Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sanna Marin, viitorul prim-ministru finlandez, cel mai tânăr premier din lume (El Pais)

marin_finlanda.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter / @MarinSanna

Social-democraţii finlandezi, care conduc coaliţia de guvernare formată din cinci partide, au aleas-o pe Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, pentru a deveni, săptămâna viitoare, cel mai tânăr premier din istoria Finlandei.

Marin va fi al treilea primul ministru femeie în istoria țării, în același timp devine cel mai tânăr șef de guvern din lume, singurul care se apropia de finlandeză fiind premierul ucrainean Oleksiy Honcharuk, care are 35 de ani, susțin cei de la El Pais. Liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, are 35 de ani, iar premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern are 39.

Tânăra a înregistrat o creștere fulminantă în politica finlandeză de când a devenit șeful consiliului municipal al orașului său industrial Tampere, la doar 27 de ani, relatează BBC.

„Avem multă muncă de făcut pentru a restabili încrederea oamenilor”, a declarat Sanna Marin presei finalndeze după ce a obţinut la limită votul în rândul membrilor din conducerea partidului.

Marin este în prezent ministru al Transporturilor, ea îi va succede lui Antti Rinne, care şi-a anunţat demisia în această săptămână, după ce un alt partid, membru al coaliţiei, a precizat că şi-a pierdut încrederea în el.

Criza a fost provocată de planul Poştei finlandeze, o întreprindere cu capital public, de a încheia o nouă convenţie colectivă de muncă cu aproximativ 700 de salariaţi, mai puţin favorabilă, în numele competitivităţii.

Momentul ales pentru schimbarea conducerii guvernului este neobişnuit pentru Finlanda, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la sfârşitul anului, jucând un rol central în eforturile de a stabili viitorul buget al blocului comunitar.

 

Cel mai activ vulcan din Noua Zeelandă, White Island, situat la 48 km de coasta de est a Insulei de Nord a Noii Zeelande, în Golful Plenty, a erupt. Cel puţin 20 de turişti au fost răniţi.

 

Comisarul adjunct al poliției locale, John Tims, a confirmat că o persoană a murit. „Și pe baza informațiilor pe care le avem, este probabil să fie mai multe”, adaugă el, conform celor de la The Guardian. Tims spune că este încă prea periculos ca poliția și serviciile de salvare să meargă pe insulă - așa că nu sunt încă clar cât de mulți oameni au rămas acolo. 23 de persoane au fost luate de pe insulă, unde erau mai puțini 50 de oameni la momentul erupției.

În schimb, premierul Jacinda Ardern a spus că în jur de 80 de persoane se aflau pe insulă sau în apropierea ei. Există mai mulţi răniţi şi dispăruţi, dar situaţia este una în desfăşurare. A fost anunţată o stare de alertă de gradul 4 în legătură cu erupţia vulcanului care este cunoscut şi sub numele polinezian Whakaari, ceea ce indică „o erupţie vulcanică moderată”.

Insula Albă sau vulcanul Whakaari este cel mai activ vulcan din Noua Zeelandă, potrivit site-ului GeoNet. Are la activ peste 150.000 de ani de activitate, relatează BBC.

Turistul Allessandro Kauffmann, care a postat unul dintre primele videoclipuri despre erupție, spune că a văzut oameni cu „arsuri grave”. Într-un videoclip postat pe Instagram, Kauffman a spus că a văzut oameni cu „arsuri extinse pe corp”.

 

 

 
Revista presei internationale - luni 9 decembrie 2019