Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce metode folosesc revoluționarii de azi față de momentul decembrie 1989 (Financial Times)

rev4.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Împlinirea a 30 de ani de la revoluția română a atras atenția publicațiilor occidentale care au făcut o paralelă între actualele revolte din lume și momentul din România

Revoluția sângeroasă care a avut loc în România în decembrie 1989 a dus la prăbușirea unuia dintre cele mai represive regimuri comuniste și la înlăturarea de la putere a dictatorului amenințător Nicolae Ceaușescu, notează BBC.

Securitatea era una dintre cele mai temute servicii secrete din blocul comunist și  în anii ’80 se crede că „unul din patru oameni ar fi informatori”. „Securitatea era responsabilă de torturarea și moartea a sute de dizidenți”, conform postului britanic. 30 de ani au trecut de la căderea comunismului, iar România este acum stat democratic membru al Uniunii Europene, cu o economie în creștere. Însă pentru unii români, „rănile provocate de Revoluția sângeroasă din 1989” sunt încă vizibile, amintește BBC.

Financial Times acordă spații ample execuției Ceaușeștilor de la Tîrgoviște. "A fost o farsă a unui proces, care a durat o oră, într-un tribunal obscur, dar verdictul era deja hotărât. În urmă cu treizeci de ani, în ziua de Crăciun a anului 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu, cuplul de guvernare al României, erau aliniați de un zid la o cazarmă militară. Filmele din ultimele lor momente îl arată pe Nicolae arătând demn, în timp ce Elena strigă de frică și de furie", scrie publicația, care adaugă că "răscoala românească a fost un final sângeros pentru un an de revoluții care a fărămițat blocul sovietic. În zilele noastre, acel dor de libertate arde mai luminos ca niciodată. De la Hong Kong la Teheran, Beirut până la Bagdad, manifestanții solicită sfârșitul regimurilor corupte și tiranice. Revoluționarii de astăzi folosesc însă alte metode: rețelele social media pentru a-și organiza protestele și canalele digitale criptate pentru a evita arestarea și pentru a comunica în secret".

 

Un avion care transporta 100 de persoane s-a prăbușit azi-noapte pe aeroportul Almaty, în Kazahstan, deja raportându-se 14 victime și 35 de răniți, dintre care 8 sunt copii.

Oficiali ai aeroportului au declarat că există supraviețuitori și că personalul de urgență este deja la fața locului, relatează CNN. Filmările de la locul accidentului par să arate că avionul s-a ciocnit de o clădire. Nu a fost semnalat vreun incendiu în urma accidentului.

Cauza și circumstanțele accidentului sunt deja analizate de o comisie de anchetă înființată la fața locului, au declarat autoritățile aeroportului. Aeronava Bek Air a coborât brusc la scurt timp după decolare, notează BBC.

Într-o declarație online, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev și-a exprimat condoleanțele familiilor victimelor și a avertizat că toți cei responsabili de accident se vor confrunta cu "pedepse severe în conformitate cu legea".

Un reporter Reuters, care a călătorit în zonă, a declarat că la ora accidentului persista ceața deasă. Avionul se îndrepta de la Almaty, cel mai mare oraș al Kazahstanului, până la capitala țării Nur-Sultan. Aeronava a fost identificată ca fiind Fokker-100, compania olandeză care producea aeronava a intrat în faliment în 1996, iar producția s-a oprit în anul următor.

Acesta nu este primul accident aviatic grav de pe acest aeroport. La 29 ianuarie 2013, un avion de călători care călătorea din orașul nordic Kokshetau a coborât lângă Almaty, ucigând 20 de persoane. Cu o lună mai devreme, 27 de persoane au murit când un avion militar care transporta înalți oficiali de securitate kazahi s-a prăbușit în sudul țării.

 
Revista presei internationale - 27 decembrie 2019