Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi proteste în Liban, sistemul bancar luat în vizor

liban.jpeg

Proteste în centrul Beirutului, Liban, 19 ianuarie 2020
Image source: 
Patrick Baz, AFP via France24

Protestele au izbucnit din nou sâmbătă, în Liban. Au fost violențe soldate cu cel puțin 400 de răniți, informează agențiile de presă.

După cum scrie revista franceză L'Obs, sâmbătă seară, protestele au izbucnit chiar în zona șic din centrul capitalei Beirut. Zona a fost învăluită în fumul persistent al gazelor lacrimogene, în timp ce sirenele ambulanțelor se auzeau peste tot. Forțele de ordine au tras gloanțe de cauciuc, iar protestatarii au aruncat pietre, așa cum reiese din imaginile transmise de AFP.

Din octombrie, mișcarea de protest denunță o clasă politică confuză și incompetentă, dar și condițiile de viață dificile și serviciile publice în declin. Banca Mondială a avertizat că rata sărăciei ar putea ajunge la 50% din populație, față de o treime în prezent, mai scrie publicația franceză.

Ziarul britanic The Telegraph transmite că sistemul bancar al țării a fost acum principala țintă a protestatarilor. Există atât o stare de revoltă mai veche față de elitele financiare, după decenii de proastă administrare și corupție, dar și o furie de moment, accentuată pe măsură ce lira libaneză se devalorizează.

Sâmbătă seara, protestatarii au atacat clădirea Asociației Băncilor, spărgând ferestrele și lovind clădirea cu bare metalice. În apropiere, forțele de securitate au incendiat corturile protestatarilor.

Le Monde observă la râdul său că protestele au reizbucnit după o perioadă de reflux. Furia s-a agravat din cauza deteriorării rapide a condițiilor de trai și restricțiillor draconice asupra retragerilor de sume de bani din bănci.

Iar The Guardian notează că elitele politice ale țării rămân blocate în urma formării unui nou guvern pe care demonstranții deja îl contestă. Economia este în cădere liberă, cu 160.000 de locuri de muncă pierdute și o zecime dintre companii închise, din octombrie.

Grupurile pentru drepturile omului au acuzat poliția că a folosit o forță disproporționată pentru a împiedica manifestările de sâmbătă, ca și de-a lungul săptămânii trecute.

 

Harry și Meghan, model pentru alți membri ai familiei regale?

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici, a informat sâmbătă seară Palatul Buckingham. Comentatorii caută să explice semnificația acestui anunț.

Prințul Harry și Meghan Markle vor renunța la titlurile lor regale ca parte a unui acord pentru a le permite să se retragă din îndatoririle lor în calitate de membri superiori ai familiei regale britanice, notează The Wall Street Journal.

Acordul marchează, de asemenea, un moment delicat pentru familia regală, care a considerat mult timp serviciul public drept cea mai importantă datorie a acesteia.

Cuplul spusese mai devreme că vrea să-și împartă timpul între Marea Britanie și Canada și că vor să devină independenți financiar.

Nu este clar ce înseamnă asta în practică, dar membrii de rang minor ai familiei regale s-au luptat în trecut pentru a-și monetiza legăturile cu monarhia.

Ducele și ducesa de Sussex vorbesc pe site-ul lor despre dorința unui „nou model de lucru”. Au aplicat deja pentru marca comercială „Sussex Royal”, care cuprinde o serie de articole, inclusiv șosete și felicitări.

În ultimele trei decenii, regina a redus cheltuielile în exces, inclusiv pentru fiii ei mai mici, prințul Andrew și prințul Edward, care de la începutul anilor 1990 nu au primit subvenții anuale de la contribuabili. Ei rămân, totuși, în mare parte sub aripa regală și primesc finanțare din veniturile private ale reginei.

Potrivit CNN ieșirea lui Harry și Meghan din familia regală este ceva inedit și ar putea deveni un model pentru alți membri ai familiei care își doresc să iasă - de exemplu, copiii lui William, dacă s-ar simți la fel ca Harry ca adulți.

Există, de asemenea, semne de întrebare în legătură cu modul în care mișcarea lui Harry îi va afecta pe Charles și William. Nu este clar dacă îndatoririle regale ale lui Harry vor fi dispersate între Charles și William sau dacă plecarea lui Harry va reduce efectiv munca pe care o face familia regală, scrie CNN într-un comentariu de pe pagina sa de internet.

Este bine să fii regină, dar este greu să fii prinț, comentează The Spectator. Pentru Meghan și Harry este încă și mai greu, de sâmbătă. Cele două ex-Altețe Regale sunt în căutarea unui loc de muncă. Ei au crezut că ar putea încasa bani, dar acum sunt alungați. Va fi un Megxit greu.

Revista presei internaționale din 20 ianuarie 2020