Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Camera Reprezentanţilor, gata să îl pună sub acuzare pe Donald Trump pentru "abuz de putere"

Donald Trump cârmește corabia statului american spre orizonturi incerte.

Decizia congresmenilor democraţi de la Washington de a continua procedura demiterii ar fi un "război declarat democraţiei americane", a afirmat aseară preşedintele SUA, Donald Trump, denunţând ceea ce el numește o "lovitură de stat".

Camera Reprezentanţilor va vota azi punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump, pe cale să devină cel de-al treilea preşedinte al SUA pentru care se iniţiază o procedură de destituire, a anunţat ieri lidera democraţilor din Congres Nancy Pelosi, relatează AFP.

O comisie a Camerei Reprezentanţilor a dezbătut ieri, într-o atmosferă furtunoasă, ultimele ajustări tehnice, deschizând calea şedinţei parlamentare istorice de azi.

La mai puţin de trei luni de la izbucnirea scandalului ucrainean, Camera Reprezentanţilor se pregăteşte să îl pună sub acuzare pe Donald Trump pentru "abuz de putere" şi "obstrucţionarea activităţii Congresului".

Într-o scrisoarea de şase pagini adresată democratei Nancy Pelosi, Trump îşi reia obiecţiile faţă de capetele de acuzare ce îi sunt aduse şi pe care le califică ca fiind fără valoare şi absurde, într-un limbaj acuzator şi pe alocuri dispreţuitor îl care îi atacă pe Pelosi, pe democraţii din Congres, pe Joe Biden şi instituţii precum FBI-ul.

Mii de persoane au participat ieri la mitingul anti-Trump desfasurat in zona Manhattan din New York, notează CNN. Alte aproximativ 600 de manifestatii similare au fost programate in alte orase americane. Demonstrantii adunati in Times Square au scandat sloganuri precum "Trump destituit", si au afisat pancarte cu mesaje ca: "Trump nu este deasupra legii".

 

Papa Francisc a anunţat ieri, chiar în ziua în care a împlinit 83 de ani, schimbări în modul în care Biserica Romano-Catolică tratează cazurile de abuz sexual asupra minorilor, eliminând regula "secretului pontifical" invocat deseori de biserică.

"Papa ridică regulile secrete pentru cazurile de abuz sexual", a anunțat CNN, în timp ce ABC News menționează că "s-a desființat secretul pontifical folosit în cazurile de abuzuri sexuale ale clerului, după ce s-au adus critici conform cărora gradul ridicat de confidențialitate a fost folosit pentru a proteja pedofilii".

Suveranul Pontif, care a făcut din lupta împotriva agresiunilor sexuale comise de membri ai Bisericii Catolice una dintre priorităţile pontificatului său, a făcut astfel un pas în plus în legătură cu acest subiect, eliminând orice ambiguitate cu privire la secretul pontifical.

Două documente emise de papă se referă la practicile valabile de ceva timp în unele ţări, inclusiv la raportarea suspiciunii de abuz sexual către autorităţile civile conform legislaţiei. De asemenea, documentele interzic impunerea unei obligaţii de tăcere celor care raportează abuzuri sexuale sau care pretind că au fost victime.

Ridicarea "secretului pontifical" în cazurile de investigaţii privind abuzurile sexuale a fost cerută de liderii Bisericii la un summit organizat la Vatican pe această temă în februarie.

Secretul pontifical - numit şi ”secretul Papei” - este o regulă a confidenţialităţii care protejează informaţiile sensibile referitoare la guvernanţa Bisericii universale, potrivit definiţiei site-ului Forumul Catolic.

 

 
Revista presei internaționale - 18 decembrie 2019