
Presa internaţională
Bază de operațiuni pentru spionii ruși în Alpii francezi (Le Monde)
chamonix.jpg

Conform unor surse citate de cotidianul francez, cei 15 agenţi, membri ai unei unităţi GRU specializată în asasinate, au utilizat Franţa ca „etapă intermediară de siguranţă” înainte sau după operaţiuni efectuate în Europa. Agenţii au locuit în regiunea franceză Haute-Savoie (est), în localităţi precum Annemasse, Evian, Chamonix, precum şi în sate izolate.
Unul dintre aceștia ar fi fost identificat de Londra ca unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu neurotoxicul Noviciok a unui fost spion rus, Serghei Skripal, și a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Anglia, în martie 2018 .
Cei doi au supraviețuit dar o femeie care locuia în regiune a murit după ce a găsit un flacon care fusese folosit pentru transportarea produsului toxic. Operațiunea a provocat un incident major între Moscova și Uniunea Europeană și a determinat serviciile secrete occidentale să caute vinovații.
Dezvăluirile din Le Monde vin concomitent cu acuzațiile Berlinului la adresa Moscovei că s-a aflat în spatele asasinării unui georgian în capitala germană, în august. Doi membri ai ambasadei ruse, cărora guvernul german le reproșează că nu au cooperat în această anchetă, trebuie să părăsească imediat țara.
Potrivit Le Monde, cei 15 ofițeri, care nu ar fi efectuat operațiuni pe teritoriul francez, au locuit în mai multe rânduri în mici localități precum Annemasse, Chamonix sau Evian (sud-estul Franței).
Alte știri din presa internațională
Cel puțin 57 de persoane au murit după ce o ambarcațiune care transporta 150 de imigranți s-a scufundat miercuri pe coasta Mauritaniei, a informat agenția ONU pentru Migrație, relatează Reuters, potrivit Mediafax. „Autoritățile din Mauritania au informat că 57 de persoane au murit după ce ambarcațiunea care transporta imigranți s-a scufundat astăzi”, a informat Organizația Internațională pentru Migrație. „Supraviețuitorii au informat că ambarcațiunea a plecat din Gambia cu 150 de pasageri la bord”, a adăugat aceasta. Autoritățile din Mauritania nu au răspuns încă cererilor pentru declarații.
Un copil din patru de pe planetă trăieşte în ţări aflate în război sau afectate de dezastre naturale. UNICEF se pregăteşte să lanseze pentru 2020 cea mai mare strângere de fonduri din istorie: 4,2 miliarde de dolari, pentru a acorda ajutor în cursul anului viitor pentru mai bine de 59 de milioane de copii aflaţi la nevoie în 64 de ţări din lume, anunță agentia ANSA. Este cel mai mare apel făcut vreodată donatorilor, de 3,5 ori mai mare faţă de fondurile cerute în 2010.