Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum i-a înfluențat tatăl cariera solistei trupei Roxette

roxette.jpeg

Sursa imaginii: 
France 24

Marie Fredriksson a murit la vârsta de 61 de ani. Solista celebrei formații Roxette suferea de cancer și fusese operată pe creier acum câțiva ani. Ea a luptat 17 ani contra cumplitei maladii.

"Tatăl ei era poștaș iar mama ei lucra într-o fabrică. Tatăl ei îi cânta adesea când era copil. Acest obicei a avut un impact major asupra ei", relatează publicația Svenska Dagbladet, fâcând o istorie a ascensiunii acesteia în muzica pop.

"Fredriksson a fost diagnosticată cu o tumoră cerebrală în 2002, după ce s-a prăbușit în bucătărie din senin. Tumora a avansat și i-a afectat vederea la ochiul drept dar și auzul, iar după trei ani de tratament chinuitor, a revenit în viața publică și a făcut turnee din nou cu Roxette, din 2008 până în 2016", relatează BBC. 

The Guardian notează că "trupa a obținut cel mai mare succes atunci când single-ul lor de Crăciun din 1987, „It Must Have Been Love”, a fost rescris pentru a fi inclus pe coloana sonoră a celebrei pelicule Pretty Woman în 1990. A încheiat topurile în mai mult de 10 țări și a fost cel mai mare hit din Marea Britanie la vremea respectivă". Potrivit ziarului suedez Expressen, Marie Fredriksson ar fi murit în spital.

Trupa suedeză Roxette, care a susținut trei concerte de-a lungul timpului și în România, s-a format în 1986 și a devenit una dintre cele mai de succes formații din lume, după lansarea albumului ”Look Sharp”. Alături de ABBA și Ace of Base, Roxette a fost unul dintre cele mai mari grupuri de pop din istoria Suediei, vânzând în jur de 75 de milioane de albume la nivel global, iar "Joyride" şi "Look Sharp!" au primit discuri de platină în Germania, SUA şi Marea Britanie, conform celor de la Variety.

În 2016, după 30 de ani de carieră, Marie Fredriksson, solista duo-ului Roxette, fondat împreună cu Per Gessle, anunța că se retrage din industria muzicală. Ea spunea atunci că zilele sale de turneu ”s-au terminat", din cauza stării de sănătate precare. Cântăreața era căsătorită cu Mikael Bolyos și avea doi copii, fiica Inez Josefin (26 de ani) și fiul Oscar (23 de ani).

Piese celebre ale trupei suedeze, precum ”The Look”, ”Joyride”, ”Listen to Your Heart” sau ”It Must Have Been Love” au dominat clasamentele internaționale și au devenit melodii de referință ale anilor 80-90.

 

Într-o anchetă uriaşă, intitulată ”În război cu adevărul”, The Washington Post dezvăluie eşecuri succesive ale guvernelor americane în Afganistan.

Totul se bazează pe aproape 2.000 de documente aparţinând Inspecţiei Generale Speciale privind reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), înfiinţată în 2008 cu scopul de a ancheta cheltuieli abuzive legate de această ţară, documente obţinute după trei ani de recursuri în justiţie şi numite de presă imediat "Afghanistan Papers", o trimitere la "Pentagone Papers", dezvăluite în 1971, cu privire la Războiul din Vietnam, relatează AFP, preluat de News.ro, care prezintă principalele dezvăluiri.

Interviuri realizate de Sigar arată că oficiali politici din Statele Unite au dat asigurări în mod public, din 2002, că se înregistrau progrese împotriva insurgenţilor în Afganistan, dar că recunoşteau contrariul în privat.

Interviurile cu aceşti oficiali implicaţi în efortul de război din Afganistan evocă un buget cheltuit fără control, într-o ţară fără un guvern central puternic, ceea ce a alimentat o corupţie generalizată şi a determinat populaţia să respingă coaliţia internaţională (ISAF) şi să se îndrepte către talibani.

Într-o notă de serviciu întocmită de către Donald Rumsfeld, adresată asistenţilor săi, fostul secretar al Apărării (2001-2006) scria ”poate că sunt nerăbdător. De fapt ştiu că sunt un pic nerăbdător. Nu vom mai retrage niciodată armata americană din Afganistan, dacă nu ne asigurăm că se întâmplă ceva care să furnizeze stabilitatea care ne va permite să plecăm”. ”Help!” (”Ajutor!”), conchidea el.

Potrivit Washington Post, aceste documente arată că Guvernul nu a găsit ”niciodată răspuns la aceste tergiversări”. În consecinţă, pe teren, trupele americane nu ştiau să distingă inamicul de aliat. Din 2001, peste 775.000 de militari americani au fost staţionaţi în Afganistan. Dintre ei, 2.300 au fost ucişi, iar 20.589 au fost răniţi în luptă, potrivit datelor Departamentului Apărării.

 

Cel puţin 6 persoane au fost ucise în incidentul armat produs în Jersey City, în statul american New Jersey. 

Cei doi presupuşi autori ai atacului au fost împuşcaţi mortal de poliţie, scrie NBC New York. Trei polițiști au fost răniți, iar unul a murit în timpul incidentelor, care au culminat cu un schimb de focuri, după ce două persoane înarmate s-au baricadat într-un magazin.

Autoritățile au dezvăluit că ofițerul de poliție care a murit este Joseph Seals, 39 de ani, care făcea parte dintr-un program de confiscare a armelor ilegale din New Jersey, scrie BBC. Se crede că acesta a fost ucis în timp ce se apropia de suspecți. Cei doi suspecți au fugit dintr-un camion și s-au adăpostit într-un supermarket din apropiere, unde au continuat să tragă în forțele de poliție.

Ulterior, zeci de oameni înarmați ai legii, inclusiv echipe SWAT și agenți federali, au fost dislocate la fața locului, iar cinci persoane au fost ucise în magazin - doi se crede că sunt oamenii suspectați, relatează The Guardian

Pe lângă ofițerii răniți în afara magazinului, alți trei civili din interior au fost uciși, asta în timp ce suspecții au văzut că vehicule de poliție înarmate se apropiau. Două dintre victime erau clienți ai magazinului, iar a treia lucra la casa de marcat, potrivit unui reprezentant al comunității, citat de NBC News.

 
Revista presei internaționale - 11 decembrie 2019