Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezvăluiri terifiante în procesul asasinării jurnalistului Jan Kuciak

kocner.jpg

Omul de afaceri Marian Kočner pare a fi cel care a ordonat asasinatul...
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Luni a început la Bratislava procesul asasinării jurnalistului slovac Jan Kuciak și a prietenei sale, împușcați în februarie 2018.

După cum transmite corespondentul Deutsche Welle, la proces, fostul militar Miroslav Marček, în vârstă de 37 de ani, prezumtivul ucigaș, a declarat că a așteptat "un moment prielnic" în apropierea casei, a bătut la ușa jurnalistului de 27 de ani pe care l-a împușcat în momentul în care acesta i-a deschis. Atacatorul a observat că mai este o persoană în casă . ”Am fugit după ea în bucătărie și am împușcat-o", a declarat Marček la proces. Din moment ce nu purta o mască, n-ar fi avut altă soluție decât să o omoare și pe unica martoră, logodnica jurnalistului.     

Acuzatul a spus că plănuia să-l răpească pe jurnalist și să-l omoare mai târziu, după care cadavrul ar fi trebuit să "dispară", conform instrucțiunilor.

Dar cine sunt cei care au tras sforile? Se întreabă DW. Este vorba despre influentul om de afaceri Marian Kočner, care are legături cu procurori, judecători și politicieni din Slovacia, cât și partenera sa Alena Zsuzsová. Amândoi păreau foarte siguri de sine la proces.     

Ziarul Le Parisien scrie că omul de afaceri Marian Kocner, în vârstă de 56 de ani, face obiectul altor urmăriri penale pentru tranzacții financiare suspecte și pentru fraudă fiscală. El era cunoscut pentru ostilitatea sa față de jurnaliști, pe care obișnuia să-i insulte și să-i amenințe.

Mișcarea de protest care a urmat dublului asasinat a deschis calea pentru alegerea activistei anticorupție slovace Zuzana Caputova ca președinte al Slovaciei, în martie 2019.

Miroslav Marcek s-a declarat oficial vinovat și a spus că dorește să-și ceară scuze familiilor victimelor „pentru durerea pe care le-a provocat-o”, mai scrie ziarul francez.

Familiile lui Ján Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová au luat cuvântul în instanță, în a doua zi a procesului, relatează publicația locală de limbă engleză The Slovak Spectator.

Mama jurnalistului a declarat în instanță că acesta i-a spus de mai multe ori că tot ceea ce face este pentru a îmbunătăți Slovacia.

 

 

Boris Johnson pare să-l sfideze pe Donald Trump

Primul ministru britanic ar vrea să permită companiei chineze Huawei să accelereze lansarea 5G în Marea Britanie, transmite Politico.

După ce a promis că va îmbunătăți infrastructura tehnologică a Marii Britanii, premierul pare să ia în considerare acceptarea gigantului tehnologic chinez la dezvoltarea rețelei britanice 5G.

Politico transmite că o delegație a Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA) a mers luni la Londra pentru discuții cu omologii britanici, cea mai recentă vizită din cadrul unei campanii care a durat un an, prin care guvernul american caută să-și convingă aliații europeni să blocheze firma chineză de telecomunicații.

Informațiile apărute în urma ședinței de luni sugerează că SUA au avertizat guvernul britanic că „ar fi o nebunie” să utilizeze tehnologia Huawei în rețeaua 5G a țării.

Dar într-un interviu acordat marți BBC, premierul Boris Johnson a părut să conteste afirmația.

„Publicul britanic merită să aibă acces la cea mai bună tehnologie posibilă . Dacă unii se opun unei mărci sau alteia, atunci ei trebuie să ne spună : care este alternativa?”.

În urma unei rare intervenții a directorului general al MI5, Andrew Parker, oficialii și politicienii din U.K declară însă că premierul caută acum o soluție de compromis, scrie Politico.

 

Dezastru la Australian Open din cauza fumului

În ciuda calității dezastruoase a aerului cauzată de fumul incendiilor, calificările pentru Australian Open au avut totuși loc la Melbourne. Primele jocuri s-au transformat într-un fiasco : dificultăți de respirație, stare de rău, jucători epuizați, scrie Courrier International.

„Nu mai puteam să respir”, este declarația unei jucătoare din Slovenia, preluată de CNN.

Dalila Jakupovic din Slovenia conducea cu 6-4, 6-5 împotriva elveției Stefanie Vogele, dar nu a putut să mai termine jocul, oprit la finalul setului doi, din cauza unei crize de tuse.

Washington Post scrie că, deși oficialii australieni au spus că au un plan, acesta nu a funcționat. Ei au spus că vor programa meciurile pe cele trei terenuri care au acoperișuri retractabile, iar sistemele de climatizare vor filtra particulele periculoase din aer.

Dar calificările au început pe terenurile în aer liber marți dimineață, pe fondul calității aerului care a fost desemnată ca fiind „foarte slabă”, transmite ziarul american.

”O decizie periculoasă și foarte criticată de jucători”, comentează ziarul australian Herald Sun.

Iar Sydney Morning Herald relatează că directorul Federației Australiene de Tenis, Tom Larner, a dat asigurări că oficialii nu vor ezita să amâne meciurile: "Oprim turneul dacă se dovedește, după sfatul medicilor, că sunt condiții dăunătoare pentru sănătate. Vom relua competiția imediat ce condițiile nu vor mai prezinta vreun pericol", explică el.

 
Revista presei internaționale din 15 ianuarie 2020