Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce se întâmplă în epicentrul epidemiei de gripă?

wuhan.jpg

81 de decese la nivel mondial din cauza coronaviruslui Wuhan
81 de decese la nivel mondial din cauza coronaviruslui Wuhan
Image source: 
AFP via rfi.fr

Cum este viața în mijlocul focarului de coronavirus care a pus pe jar întreaga lume? Reporterii CNN au mers la Wuhan, în China.

Anul Nou Chinezesc - cel mai important festival din calendar - este la doar trei zile distanță, dar în orașul chinez Wuhan, există puține motive pentru a sărbători.

Orașul s-a aflat în stare de alertă ridicată de când numărul infecțiilor confirmate a ajuns la ordinul sutelor, la începutul acestei săptămâni.

Sărbătorile de Anul Nou ar fi trebuit să atragă sute de mii de oameni, dar au fost anulate. În unele părți ale orașului, inclusiv o importantă zonă comercială, străzile rămân în mare parte goale, majoritatea oamenilor mergând pe afară cu măști pe față.

În centrul orașului, piața de fructe de mare Huanan este goală.

Piața era mereu un loc popular în această perioadă a anului, când cumpărătorii se aprovizionau cu pește și fructe de mare pentru sărbătorile de Anul Nou.

Însă anul acesta, autoritățile și oamenii de știință chinezi spun că animalele vândute pe această piață sunt sursa probabilă a noii tulpini de coronavirus.

USA Today scrie că epidemia afectează și meciurile de calificare pentru turneul olimpic de fotbal feminin. Meciurile din Wuhan, au fost mutate din cauza epidemiei. Confederația asiatică de fotbal a declarat că turneul de calificare, la care participă China, Australia, Taiwan și Thailanda - se va juca la Nanjing în perioada 3-9 februarie.

Autoritățile chineze le-au cerut oamenilor din orașul Wuhan să evite aglomerațiile și adunările publice.

Și bursele au reacționat, informează Reuters. Evenimentele din China au reînviat amintirile SARS din 2002-2003, care a ucis aproape 800 de persoane.

De această dată, răspunsul Chinei - spre deosebire de cazul epidemiei SARS - a ajutat la liniștirea piețelor îngrijorate de o eventuală cădere la scară globală.

Comisia Națională de Sănătate din China a declarat miercuri că au existat 440 de cazuri de nou virus, cu nouă decese până în prezent și, deși Hong Kong a confirmat primul caz, acum există măsuri pentru a limita adunările publice în regiunile cele mai afectate.

 

Cazul Isabelei dos Santos, fiica fostului președinte angolez și cea mai bogată femeie din Africa, trimisă în judecată pentru corupție și spălare de bani agită și presa europeană.

În contextul dezvăluirilor Luanda Leaks apar numeroase dezvăluiri jenante pentru cei care au protejat-o pe bogata angoleză, transmite Eurotopics.

În Portugalia, fostă putere colonială, ziarul Publico se întreabă cum de nu s-a putut aplica niciun criteriu de transparență. Câtă vreme – spune ziarul - Isabel dos Santos era o adevărată divă în lumea afacerilor portugheze.

„Nu a putut fi dovedită nicio ilegalitate, dar nici nu era greu de ghicit că originea acestui capital era contrară criteriilor de transparență esențiale în țările democratice unde predomină statul de drept. Isabel dos Santos a profitat de această toleranță pentru a cumpăra, a vinde, a-și consolida puterea și statutul...”

”Să renunțăm  la oportunism!”, este îndemnul ziarului De Volkskrant, care atrage atenția că firmele din Țările de Jos sunt, de asemenea, implicate în scandal:

Astfel de cazuri sunt rareori obiectul unei proceduri legale. Judecătorii olandezi nu acordă prioritate activităților economice străine, afectate de corupție, evaziune fiscală și încălcări ale drepturilor omului. Până de curând, strategiile de evitare a impozitelor prin intermediul companiilor înregistrate în Țările de Jos erau considerate un sector economic major al „Netherlands SA”. Această abordare oportunistă trebuie oprită. Tranzacțiile suspecte perpetuează doar spirala de îmbogățire și corupție în țările sărace și distorsionează relațiile de putere”.

Europa trebuie să le țină partea celor săraci, consideră și ziarul german Süddeutsche Zeitung:

Cu siguranță este un lucru bun că băncile germane lucrează pentru promovarea exporturilor. Dar când o bancă de stat germană acordă în mod indirect credit fiicei președintelui dos Santos, acest lucru contrazice tot ceea ce auzim de obicei despre politica externă germană. Nici FMI nu se comportă mai bine: tocmai a acordat credit Guineei Ecuatoriale, una dintre cele mai grave cleptocrații de pe continent, finanțând prădarea țării de către membrii unei alte dinastii dictatoriale, vechi de zeci de ani. Aceasta construiește drumuri cu șase benzi acolo pentru a-și conduce mai bine mașinile de lux, în timp ce populația țării strigă foamete. Europa trebuie să ia partea celor cărora le este foame".

 

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului împotriva Republicii Islamice? Aflăm din documentarul Deutsche Welle.  

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

Iar țara de care vorbeşte Khamenei este Albania. Guvernul acestei ţări din Balcani, membră a NATO a salutat imediat uciderea lui Soleimani și a expulzat doi diplomaţi iranieni.

Dar ce are această mică ţară de la Marea Adriatică în comun cu marile conflicte ale lumii?

Povestea e veche de câţiva ani şi are legătură cu membrii aşa-numitei organizaţii Mojahedin-e-Khal (MEK). Această organizaţie iraniană, numită frecvent "Mujahedinii Poporului", a acţionat multă vreme din ţara vecină Irak împotriva regimului teocratic de la Teheran.

Iranul percepe MEK ca pe o organizaţie teroristă. Albania, ţară NATO, cel mai fidel aliat al SUA din Balcani, s-a declarat dispusă să găzduiască 3000 de membri ai MEK.

Premierul albanez Edi Rama apreciază că găzduirea membrilor MEK este un factor de risc pentru ţară, dar "un risc care onorează Albania şi duce mai departe tradiţia albaneză."

El a făcut astfel aluzie la protecţia oferită de Albania evreilor în timpul ultimei conflagraţii mondiale, când niciun evreu nu a fost predat naziştilor.

Revista presei internaționale din 23 ianuarie 2020