Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Construcția secolului" realizată de Putin, criticată de SUA și UE

putin-crimea-train.jpeg

Sursa imaginii: 
France 24

Uniunea Europeană a criticat dur deschiderea traficului feroviar pe podul între Rusia și Peninsula Crimeea, cea mai lungă construcție de acest fel din Europa.

"Rusia a terminat construcția secțiunii feroviare a podului Kerci și a deschis traficul feroviar spre Peninsula Crimeea fără acordul Ucrainei. Acest lucru reprezintă o nouă încălcare de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Podul, pe care presa rusă îl numeşte "construcţia secolului", măsoară 19 kilometri lungime şi a costat 3,7 miliarde de dolari. Construcţia a fost una foarte controversată întrucât Peninsula Crimeea a fost ocupată de Rusia în 2014, iar Ucraina este de părere că acest pod reprezintă o încălcare a legilor internaţionale.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a condamnat construcția podului de către Rusia, spunând că a fost făcută „fără permisiunea guvernului Ucrainei”. Sancțiunile impuse de UE și Statele Unite au vizat firmele implicate în ridicarea podului, inclusiv pe omul de afaceri Arkady Rotenberg, un aliat al lui Putin, a cărui companie a primit dreptul de construcție, conform BBC.

"Prima persoană care l-a traversat a fost chiar preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la bordul unui tren modern de pasageri. "Podul feroviar a fost terminat pe 18 decembrie. Călătoria a marcat prima dată când trenurile au circulat în peninsulă din 2014, când trupele ruse s-au deplasat pentru a sprijini separatiștii. Un referendum ulterior care a dus la anexarea Crimeei din Ucraina a fost întâmpinat prin condamnare internațională și o mulțime de sancțiuni", notează Deutsche Welle, în timp ce Euronews scrie că "Putin a felicitat muncitorii din construcții pentru finalizarea podului, despre care președintele rus crede că doar în anul 2020 vor circula 14 milioane de pasageri și aproximativ 13 milioane de tone de marfă ".

Secţiunea rutieră a podului peste strâmtoarea Kerci a fost dată în folosinţă în mai 2018, Vladimir Putin inaugurând-o atunci la volanul unui camion.

 

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro , în vârstă de 64 de ani, a fost spitalizat după ce a suferit un accident la reşedinţa sa din Brazilia, a anunţat administraţia sa, relatează AFP.

„Preşedintele Bolsonaro a căzut la Alvorada Palace. Echipa medicală a Preşedinţiei i-a acordat primul ajutor, iar apoi a fost transportat la Spitalul Forţelor Armate”, a transmis purtătorul său de cuvânt pe portalul de ştiri G1.

"Surse de știri din Brazilia informează că domnul Bolsonaro a alunecat în baie și s-a lovit la cap. La începutul acestei luni, el a spus consilierilor că a simțit oboseală extremă și a cerut reducerea agendei sale până la sfârșitul anului", relatează The Telegraph, citând presa din Brazilia.

Preşedintelui  i s-a făcut o tomografie craniană care „nu a detectat modificări importante”, conform O' Globo. Ministrul de securitate Augusto Heleno a confirmat că Bolsonaro e „bine”, dar va rămâne în spital pentru a fi ţinut sub observaţie.  Bolsonaro, care a preluat mandatul de preşedinte la 1 ianuarie, a fost rănit grav anul trecut după ce a fost atacat cu un cuţit pe când se afla în campanie electorală. El a suferit din acest motiv mai multe operaţii.

 

Şeful Statului Major al armatei algeriene, generalul Ahmed Gaid Salah, a murit ieri în urma unei crize cardiace, la vârsta de 79 de ani, a anunţat preşedinţia într-un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă.

Generalul Ahmed Gaid Salah a supervizat perioada de tranziţie, după demisia lui Abdelaziz Bouteflika în aprilie, sub presiunea străzii, relatează Reuters.

Considerat cel mai puternic om din ţară, vestea a venit ca un șoc, deoarece Gaid Salah asigura, în viziunea multor cetățeni algerieni, stabilitatea politică.

Gaid Salah a fost omul care a deținut adevărata putere în 15 din cei 20 de ani în care a fost prelungit mandatul fostului președinte Buteflika. Când milioane de cetățeni au ieșit în stradă pe 22 februarie pentru a-l împiedica pe acesta să candideze pentru a cincea legislatură, Gaid Salah i-a amenințat cu moartea pe proetstatri. Dar, pe măsură ce săptămânile au trecut și sute de mii de cetățeni au continuat să iasă în stradă fără teamă, Gaid Salah și-a schimbat părerea. La 26 martie, el a cerut demisia președintelui drept singura cale de ieșire din criză", notează El Pais, în timp ce BBC admite că "armata a fost adevăratul centru al puterii în Algeria, arbitrând conflictele între politicieni și oamenii de afaceri, numind și dând afară președinți".

"Generalul Gaid Salah s-a născut pe 13 ianuarie 1940 și a fost un produs al vechii gărzi care a câștigat independența Algeriei față de Franța în 1962, după un brutal război de șapte ani. El a fost văzut ca principalul jucător al puterii din Algeria ani la rând", scrie Washington Post.

 
Revista presei internationale - 24 decembrie 2019