Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libertatea artistică și culturală din Ungaria, în mare pericol (Deutsche Welle)

ungaria_proteste.jpg

Sursa imaginii: 
RFI.fr

Guvernul maghiar a înaintat în parlament un plan pentru întărirea controlului asupra teatrelor, o decizie care a declanşat aseară la Budapesta proteste din partea actorilor şi a publicului, care consideră că libertatea artistică este ameninţată.

Partidul de guvernământ Fidesz, al premierului naţionalist Viktor Orban, vrea ca proiectul de lege să fie adoptat în această săptămână, prin procedură accelerată, relatează Reuters.

"5.000 de maghiari au manifestat ieri la Budapesta împotriva unui plan guvernamental de combatere a teatrelor, spunând că acesta va restricționa libertatea artistică din țară. Guvernul național de dreapta al Ungariei a transmis controversatul proiect de lege în parlament. Propune o revizuire a finanțării și gestionării teatrelor finanțate de stat", scrie Deutsche Welle.

O petiţie publică prin care li se cere parlamentarilor să respingă proiectul de lege a adunat peste 49.400 de semnături până aseară. Actorii au citit cu voce tare petiţia în mai multe teatre în weekend. Într-un video distribuit pe Facebook, importanţi actori şi directori de teatru din Ungaria atrag atenţia că acest plan aminteşte de perioada comunistă, când statul controla majoritatea aspectelor societăţii.

Mesajul unui actor, conform celor de la France 24, a spus că propunerea este o reminiscență a cenzurii de stat în perioada comunistă a Ungariei după cel de-al Doilea Război Mondial, încheiată în 1989. "După treizeci de ani de democrație, nu credeam că voi simți vreodată așa cum am făcut atunci", a spus Judit Pogany, a cărei carieră a început în anii '60.

Cultura în Ungaria este puternic subvenționată de stat, cu bilete la muzeu, operă și teatru, de exemplu, în general mult mai ieftine decât în ​​Europa de Vest. În același timp, puține municipalități au mijloacele de a-și finanța teatrele și de multe ori se bazează pe fonduri guvernamentale pentru întreținerea lor, susține Associated Press.

 

Ion Iliescu a acordat un interviu agenției guvernamentale de presă din Rusia, TASS, în care a îndemnat politicienii români să „normalizeze” relațiile cu Rusia.

 

Întrebat cum evaluează starea actuală a colaborărilor bilaterale şi cum ar trebui să arate, de fapt  acestea,  Ion Iliescu spune că, astăzi, relaţiile dintre România şi Rusia nu pot fi numite normale după niciun criteriu, iar politicienii români ar trebui să înţeleagă importanţa acestei situații.

„Relaţiile dintre România şi Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu. Vreau să subliniez că viaţa în umbra imperiului nu este convenabilă pentru ţări precum România şi nu toate amintirile istorice sunt plăcute...Sper că politicienii români vor înţelege că normalizarea relaţiilor cu Rusia, pe lângă comerţ şi schimburi culturale, va extinde abilitatea României de a participa la rezolvarea problemelor în ţările vecine, inclusiv în Moldova şi Ucraina, unde, bineînţeles, are interese”, spune fostul preşedinte.

El afirmă că normalitatea în relaţiile româno-ruse reprezintă respectarea reciprocă, recunoaşterea legitimităţii intereselor celeilalte părţi, dacă acestea se află în limitele permise de comunitatea internaţională.

Autorul interviului, Nikolai Morozov, precizează că fostul preşedinte, ajuns la 89 de ani, nu mai are ieşiri publice, a cerut urna mobilă la ultimele alegeri, nu mai acordă interviuri, dar „pentru corespendentul TASS, Iliescu a făcut o excepţie”. Interviul, postat pe site-ul agenției TASS doar în limba rusă, nu și în engleză, este doar în format scris, remarcă Hotnews.ro.

 
Revista presei internaționale - 10 decembrie 2019