Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A fost un succes conferința de la Berlin privind Libia?

libia_conference.jpeg

Conferința internațională pentru Libia, Berlin, 19 ianuarie 2020
Image source: 
Kay Nietfeld, Pool via Reuters via France24

Cele douăsprezece țări participante la Conferința de la Berlin nu au reușit să-i convingă pe cei doi protagoniști principali ai războiului civil din Libia, generalul Khalifa Haftar, șeful Armatei naționale și pe premierul libian Fayez Al-Sarraj să se așeze la masa negocierilor. Deși prezenți la Berlin, cei doi au refuzat să-și vorbească.

Soluția nu poate fi una militară, ”ci doar politică” a spus Angela Merkel, la reuniunea în care cele 12 state reprezentate, printre care și Rusia, și-au luat angajamentul de a nu mai interveni în războiul care sfâșie țara încă din 2011, scrie Courrier International.

Cele două părți aflate în conflict au acceptat doar să-și trimită reprezentanți la următoarea reuniune, programată peste câteva zile la Geneva, ceea ce New York Times apreciază drept ”un progres modest”.

Libia s-a transformat în teatrul unui ”război prin procură”, în care puterile mondiale își apără interesele strategice și economice, după cum transmite Al-Jazira.

Rusia, care îl susține pe generalul Haftar și Turcia, și care ar fi permis unui număr de 2000 de rebeli sirieni să lupte alături de forțele guvernamentale libiene, și-a intensificat prezența în regiune în ultimele luni.

”Speranța pentru o rezolvare diplomatică a acestui război civil orchestrat de o mulțime de forțe externe, rămâne extrem de redusă”, scrie și ziarul belgian Le Soir, care vede ”un acord extrem de fragil pentru o pace durabilă”.

”Pentru Rusia haosul din Libia este încă o oportunitate de a slăbi influența europeană, americană și a NATO”, comentează Le Soir, care apreciază că Putin încearcă să-și mărească influența asupra acestei țări bogată în petrol și gaze naturale.

În Germania, Taggespiegel observă că Putin și Erdogan au intrat în sală abia după ce reuniunea începuse. ”Prin acest artificiu cei doi transmit un mesaj clar: Fără noi nimic nu se va rezolva”, comentează publicația.

Libia este o „Sirie” la porțile Europei, titrează Le Monde. Europa, se află nu departe de coasta libiană, unde trăiesc 700.000 de migranți sub-saharani, unii dintre ei visând să treacă Mediterana. Între retragerea americană și apariția pe teren a Turciei și Rusiei, cei 27 sunt amenințați. Nu au de ales decât să-și reducă disensiunile, să strângă rândurile și să-și unească forțele dacă vor să împiedice ca războiul civil libian prelungit să se transforme într-un coșmar geopolitic la ușa noastră.

 

Clima și inegalitățile, teme principale la Davos

Ediția de anul acesta a Forumului Economic Mondial de la Davos va putea prilejui o ciocnire la distanță între Greta Thunberg și Donald Trump, pe teme climatice, crede CNN. Și aceasta, în condițiile în care elitele globale își îndreaptă atenția asupra crizei climatice și a sustenabilității.

Cea de-a 50-a ediție a Forumului Economic Mondial, care a început luni, atrage 3.000 dintre cei mai bogați și mai puternici oameni din lume în pitoreasta stațiune de schi din Alpii elvețieni.

Trump va transmite marți ceea ce organizatorii descriu drept un mesaj  special, iar două ore mai târziu, Greta Thunberg – Omul Anului declarat de revista Time - va deschide o dezbatere despre cum se poate evita o „apocalipsă climatică”.

Printre punctele culminante se numără și apariția Prințului Charles care va transmite miercuri un mesaj special despre „cum să salvăm planeta”.

Trump, care a retras Statele Unite din acordul climatic de la Paris, va putea fi contestat în ce privește opinia sa asupra schimbărilor climatice.

Și The New York Times titrează că schimbările climatice ocupă agenda la Davos.

Cu companiile puse sub presiune să acționeze, soluțiile apar, dar nu suficient de repede, iar unii participanți se tem, continuă  ziarul.

Și, în acest context, Bloomberg avertizează că inegalitatea globală se va agrava, cu excepția cazului în care guvernele vor face mai mult pentru a se asigura că cei mai afectați de schimbările tehnologice rapide nu vor fi lăsați deoparte și uitați.

Una dintre ideile expuse la Davos este că a venit timpul ca șansa unei persoane de a reuși în viață să nu fie, așa cum se întâmplă și acum, determinată, în mare măsură, de statutul său socio-economic la naștere. Cu alte cuvinte, societățile „se reproduc mai repede decât se reduc inegalitățile istorice”.

În Raportul său de mobilitate socială, Forumul Economic Mondial susține că Europa înregistrează rezultate bune la acest capitol, în special în țările nordice.

Aceste probleme de lungă durată au alimentat un sentiment din ce în ce mai mare de nedreptate, o eroziune a încrederii și o dezamăgire față de politică - și aceasta chiar dacă datele sugerează că inegalitatea se restrânge.

„Inegalitatea a devenit înrădăcinată și poate să se agraveze în timpul unei ere de schimbări tehnologice și eforturi spre o tranziție verde”, susțiune raportul, citat de Bloomberg.

Forumul face o serie de recomandări precum modificarea impozitării personale și abordarea concentrării de avere, îmbunătățirea educației și mai multă protecție socială pentru cei afectați de restrângerea unor industrii.

 

Pericol iminent de atac jihadist în Germania?

Este de așteptat un atac al jihadiștilor asupra unei baze militare americane din Germania? Comentatorii au abordări diferite pe această temă.

Trupele americane din Germania se află la un nivel ridicat de alertă legată de iminența unui atac jihadist, transmite Newsweek.

Revista susține că a văzut un așa-numit raport-spot de la fața locului cu privire la ultimele amenințări. Rapoartele-spot sunt „rapoarte preliminare despre circumstanțe ambigue, nu sunt informații complet evaluate” și sunt „destinate să avertizeze comandanții și personalul cu privire la anomalii, indicatori potențiali ai terorismului sau alte probleme de protecție”, mai scrie Newsweek.

Publicația militară americană Stars&Strips este însă de altă părere: Anchetatorii armatei americane în Europa nu au găsit o „amenințare iminentă” pentru personal, după ce un raport de informații despre un potențial atac terorist a dus la creșterea securității la bazele americane din Germania, în ultimul weekend.

Sâmbătă s-a vehiculat o notă internă în unele unități ale armatei din Germania. În memoriu nu există nicio indicație că amenințarea avea vreo legătură cu tensiunile recente cu Iranul. Această țară a amenințat forțele americane pe fondul tensiunilor crescute după uciderea generalului Soleimani.

Sâmbătă seara, securitatea a fost intensificată vizibil la instalațiile armatei dintr-unul dintre cele mai mari centre militare din Germania.

Revista presei internaționale din 21 ianuarie 2020