Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Până la apariția ”vaccinului Wuhan”, putem lua câteva măsuri de protecție

wuhan.jpeg

Wuhan, China, ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Cursa pentru vaccinul contra coronavirusului ucigaș din China este în plină desfășurare. Dar până la a avea un vaccin, este bine să ținem seama de câteva măsuri de protecție.

”Cercetătorii din întreaga lume depun mari eforturi pentru a dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului mortal care a ucis deja peste 50 de oameni", relatează South China Morning Post. În această cursă contra cronometru, cercetătorii au „izolat virusuri ” și „selectează o tulpină”, mai scrie ziarul, citându-l pe directorul Centrului Chinez de Prevenire și Control a bolii.

Cercetătorii chinezi nu sunt singurii implicați. Colegii lor australieni de la Universitatea din Queensland lucrează și ei la realizarea vaccinului, conform The Age. Provocarea? Să devolte un vaccin contra coronavirusului în șase luni, în timp ce experții considerau că ar fi nevoie de trei ani pentru acest lucru”, notează ziarul din Melbourne. Și, de fapt, adaugă site-ul științific Stat, oamenii de știință „și-au stabilit un obiectiv extrem de îndrăzneț: să avem un vaccin gata pentru a fi testat pe oameni în 16 săptămâni”, scrie publicația științifică preluată de Courrier International.

Dar până la găsirea vaccinului, iată câteva măsuri de protecție contra noului coronavirus, expuse de revista americană Foreign Policy.

”Pentru că nu există vaccin pentru noul virus, guvernul chinez a fost nevoit să reia măsurile luate în 2003, de la epidemia cu SARS. Asta înseamnă izolarea orașelor, restricționarea libertății de mișcare și posibil restricții de călătorie în afara orașului pentru locuitorii Beijingului”, scrie revista, care prezintă și o listă de recomandări:

- Purtați mănuși atunci când ieșiți din casă, mai ales în mijloacele de transport în comun

- Daca trebuie sa scoateti mănușile, pentru a da mâna cu cineva de exemplu, nu duceți mâna ulterior la față

- Schimbați mănușile în fiecare zi

-  Măștile nu sunt de nici un ajutor în spații deschise, iar dacă sunt purtate de mai multe ori la rând fără a fi sterilizate sunt chiar periculoase

- Schimbați toate prosoapele din baie și din bucătărie cu prosoape curate. Fiecare prosop ar trebui folosit de o singură persoană.

- Atenție la clanțele ușilor! Dacă puteți deschide ușa cu cotul sau cu umărul e foarte bine.

- Atenție la folosirea tacâmurilor atunci când împărțiți mâncarea cu cineva

- Aerisiți cât mai des camerele în care vă aflați

 

Italia: înfrângere pentru Salvini, dezastru pentru ”Cinci Stele”

În Italia, Matteo Salvini a eșuat în alegerile regionale de duminică. Iar scrutinul a însemnat un adevărat dezastru pentru partidul anti-sistem Mișcarea 5 Stele.

”Alegerile regionale din Italia de la sfârșitul săptămânii trecute au suscitat un interes uriaș în Italia, cu o prezență de 68%, mai mare cu 30 de puncte decât la ultimele alegeri similare. Potrivit primelor rezultate, confirmate ulterior, La Liga, partidul de extremă-dreapta condus de ex-vicepremierul Matteo Salvini, a pierdut alegerile regionale din Emilia-Romagna, un fief al stângii”, transmite Reuters.

”Pierderea alegerilor în fața lui Stefano Bonaccini, candidatului stângii, reprezintă o lovitură pentru Salvini, care anunțase că o victorie în Emilia-Romagna, una dintre cele mai bogate regiuni din țară, l-ar determina să pună presiune pe guvernul format din PD (stânga) și Mișcarea 5 Stele (anti-sistem) (...) Alegerile regionale au fost un dezastru și pentru partidul anti-sistem Mișcarea 5 Stele, care a ajuns la 5% în Emilia-Romagna, deși câștigase alegerile generale din 2018 cu 33% la nivel național”, mai scrie sursa citată.

”Matteo Salvini a pierdut lupta pentru Emilia Romagna, regiune în care și-a concentrat în ultimele trei săptămâni toate eforturile într-o campanie electorală furibundă”, scrie și La Repubblica. ”Rezultatele din Emilia Romagna erau extrem de așteptate, mulți analiști apreciind chiar că de ele depinde chiar supraviețuirea guvernului. Cu toate acestea, acum Matteo Salvini încearcă să minimalizeze dimensiunile înfrângerii”, mai scrie publicația italiană, care nu uită să amintească faptul că o contribuție importantă la înfrângerea lui Salvini a avut-o mișcarea antiextremistă a ”Sardinelor”.

Pentru Il Giornale, rezultatele sunt clare: ”O regiune care aparținea în mod tradițional Partidului Democrat (roșie din punct de vedere istoric) rămâne la stânga (dar cu ajutorul La Liga), în timp ce Sudul, în special Calabria, revine sub controlul forțelor de centru-dreapta, prin victoria candidatei Forza Italia (...) Pe de altă parte, prăbușirea Mișcării 5 stele a redeschis terenul pentru bipolarism: de o parte centrul-stânga, de cealaltă centrul-dreapta. Și astfel ne întoarcem în trecut”.

La rândul său Le Monde comentează: ”Înfrângerea lui Salvini în Emilia Romagna ar putea marca, potrivit anumitor observatori, începutul unei lungi și dureroase traversări a deșertului Opoziției. Bazându-se pe sondajele de opinie care-l situau, pe el și partidul său, în fruntea preferințelor electorale, Salvini a sperat că o convocare rapidă a italienilor la urne ar fi dus automat la victoria sa. Nu a fost așa.”

 

Povestea unui scrutin municipal din Ungaria

Au fost alegeri și în orașul ungar Gyor, unde candidatul susținut de Fidesz a obținut victoria. Nimic neobișnuit, până aici. Aceasta însă, doar dacă nu ținem cont de circumstanțele în care a fost organizat scrutinul.

După cum anunță portalul de știri Hungary Today, candidatul formațiunii de guvernământ, Csaba András Dézsi a câștigat primăria din Győr, al șaselea oraș al Ungariei, conform datelor preliminare publicate duminică seara de Oficiul Electoral Național.

Dézsi a obținut peste 56 la sută , în timp ce Balázs Pollreisz, candidatul comun al opoziției, a fost susținut de 39 la sută dintre alegători.

Alegerile au avut loc pentru că precedentul primar Zsolt Borkai, aparținând aceleiași alianțe între Fidesz și Creștin-Democrați, și-a dat demisia în noiembrie anul trecut, în urma unui scandal sexual.

Despre ce a fost vorba ne reamintește Hungarian Spectrum:

”Zsolt Borkai, primarul Fidesz al orașului Győr încă din 2006, s-a pomenit într-o situație foarte delicată, cu câteva zile înainte de alegerile municipale din octombrie, în care victoria lui era practic garantată. Un videoclip publicat pe internet înfățișa o scenă de sex pe un iaht de pe Adriatica.

Ei bine, cel care se prezenta drept familist devotat, cu cele mai înalte valori creștine, era prins făcând sex cu prostituate.

După o perioadă confuză, în timpul căreia conducerea Fidesz nu știa prea bine ce să facă, s-a luat decizia de a-l ține pe Borkai în cursă. Mulți alegători dezamăgiți au rămas acasă, iar Borkai, care în mod normal ar fi câștigat cu o majoritate covârșitoare, a obținut de această dată doar 646 de voturi mai mult decât un candidat foarte slab susținut de toate partidele de opoziție.

 La scurt timp după această victorie prea puțin ilustră, conducerea Fidesz a decis că nu-i mai permită lui Borkai să rămână primar într-un oraș atât de important și l-a obligat să demisioneze”.

 
Revista presei internaționale din 28 ianuarie 2020