Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tema armelor inflamează spiritele în Cehia (Dennik)

Legislația privind armele este o temă deschisă în această săptămână în Cehia. Asta după ce un bărbat în vîrstă de 42 de ani a ucis șase persoane și a rănit altele într-un spital din orașul Ostrava.

Motivele atacatorului, care s-a sinucis  la două ore după atac, rămân neclare. Țara este în stare de șoc și opinia publică discută aprins dacă legile sale privind armele ar trebui să fie înăsprite.

În urma atacului, membrii unui partid extremist de dreapta au cerut ca toți cetățenii să fie înarmați. O strategie cinică, scrie publicația Dennik, care nu este de acord cu această idee.

 „Nu există partid care să lucreze cu mai mult sânge rece pentru a alimenta ura, frica, frustrarea și neîncrederea reciprocă. Pentru extremiști, aceasta este o strategie clară: cu cât oamenii se simt mai amenințați, cu atât este mai probabil să îî voteze, aceasta este logica pe care o folosesc. Încercarea de a liberaliza armele și de a folosi mitul teroriștilor musulmani ca argument, nu este o mișcare menită să crească securitatea cetățenilor. Mai mult, nu puțini dintre atacatorii pe care-i pomenim sunt susținători chiar ai partidelor extremiste”, relatează publicația cehă.

Republica Cehă se opune inițiativei de a înăspri legile privind armele, aspect discutat și cu Uniunea Europeană, chiar după atacul de la Ostrava, Echo 24 argumentează: „Uniunea Europeană a exercitat presiuni, deoarece membrii Europei Occidentale au simțit nevoia să răspundă unui val de atacuri teroriste. Legile noastre cu armele sunt bune. Nu există niciun motiv pentru care cehii să plătească pentru problemele politice din Europa de Vest".

 

Președintele american Donald Trump a ironizat-o pe tânăra militantă suedeză Greta Thunberg cu privire la ”furia” ei, sfătuind-o să se relaxeze și să meargă la cinema.

”Relaxează-te, Greta, relaxează-te”, a conchis miliardarul republican care a retras Statele Unite din acordul pentru climă de la Paris.

"Ultimul atac împotriva Gretei a fost sexist, nedrept și invidios", scriu cei de la The Guardian astăzi, care amendează derapajul președintelui american, în timp ce Washington Post notează că "tweet-ul președintelui ne spune multe despre ceea ce știam deja despre liderul nostru, de la agresivitate până la intimidarea celorlalți din jurul său, dar mai ales invidia că o persoană este sau poate deveni mai faimos decât el. Cu toate acestea, acum am aflat multe și despre ipocrizia sa".

Reacția activistei nu a întârziat să apară și și-a modificat biografia de la contul de Twitter scriind că este o adolescentă care lucrează la problema sa privind gestionarea furiei, relatează AFP.

Tânăra şi-a făcut un obicei din a răspunde în acest fel. În octombrie, când preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat-o condescendent drept o ”fetiţă drăguţă”, ea s-a prezentat pe Twitter drept o ”adolescentă drăguţă, dar prost informată”. La sfârşitul lui septembrie, ea a luat în derâdere declaraţii ale lui Trump care îi ironiza viziunea cu privire la viitor, prezentându-se drept ”o tânără foarte fericită care priveşte către un viitor strălucitor şi minunat”.

 
Revista presei internaționale - 13 decembrie 2019