă şi Slovacia la patru ani de la prăbuşirea regimului comunist. El a putut să-și viziteze țara de origine pentru prima dată în 1996, urmată de mai multe vizite, deși de scurtă durată și tranzitorii.

În 2008, o revistă cehă a publicat un document al poliției comuniste din Praga din 1950 , care sugera că a denunțat pe unul dintre prietenii săi în perioada stalinistă și Kundera, rănit de aceste acuzații, le-a numit „o minciună incredibilă”.

Clasat pe locul doi după Franz Kafka, Kundera este considerat cel mai cunoscut romancier ceh al secolului XX cu numeroasele sale romane, care l-au făcut unul dintre cei mai proeminenți candidați la Premiul Nobel de zeci de ani.

Le Figaro l-a citat pe ambasadorul Drulak, potrivit căruia a existat tensiune între cercul Kundera și cercul președintelui de mai târziu, Vaclav Havel, care, după Revoluția de catifea, a tărăgănat restabilirea cetățeniei pentru Kundera. „Dar omisiunea incredibilă a fost corectată”, a scris ziarul francez. Soția lui Kundera a declarat recent, într-un un interviu la o gazetă literară, că disidenții cehi îl urau pe soțul său pentru că se temeau că va fi  liderul opoziției politice.

 

Ancheta pentru destituire împotriva lui Donald Trump a adunat "dovezi copleşitoare" privind "conduita nepotrivită" a preşedintelui republican al SUA, potrivit unui raport oficial al comisiei parlamentare care a supervizat investigaţiile.

 

"Ancheta pentru destituire a arătat că preşedintele Trump, în mod personal şi prin intermediul unor agenţi din interiorul şi din afara guvernului, a solicitat ingerinţa unei ţări străine, Ucraina, pentru a favoriza campania sa electorală", potrivit acestui raport al Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, unde democraţii deţin majoritatea, informează AFP şi DPA.

"Preşedintele a condiţionat o invitaţie la Casa Albă şi un ajutor militar pentru Ucraina de anunţarea unei anchete favorabilă campaniei sale" şi "s-a amestecat" în investigaţii, detaliază autorii.

Opoziţia democrată îl acuză pe cel de-al 45-lea preşedinte al SUA că a abuzat de puterea sa pentru a-i cere Ucrainei să declanşeze anchete împotriva adversarilor săi politici americani. Potrivit mai multor diplomaţi şi responsabili care au depus mărturie în Congres, declanşarea acestor anchete constituia condiţia pentru o întrevedere cu omologul său ucrainean şi pentru deblocarea unui ajutor militar crucial aşteptat de Kiev.

 

Partidul Conservator, al premierului britanic Boris Johnson, are un avans de nouă puncte procentuale faţă de principala formaţiune de opoziţie, Partidul Laburist.

Asta arată un sondaj de opinie realizat de YouGov în perspectiva alegerilor anticipate din Regatul Unit prevăzute pentru 12 decembrie, transmite Reuters.

Astfel, sprijinul electoral pentru conservatori se ridică la 42%, iar cel pentru laburişti la 33%, fiecare dintre cele două formaţiuni înregistrând o scădere de un punct procentual faţă de sondajul similar publicat sâmbătă.

Sondajul, realizat pentru cotidianul The Times şi postul de televiziune Sky News, indică de asemenea că Partidul Liberal-Democrat (LibDem) este susţinut de 12% din electorat (în scădere cu un punct procentual faţă de 30 noiembrie), iar Partidul Brexit de 4%.

Ancheta sociologică mai arată că Partidul Conservator este în pierdere de teren în ceea ce priveşte convingerea alegătorilor că această formaţiune le reprezintă cel mai bine interesele.

Donald Trump l-a acoperit cu lauri pe Boris Johnson ieri, cu nouă zile înaintea alegeriloor legislative anticipate de la 12 decembrie, respingând acuzaţia că ar vrea să ”complice” campania electorală, relatează Reuters. ”Cred că Boris este foarte competent şi că va face treabă bună”, a declarat preşedintele american la Londra, unde participă la un summit NATO.

 
Revista presei internaționale din 4 decembrie 2019