
Presa internaţională
Focurile tradiționale de Revelion pe plajă, la Haga, interzise de autorități
incendiu.jpg

Locuitorii din satele Duindorp și Schevenigen, din apropiere de Haga, au reacționat la interdicție cu furie pe rețelele de socializare, dar și cu revolte sporadice în fața Primăriei. De ce? În fiecare an, cu acest prilej, olandezii organizează în mod tradiţional focuri pe plajă, notează portalul Eurotopics.
Din păcate, acestea scapă uneori de sub control şi provoacă tragedii, mai ales cînd vântul bate foarte tare. Două persoane au murit anul trecut, la cumpăna dintre ani, în urma a două incendii la casele din apropiere, dar și în anii precedenți au fost victime în rândul cetățenilor.
"Părinții și-au învățat fiii să realizeze focuri mari pe plajă. Vecinii decedați au primit un tribut din partea flăcărilor. Aspectul irațional al întregului proiect a făcut prea mulți morți", scrie Handesblad, în timp ce De Volksrant admite că "politicienii sunt inactivi de prea mult timp când vine vorba de obiceiurile de Revelion. Haga trebuie să accepte consecința amară a faptului că mulți ani a fost tolerat un ritual, deși era clar de cîteva decenii că era asociat cu riscuri imense când vânturile erau prea puternice"
Cu toate acestea, Scheveningen şi Duindorp rivalizează pentru organizarea celor mai frumoase şi mai spectaculoase jocuri de artificii și nu dau semne că ar vrea să renunțe la această tradiție veche de sute de ani.
Parlamentul de la Berlin a aprobat ieri o moţiune în care îi solicită guvernului cancelarului Angela Merkel să interzică toate activităţile grupării şiite Hezbollah pe teritoriul german.
Printre motivele acestei decizii se află în special activităţile teroriste ale Hezbollah în Siria. Moţiunea a fost susţinută de parlamentarii conservatori germani, de partenerii lor social-democraţi din coaliţia guvernamentală şi de cei din Partidul Liber Democrat (de opoziţie). Ea nu are caracter de constrîngere, dar este menită să sporească presiunea asupra guvernului, relatează Reuters.
În Germania, Hezbollah, care are legătură și cu moscheile locale și organizațiile neguvernamentale, se crede că are aproximativ 1.000 de membri care sunt monitorizați atent de serviciile de securitate, potrivit serviciului de informații interne din Germania, scrie Wall Street Journal. Statele Unite a cerut o interdicție similară în septembrie.
Documentul subliniază că Germania ar trebui să renunţe la politica sa actuală de diferenţiere a aripilor politice şi militare ale Hezbollah, aceasta din urmă luptând alături de armata preşedintelui Bashar al-Assad în Siria.
"Bundestagul (camera inferioară a parlamentului federal german) cere guvernului să interzică Hezbollah şi să nu tolereze nicio activitate a reprezentanţilor acesteia în Germania", se arată în textul moţiunii.
Moţiunea salută eforturile guvernului de a lua măsuri contra susţinătorilor Hezbollah suspectaţi de strângere de fonduri pentru gruparea şiită în Germania, în special prin acordarea de puteri sporite procurorilor în desfăşurarea anchetelor. Totuşi, respectivele măsuri sunt considerate insuficiente. Uniunea Europeană consideră organizaţie teroristă doar aripa militară a Hezbollah, nu şi pe cea politică.
Ultimul conducător al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, în vârstă de 88 de ani, a fost internat în spital, unde a fost tratat de o pneumonie.
”Este adevărat că sunt internat, dar sunt în refacere. Tratamentul s-a încheiat. Încă alte câteva zile aici, apoi mă pot întoarce acasă”, a confirmat Gorbaciov, contactat de agenţia rusă de presă RIA Novosti. El a adăugat că medicii l-au vindecat după ce a fost diagnosticat rapid și că, în acest timp, lucrează la un nou volum de memorii.
Născut în 1931, cel care a condus URSS din 1985 şi până la fărâmiţarea acestea în 1991, este supus cu regularitate unor examene medicale. Presa rusă speculează de mai multe luni despre o înrăutăţire a stării de sănătate a ultimului lider sovietic, susţinând inclusiv că el ar fi fost internat timp de mai multe luni pentru diferite afecţiuni.
În aprilie, fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov nu a putut participa la premiera documentarului despre el însuși, pentru că se afla în spital, relatează BBC. O lună mai tîrziu, în timpul ceremoniilor de marcare a victoriei împotriva Germaniei naziste, Gorbaciov a apărut în public într-un scaun cu rotile.