Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Curiosul caz al ”instalatorilor ruși” arestați la Davos

davos.jpg

Măsuri speciale de securitate la Forumul Mondial de la Davos
Image source: 
Facebook / AFP

Poliția elvețiană a reținut doi agenți de informații ruși chiar la Davos, unde are loc Forumul Economic Mondial. Episodul s-a petrecut în august, dar presa din Țara Cantoanelor a aflat de-abia acum toată povestea.

Ziarul elvețian Tages-Anzeiger spune că bărbații, care aveau pașapoarte diplomatice, urmau să pregătească o operațiune de spionaj vizând Forumul Economic Mondial (WEF).

Acesta adaugă că cei doi, care treceau drept instalatori, au fost ulterior eliberați.

Poliția elvețiană a confirmat pentru BBC că doi ruși au fost „verificați” în august 2019, după o ședere neobișnuit de lungă în stațiunea de schi care găzduiește Forumul Economic Mondial.

Potrivit Financial Times, bărbații au susținut că sunt protejați de statutul diplomatic, dar nu sunt înregistrați ca diplomați oficiali la Berna.

"Este adevărat că am verificat doi cetățeni ruși la Davos, care s-au identificat cu pașapoarte diplomatice, dar nu am putut stabili niciun motiv pentru a-i reține. Au fost lăsați să plece", a spus un purtător de cuvânt al poliției.

Oficialii elvețieni și poliția au bănuit că agenții de informații se aflau de fapt în stațiune pentru a instala echipamente de supraveghere în jurul orașului, menite a monitoriza conversațiile private ale liderilor mondiali și ale celor mai bogați oameni ai lumii prezenți în cadrul forumului.

Un purtător de cuvânt al ambasadei ruse la Berna a respins ideea că bărbații erau sub acoperire.

"Pașapoartele diplomatice sunt date oficialilor de rang înalt, nu muncitorilor ", a declarat acesta pentru Reuters. „Cred că este vorba despre o glumă”.

The Guardian reamintește însă că Elveția a cercetat în trecut doi presupuși agenți ruși pentru planificarea unui atac cibernetic la laboratorul din Berna, care furnizează analize Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).

Laboratorul investiga la acea vreme otrăvirea agentului dublu rus Sergei Skripal .

Autoritățile elvețiene suspectează, de asemenea, Rusia că se află în spatele unui atac cibernetic la biroul de la Lausanne al Agenției Mondiale Antidoping (WADA). WADA a fost un ghimpe în coasta Moscovei timp de câțiva ani, ca urmare a dopajului din sportul rusesc.

 

Trump a deschis Forumul Economic Mondial

Președintele Donald Trump a deschis Forumul Economic Mondial de la Davos, iar comentatorii analizează discursul liderului american.

Trump laudă economia Statelor Unite la deschiderea Forumului Economic Mondial, titrează The Wall Street Journal.

Președintele a trecut în revistă realizările economice, cu câteva ore înaintea procesului său de demitere din Senatul Statelor Unite.

Și ziarul francez Le Monde observă că, aflat în campanie pentru alegerile din noiembrie și cu câteva ore înainte de deschiderea procesului său de demitere la Washingon, pe care el l-a descris ca fiind o „farsă”, Donald Trump a vorbit la Davos, pe un ton destul de monoton. El a lăudat în mod deosebit producția abundentă de hidrocarburi din Statele Unite și independența energetică, dar nu a menționat nimic despre energiile regenerabile.

Totuși, după cum observă publicația americană The Hill, președintele Trump a anunțat că Statele Unite se vor alătura inițiativei One Trillion Trees (”Un trilion de arbori”) lansată la Forumul Economic Mondial, prin care liderii mondiali încearcă să combată schimbările climatice.

Anunțul potrivit căruia SUA se va alătura inițiativei a atras cele mai susținute aplauze din timpul discursului de 30 de minute al lui Trump, care s-a concentrat mai ales pe realizările administrației sale și pe forța economiei americane. Acest mesaj economic contrastează cu cele ale altor lideri mondiali care au folosit forumul pentru a evidenția probleme precum schimbările climatice și colaborarea în plan global.

Inițiativa ”Un trilion de arbori” vine după afirmațiile unor experți în ecologie potrivit cărora plantarea a 1,2 trilioane de copaci ar putea neutraliza emisiile de dioxid de carbon, scrie publicația americană.

Apariția lui Trump la Davos nu a fost deloc ieftină pentru publicul american. Prezența sa de două zile la forum ar trebui să coste contribuabilului american 3,4 milioane de dolari, constând în închirieri de mașini și hoteluri, conform calculelor realizate de Quartz.

În timp ce Forbes notează că liderii americani nu au participat de obicei la Forumul de la Davos în ultimii ani, iar discursul lui Trump a fost orientat în mod clar către publicul american, înaintea alegerilor din acest an.

De asemenea, a fost clar că Trump a încercat să nu abordeze procesul din Senat. Trump a numit în repetate rânduri procesul „o farsă”, iar Senatul controlat de republicani este de așteptat să-l achite.

 

Manual de istorie francez cu teorii ale conspirației

Presa din Franța dezbate subiectul manualului de istorie care preia teorii ale conspirației. Un manual destinat candidaților la Științe Politice.

Potrivit Le Figaro, lucrarea editată de Ellipses prezintă atacurile din 11 septembrie ca pe un eveniment „probabil orchestrat de CIA”.

În manualul intitulat „Istoria secolului XX în cărți”, un capitol dedicat conflictelor din Orientul Apropiat și Mijlociu trece în revistă atentatele din 11 septembrie și consideră că „acest eveniment mondial” a fost „probabil orchestrat de CIA pentru a impune influența americană în Orientul Mijlociu. "

Destinat pregătirii candidaților pentru Științe Politice, pasajul a fost descoperit de o tânără fată care se pregătea pentru concurs. Fiică a unui profesor de istorie, ea i-a trimis tatălui ei o fotografie cu pagina 204 a cărții, mai notează Le Figaro.

Situl Franceinfo reamintește în context că, potrivit unui sondaj Ifop publicat în decembrie 2018, 21% dintre tinerii francezi sub 35 de ani sunt de acord cu ideea că guvernul SUA a fost implicat în organizarea atacurilor din 11 septembrie 2001.

Ouest-France transmite că editura Ellipses și-a exprimat ”regretul amarnic” pentru a fi permis ca o asemenea formulare să scape. ”Opiniile pot fi exprimate liber în lucrările noastre, dar în niciun caz nu pot fi prezentate fapte inexact sau nefondate ca adevăr obiectiv”, a comunicat editura.

Ziarul francez reamintește însă că pe web există foarte multe videoclipuri și articole care pun sub semnul întrebării „versiunea oficială” a atacurilor asupra turnurilor gemene. Acestea sunt foarte răspândite printre adepții teoriei conspirației.

Revista presei internaționale din 22 ianuarie 2020