Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stare de urgență în Australia după temperaturi-record

australia_bushfires.jpg

Sursa imaginii: 
France 24

Autorităţile australiene au decretat stare de urgenţă pentru o durată de şapte zile în statul New South Wales (sud-est), a cărui capitală este Sydney, unde temperaturile record au favorizat izbucnirea de incendii uriaşe.

Anunţul a fost făcut după ce ziua de miercuri a fost desemnată de Biroul Naţional de Meteorologie ca ziua cea mai caldă din Australia din istoria înregistrărilor meteorologice, cu o medie temperaturilor maxime înregistrate pe teritoriul ţării de 40,9 grade Celsius, scrie The Australian. Precedentul record, stabilit în ianuarie 2013, era de 40,3 grade Celsius, și se aşteaptă ca şi această temperatură să fie depăşită din cauza propagării valului de căldură.

"Incendiile au produs pagube în Australia de luni de zile, ucigând șase persoane, distrugând sute de case și arzând mii de hectare. Oficialii au avertizat că această combinație de temperaturi ridicate și vânturi puternice ar putea intensifica criza", relatează BBC, în timp ce The Guardian admite că "există 50 de incendii în zonă, iar 7 pompieri sunt răniți, cu arsuri importante pe suprafața corpului și au fost transportați de urgență la spital".

Organizaţiile profesionale ale medicilor au avertizat luni că oraşul Sydney se confruntă cu "o urgenţă de sănătate publică" din cauza fumului toxic provocat de incendii care sufocă oraşul de mai multe săptămâni, scrie CNN. Sute de incendii, legate mai ales de schimbările climatice, devastează Australia încă din luna septembrie.

Cel mai fierbinte punct din Australia a fost marţi Ceduna, o localitate din statul Australia de Sud, unde s-au înregistrat 46,5 grade Celsius.

Nivelul calității aerului din Sydney se află de săptămâni întregi la nivelul "Periculos", din cauza  focarelor care continuă să provoace distrugeri majore în statul New South Wales.

 

Canalul Youtube dedicat unui puști american Ryan Kaji, în vârstă de 8 ani, a încasat 26 de milioane de dolari într-un an, potrivit revistei Forbes, ceea ce îl plasează în topul ierarhiei youtuberilor publicat ieri.

Canalul băiețelului, pe numele său adevărat Ryan Guan, se afla deja în topul platformei video Google anul trecut, realizând venituri de 22 milioane de dolari în 2018, informează Forbes. Canalul său „Ryan's World” (Lumea lui Ryan), lansat în 2015 de către părinții acestuia, pe când el avea doar 3 ani​, are 22,9 milioane de subscriberi.

Canalul a fost denumit inițial „Ryan ToyReview” și a inclus numeroase videoclipuri cu băiețelul deschizând cutii cu cadouri și jucându-se cu noile sale jucării. Câteva din videoclipuri au depășit un miliard de vizualizări și, în total, canalul se apropie de 35 de miliarde de vizualizări de la crearea sa, potrivit datelor furnizate de site-ul de specialitate Social Blade.

Dude Perfect - un grup de cinci prieteni de 30 de ani, care fac sport, efectuează cascadorii și doboară recordurile mondiale ale Guinness. Au ajuns pe locul doi în listă, câștigând 20 de milioane de dolari, relatează Sky News. De asemenea, Nastya, în vârstă de cinci ani, originară din Rusia, nume real Anastasia Radzinskaya, a fost a treia cu 18 milioane de dolari, datorită videoclipurilor în șapte limbi care o arată jucându-se cu tatăl ei.

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat ieri legea care prelungește statutul special al regiunilor Donețk și Lugansk, din estul țării, până la finalul anului 2020, a informat ieri Parlamentul de la Kiev.

Legea a fost votată de Parlament pe 12 decembrie. Inițiatorii proiectului au susținut că extinderea statutului special al regiunilor este necesară deoarece „adoptarea sa semnifică angajamentul pentru rezolvarea în mod pașnic a problemei din Donbas”.

"320 de membri ai Parlamentului au votat în favoarea extinderii valabilității legii privind procedura specială pentru autoguvernare locală în cele două regiuni", notează Ukraine News, în timp ce Unian scrie că "se introduce o ordine specială temporară a administrației locale timp de trei ani".

Legea privind acordarea unui statut special regiunilor Donețk și Lugansk a intrat în vigoare pentru prima dată în octombrie 2014 și aplicarea sa a fost prelungită în repetate rânduri de către parlamentari. Legea urma să expire pe 31 decembrie 2019.

Reprezentanții Ucrainei, Rusiei și rebelilor separatiști s-au întâlnit ieri la Minsk pentru a discuta condițiile pentru un nou schimb de prizonieri, în urma unui acord încheiat în timpul negocierilor de la Paris săptămâna trecută, dar nu au ajuns la o înțelegere, scrie Washington Post.

 
Revista presei internaționale - 19 decembrie 2019