Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


1200 de polițiști mexicani trec la cură de slăbire pentru un bonus lunar de 50 de dolari

grasi.jpg

Sursa imaginii: 
France 24

Poliţiştii supraponderali şi obezi din Mexic au fost plasaţi într-un program de dietă şi exerciţii fizice, implementat la nivel naţional.

Peste 1.000 de poliţişti şi poliţiste din capitala mexicană, dintr-un total de 83.000 de angajaţi, au acceptat să participe la acest program creat pentru a le impune o dietă severă, pentru a le ameliora sănătatea şi a-i face să devină mai eficienţi pe teren. Cererea a fost de 1820, însă finanțare au primit doar 1200.

"Sănătatea mea a avut de suferit și am avut probleme la serviciu", a recunoscut polițista Graziela Benítez pentru AFP. A pierdut aproximativ 22 de kilograme de la intrarea în program, care include, de asemenea, ședințe de consiliere nutrițională pentru ai ajuta pe ofițeri să mănânce o dietă mai sănătoasă, mai echilibrată.

Aceştia primesc, ca bonus, o primă lunară de 1.000 de pesos (aproximativ 50 de dolari americani) pentru a-i ajuta să facă faţă mai uşor acestei situaţii, cel puţin în primele stadii ale regimului şi ale exerciţiilor fizice, considerate cele mai dificile, relatează Daily Mail.

Conform statisticilor naționale, trei sferturi dintre adulții din Mexic sunt supraponderali sau obezi. Oficialii au început să caute modalități de combatere a problemei. În 2014, țara a impus o taxă pe băuturile carbogazoase și dulciuri. Un studiu estimează că în următorii 10 ani se vor salva 18.900 de vieți, iar în jur de 983 de milioane de dolari vor ajunge la buget, scrie publicația El Universal.

 

"Sardinele" italiene, o mişcare de tineret care s-a născut acum o lună la Bologna pentru a protesta împotriva politicilor de extremă dreapta, au organizat duminică la Roma prima lor reuniune naţională.

S-a solicitat eliminarea decretului anti-imigraţie al fostului ministru de interne şi lider al partidului Liga Matteo Salvini, informează EFE.

După ce sâmbătă s-au adunat masiv în capitala italiană pentru un protest, la care au participat peste 40.000 de persoane conform cifrelor poliţiei şi 100.000 conform organizatorilor, responsabilii mişcării s-au întâlnit duminică pentru a discuta şi pregăti un program în şase puncte.

"Protestatarii s-au strîns în Piazza San Giovanni la începutul după-amiezii, într-o încercare de a trezi la realitate politica țării și de a lupta împotriva xenofobiei, în ceea ce a fost considerat drept cel mai mare miting din ultimii ani", scrie The Guardian.

"Sardinele", aşa cum ei înşişi se numesc, solicită în acest plan eliminarea decretului ce înăspreşte politicile împotriva imigraţiei ilegale, care este în vigoare în ţară şi pe care l-a promovat Salvini pe vremea când era ministru de interne.

"Ceva s-a schimbat deja în lumea politică italiană", a declarat Mattia Santori, 32 de ani, unul dintre fondatorii mișcării. El a spus că scopul său principal este combaterea apatiei și oferirea egalității, respectului pentru Constituție și pentru instituțiile italiene de a deveni mai puternice, ca o modalitate de a combate ura și temele esențiale ale domnului Salvini: opoziția la imigrație și antagonismul față de Europa”, relatează New York Times.

"Sardinele" s-au manifestat pentru prima dată la 14 noiembrie la Bologna şi de atunci curentul s-a răspândit în diferite oraşe italiene, cu scopul de a adăuga persoane de toate vârstele care împărtăşesc respingerea extremei drepte. De atunci, în mai multe oraşe ale Italiei, precum Milano, Florenţa, Napoli sau Palermo, s-au desfăşurat zeci de manifestaţii de acest fel, la care s-a cântat ″Bella Ciao″,  cântecul mişcării italiene de rezistenţă.

Există o explicație pentru imaginile cu sardine care au luat cu asalt piețele și rețelele sociale în Italia cu ocazia manifestațiilor . ”Ne-am gândit la sardine pentru că sardinele dintr-o cutie sunt aproape una de alta. Ideea era să fim mai aproape unii de alții pentru a redescoperi că suntem parte a unei comunități, să ne uităm în ochii celorlalți", a explicat unul dintre principalii organizatori pentru La Repubblica.

 Turcia ar putea închide baza de la Incirlik, care găzduiește arme nucleare americane, ca urmare a amenințărilor din partea SUA cu sancţiuni contra Ankarei şi a rezoluţiei Senatului de la Washington prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean.

"Dacă este necesar să facem un astfel de pas, desigur că avem autoritatea", a declarat președintele turc Recep Erdogan la postul A Haber TV. Vorbind despre rezoluția adoptată în Senatul SUA cu privire la acuzațiile armene cu privire la evenimentele din 1915, Erdogan a spus că proiectul de lege este „complet politic”, adăugând: „Este foarte important pentru ambele părți ca Statele Unite să nu facă pași ireparabili în relațiile noastre", relatează Reuters declarațiile liderului turc.

"Dacă ne amenință cu punerea în aplicare a acestor sancțiuni, bineînțeles că vom riposta", a subliniat Erdogan. 

Turcia se opune prezentării incidentelor din 1915 drept „genocid”, dar descrie evenimentele ca o tragedie în care ambele părți au suferit victime, anunța agenția Anadolu.

Incirlik este o bază aeriană din sudul Turciei care a jucat un rol major în operațiunile militare americane din Orientul Mijlociu și Afganistan, și mai recent împotriva grupului „Stat Islamic” din Siria și Irak. Armata americană, de asemenea, stochează la bază aproximativ 50 de bombe nucleare gravitaționale B-61, scrie Deutsche Welle.

 
Revista presei internationale - 16 decembrie 2019