Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greta Thunberg, cea mai mare voce pe cea mai mare problemă cu care se confruntă planeta (Time)

greta-thunberg.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter

Greta Thunberg, activista suedeză pentru mediu în vârstă de doar 16 ani, a fost desemnată de către revista Time drept „Omul Anului” („Person of the Year”).

Principalul argument: a reuşit să transforme ”îngrijorări vagi” cu privire la încălzirea planetei într-o mişcare mondială.

Edward Felsenthal, redactor-șef la Time, a declarat pentru emisiunea Today: „Ea a devenit, în acest an, cea mai mare voce pe cea mai mare problemă cu care se confruntă planeta, venind, practic, de nicăieri, pentru a conduce o mișcare mondială".

Time amintește că ”de 16 luni de când a început protestul său, ea s-a adresat șefilor de stat și ONU, s-a întâlnit cu Papa, s-a certat cu președintele Statelor Unite și a inspirat patru milioane de oameni să se alăture grevei pentru mediu”. Thunberg, care împlinește 17 ani în ianuarie, se află în acest moment la Madrid, potrivit BBC, la un summit al Națiunilor Unite pe mediu, unde liderii lumii nu ajung la o înțelegere cu privire la modul în care să implementeze acordul din 2015 de la Paris, care vizează prevenirea potențial catastrofică a încălzirii globale.

La finalul fiecărui an, conform unei tradiții care se menține de aproape un secol, revista Time desemnează o persoană (care poate fi și un grup sau o mișcare) apreciată drept cea mai „influentă” din ultimele 12 luni.

Thunberg a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace, pentru care a fost considerată favorită de unele case de pariuri.

În acest an, Greta Thunberg a fost aleasă dintr-o listă scurtă realizată de editorii Time care i-a inclus pe Donald Trump, Nancy Pelosi, protestatarii din Hong Kong și „The Wistleblower” (un ofițer CIA anonim de la care au pornit informațiile legate de scandalul „Trump-Ucraina” care a dus la procedura de destituire a lui Trump din Congresul American).

Revista „Time” a acordat pentru prima dată titlul de „Personalitatea Anului” în 1927 lui Charles Lindbergh, prima persoană care a zburat deasupra Oceanului Atlantic, de la New York la Paris.

 

Un post rus de televiziune a difuzat aseară un serial în care actualul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, fost umorist, joacă rolul unui profesor de istorie care devine şef de stat.

Este vorba despre prima difuzare la televiziunea naţională rusă a serialului satiric intitulat ”Servitorul poporului” - totodată numele partidului lui Zelenski -, care este disponibil în Rusia pe platforme online, relatează AFP.

În acest serial, filmat din 2015 până în 2019, Zelenski joacă rolul unui profesor de istorie care devine brusc preşedinte, după ce a denunţat corupţia endemică în Ucraina. "Președintele Poporului, interpretat sub numele de Vasiliy Goloborodko, continuă lupta cu sistemul pentru o Ucraină de succes și foarte prosperă. După ce și-a arestat inamicul - prim-ministru - președintele a deschis „Cutia Pandorei”. O avalanșă de noi probleme i-a lovit pe el și echipa sa. Sabotarea funcționarilor, cataclisme economice, greve, intrigi din culise și conspirații, probleme pe arena internațională - președintele Goloborodko trebuie să facă față tuturor acestor lucruri pentru a rămâne pe scaun", se arată în recenziile de pe site-urile de cinema de la Kiev.

Difuzarea serialului intervine în contextul unei uşoare destinderi în relaţiile Moscovei cu Kievul, foarte tensionate începând din 2014.

Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin s-au întâlnit pentru prima oară luni, la Paris, pentru a discuta despre soluţuionarea Războiului din estul Ucrainei.

 

Israel va organiza noi alegeri pe 2 martie, acesta fiind al treilea tur de scrutin în mai puțin de un an, a decis Parlamentul, după ce premierul Benjamin Netanyahu și principalul său rival nu au reușit, după celelalte două alegeri anterioare, formarea unei coaliții de guvernare.

Cu 94 de voturi pentru şi niciunul împotrivă parlamentarii au aprobat o moțiune de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a noii date electorale, potrivit Reuters. Această decizie a fost luată la câteva ore după expirarea termenului limită pentru a forma un guvern în urma ultimelor alegeri din septembrie.

În acel scrutin și în cel din aprilie, partidul conservator Likud condus de Netanyahu s-a impus în faţa partidului fostului general Benny Gantz, Alb şi Albastru. Niciuna nu a reușit să strângă suficient sprijin în Knesset (Parlamentul israelian), care are 120 de locuri, pentru o coaliție stabilă.

 
Revista presei internationale - 12 decembrie 2019