”De la îngrijorare la psihoză” - primele critici pentru autoritățile chineze

wuhan.jpeg

Spitalul Crucii Roșii din Wuhan, China, 26 ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
© Hector Retamal / France24

”În China, îngrijorarea se transformă în psihoză”, titrează Le Monde, care reamintește că nu mai puțin de 5 milioane de persoane din orașul Wuhan, considerat focarul de răspândire a coronavirusului 2019-nCoV, au plecat deja din zonă către toate colțurile Chinei, dar și în afara țării.

”Măsurile de protecție se iau haotic, la nivelul fiecărei localități. Întreaga provincie Hubei, a cărei capitală este Wuhan, se află în carantină: nu mai există legături de transport cu exteriorul și în unele cazuri există interdicția de a circula cu mașina proprie în interiorul localității de reședință. Orașele devin orașe-fantomă.  Cei cinci milioane de oameni care au plecat din Wuhan sunt adevărați viruși ambulanți”, scrie realizatoarea unui documentar pe această temă, locuitoare din Wuhan. Ea precizează că autoritățile fac eforturi de a-i localiza și a-i pune în carantină.

”Autoritățile locale din multe zone sunt acuzate că au ascuns adevărata amploare a răspândirii virusului, din mai multe motive: apropierea Anului Nou chinezesc, teama de a nu crea panică și chiar frica de președintele Xi Jinping, care i-ar putea trage la răspundere”, explică  Jean-Pierre Cabestan, sinolog, șef al departamentului pentru studii internaționale de la Universitatea baptistă din Hong Kong, citat de Le Monde.

Corespondenta în China a ziarului Süddeutsche Zeitung, critică atât Beijingul cât și Organizația Mondială a Sănătății pentru punerea în carantină a locuitorilor din Wuhan:

E rușinos pentru OMS că a aprobat fără nici cea mai mică reținere această gravă lezare a dreptului la liberă circulație pentru milioane de oameni. Nimeni nu vrea să se contamineze, dar în China s-a luat o asemenea decizie tocmai pentru că oamenii n-au nici un drept la acest capitol. Este o indignare să vezi cum comunitatea internațională acceptă așa ceva. Extrem de puțini experți în domeniu consideră utilă și recomandă izolarea unui oraș ca măsură de protecție. Era mult mai logic ca oamenii pur și simplu să rămână o vreme la casele lor. Acum iau cu asalt spitalele, pentru că gradul de pericol nu mai poate fi evaluat. Izolarea nu a ajutat populația, ba mai mult a pus-o în pericol”, scrie corespondenta ziarului german.

În același context, China solicită unui ziar din Danemarca să prezinte scuze după publicarea unei grafici referitoare la coronavirus, pe care Beijingul o consideră ofensatoare.

După cum transmite Courrier International, autorul graficii din ziarul Jyllands-Posten a înlocuit cele cinci stele galbene ale steagului chinez cu reprezentări ale coronavirusului care s-a răspândit în țară de câteva săptămâni. După cum se știe, steagul chinez este compus dintr-un fundal având în colț o stea aurie mare reprezentând Partidul Comunist și patru stele mici reprezentând clasele sociale definite de Mao: muncitorii, țăranii, „burghezia mică a orașelor” și „Capitaliști naționali”.

După apariția graficii, ambasada Chinei în Danemarca a pretins scuze din partea ziarului Jyllands-Posten, unul dintre cele mai importante ale țării.

China consideră grafica drept o insultă adusă Chinei și sentimentelor poporului chinez.

Editorul ziarului danez a transmis, marți că ziarul „nu se va amuza niciodată”  pe seama situației din China. Cu toate acestea, nu intenționează să își ceară scuze:

Nu putem să ne cerem scuze pentru ceva ce nu considerăm că ar fi în neregulă. Nu aveam nicio dorință să ne distrăm pe acest subiect și nu credem că asta face desenul. Din câte văd, aici există două tipuri de înțelegere culturală ”, a scris editorul.

Jyllands-Posten este ziarul  care a stârnit proteste în întreaga lume musulmană după ce a publicat caricaturi ale profetului Muhammad în septembrie 2005. În Franța, Charlie Hebdo avea să publice aceleași desene câteva luni mai târziu.

 

Turcia: Unde sunt, totuși, banii din taxa pentru cutremur?

După ce provincia Elazığ, din estul Turciei, a fost lovită, la sfârșitul săptămânii trecute, de un puternic cutremur, în urma căruia cel puțin 41 de persoane și-au pierdut viața, ziarul Cumhuriyet, unul din puținele organe mass media de opoziție lăsate să supraviețuiască de regimul Erdogan, critică în termeni duri lipsa de reacție a guvernului față de tragedie, în condițiile în care în Turcia populația plătește o taxă specială pentru cutremur, transmite Eurotopics.

Suntem pe deplin îndreptățiți să întrebăm unde sunt banii din taxa pentru cutremur. Poporul are dreptul să știe. Ați fost întrebați în Parlament și nu ați dat niciun răspuns. Datorați acest răspuns populației acestei țări. Știm, a da socoteală este ceva sub demnitatea voastră. Ideea care vă conduce e una singură: ”Voi ne-ați ales, așa că noi cheltuim banii cum vrem”. E lamentabil. Asta e ideea voastră de democrație?”, declamă autorul, adresându-se autorităților guvernamentale.

La rândul său cotidianul proguvernamental Sabah, susține că este ”imoral” să ridici problema taxei în timpul unui astfel de dezastru: ”La o primă vedere, acești rebeli care întreabă unde sunt banii din taxa de cutremur sunt la fel de umani ca cei care fac donații pentru victime. Dar e doar o impresie. Nivelul moral se dovedește doar în situații de criză...

Ziarul Kathimeriny din Grecia laudă inițiativa Atenei de a trimite la locul dezastrului echipe de salvare, apreciind gestul ca ”un bun prilej de ameliorare a relațiilor bilaterale dintre cele două state”: ”Bineînțeles, Erdogan este cel care trebuie să decidă dacă vrea să înțeleagă această oportunitate”, completează sursa citată. (sursa: Eurotopics)

 
Revista presei internaționale din 29 ianuarie 2020