Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”De dragul Europei, Macron trebuie să câștige lupta cu pensiile”

proteste.jpg

Proteste de stradă împotriva reformei pensiilor, Paris, 16 ianuarie 2016
Image source: 
Reuters/Benoit Tessier via rfi.fr

”Grevele continuă în pofida concesiilor guvernului de la Paris”. Cu acest titlu din Washington Post prefațăm un grupaj de comentarii din presa din afara Franței consacrat reformei pensiilor și reacției sindicatele.

Când sindicatele franceze au declarat grevă la nivel național pentru a protesta împotriva reformei pensiilor planificate, Nicolas, un tehnician de întreținere în vârstă de 34 de ani cu metroul din Paris, a intrat în grevă timp de trei săptămâni consecutive. Apoi s-a întors la muncă. Așa își începe agenția Reuters relatarea despre protestele din Franța.

A fost o chestiune de bani”, așa și-a explicat el revenirea la locul de muncă. În timp ce se afla în grevă, a pierdut 1.000 de euro, bani de care are nevoie pentru a-și susține fiica de 2 ani.

El continuă să contribuie la fondul de grevă al sindicatului și intră în grevă pentru o zi sau două la un moment dat, dar spune că nu se poate alătura grevei pe termen nelimitat, așa cum au cerut liderii sindicali.

Patruzeci și două de zile de la grevă - acum cea mai lungă perioadă din anii '60 – au dus la puternice perturbări ale transportului public la Paris.

Dar presiunile financiare cu care se confruntă Nicolas și oameni ca el sunt un motiv pentru care grevele, menite să-l forțeze pe președintele Emmanuel Macron să renunțe la reforma planificată a pensiilor, nu au avut impactul dorit de liderii sindicali.

Pentru The Guardian, reforma pensiilor a lui Macron înseamnă un pas înainte, doi pași înapoi:

Președintele francez trebuie să învețe lecțiile concesiilor pe care le-a făcut cu privire la reforma pensiilor - sau există riscul ca extrema dreaptă să exploateze această confruntare la următoarele alegeri

Greva nu s-a încheiat încă. Dar președintele francez, înainte de toate, nu dorește o înfrângere îngrozitoare pentru Élysée. Reformele sale de pe piața muncii au facilitat angajarea și concedierea lucrătorilor. Beneficiile pentru șomerii au fost reduse, odată cu scăderea șomajului.

Au fost create mai multe locuri de muncă, dar cu salarii mici.

Reforma sistemului complicat de pensii de stat urma să încununeze mandatul de cinci ani al domnului Macron - un indiciu al hotărârii sale de a adapta Franța la realitățile dure ale economiei globale din secolul XXI”.

De dragul Europei, Macron trebuie să câștige lupta cu pensiile”, consideră cotidianul italian Il Foglio. Ziarul scrie că Franța trăiește un moment istoric. Și că de soarta acestei bătălii va depinde în parte viitorul continentului.

Ceea ce se întâmplă astăzi în Franța este povestea unei tentative reformiste gigantice, pentru care se luptă până la ultima suflare. Este cea mai mare bătălie din ultimii ani în Europa”. (sursa: Courrier International).

Potrivit unui alt ziar italian, Corriere della Sera, Franța nu știe cine este, ce rol ar trebui să joace în lume; și, mai ales, de ce de ani de zile președinții ei nu cer nimic altceva decât sacrificii. ... Franța postbelică era o țară mai săracă decât în ziua de azi ... Dar a fost o țară care lua mai puțin de la mai mulți, nu invers. Pe atunci, Mitterrand a scăzut vârsta de pensionare de la 65 la 60 de ani. Astăzi, nemulțumirea este atât de mare încât oamenii nu mai văd aspectele pozitive: țara funcționează, are un sistem de sănătate publică printre cele mai bune din lume și o demografie cu mult mai dinamică decât cea din Italia și Germania. Deci, nu totul este pierdut”, scrie cotidianul italian, citat de Eurotopics.

 

"Fără arabi, vă rog!" – controverse în jurul unui proces de selecție în Germania

După cum scrie publicația Deutsche Welle, scrisoarea de respingere pe care a primit-o un candidat egiptean de la o firmă germană de arhitectură a devenit virală pe rețelele de socializare.

Firma are mari dificultăți după ce un candidat pentru un post a publicat pe Facebook scrisoarea de respingere pe care a primit-o.

Yaseen Gabr, originar din Egipt, o descrie drept "cea mai nasoală scrisoare de respingere pe care ai putea s-o primești vreodată": textul începe cu "bitte keine Araber" (Fără arabi, vă rog).  

Pe propriul site de internet, Compania GKK+Architekten își etalează atitudinea deschisă și cosmopolită , unde 30 de steaguri reprezintă țările de origine ale tuturor angajaților pe care i-a avut firma de la înființarea ei, în anul 2000. Sediul principal e la Berlin, firma mai are și o reprezentanță în China.    

 Într-un comunicat transmis postului Deutsche Welle, GKK+Architekten nu a negat incidentul, dar a declarat că ar fi fost vorba de o "neînțelegere" datorată faptului că mesajul a fost "scurtat" și "scos din context".

Compania a declarat că și-a cerut scuze între timp.

Revista presei internaționale din 17 ianuarie 2020