Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Made in China”. Coronavirusul, o amenințare pentru lumea globalizată

spiegel.jpg

Image source: 
spiegel.de

Coronavirusul a schimbat deja viața de zi cu zi și a devenit o amenințare pentru lumea globalizată. Iată ce scrie revista germană Der Spiegel, într-un documentar, având ca titlu de copertă ”Made in China” și care a stârnit mânia Pekinului.

Noul coronavirus ridică o serie de provocări la adresa stilului nostru modern de viață și amenință lumea globalizată în punctele ei vulnerabile.

El a început să schimbe viața de zi cu zi a oamenilor, afacerile și călătoriile. Evenimente sportive importante au fost amânate, British Airways și Lufthansa au fost primele companii aeriene care au anulat conexiunile cu China iar Cathay Pacific nu mai distribuie pe cursele sale perne, pături și reviste de teama răspândirii virusului. Ce urmează? China este țara cea mai populată din lume și a doua economie mondială (...)

Acum, că primele aeroporturi au fost închise, ce se va întâmpla dacă China va începe să închidă și porturile maritime? Nenumărate lanțuri de furnizare de mărfuri, mai mari și mai mici, ar fi afectate .

(...) Datorită globalizării milioane de oameni din țări precum China, Indonezia sau Vietnam, au scăpat de sărăcie. În țările industrializate oamenii au acum acces mult mai ușor la televizoare ieftine, laptopuri, ca să nu mai vorbim de îmbrăcăminte și textile. Dar, în același timp, toate acestea pot fi foarte ușor afectate de evenimente precum atacurile teroriste, dezastre naturale sau epidemii”, scrie revista germană.

La rândul său publicația Global Times , ziar chinez de limbă engleză sub auspiciile Partidului Comunist, notează că autoritățile chineze au reacționat imediat atunci când revista Der Spiegel a publicat pe copertă titlul ”Corona-virus Made in China”. Ambasada Chinei la Berlin a transmis că mesajul ”nu face decât să semene panică, să provoace acuzații subliminale, inclusiv discriminare rasială”. Acuzațiile vin după ce aceeași ambasadă, în 28 ianuarie, a acuzat aceeași revistă germană că răspândește ”informații false” privind evacuarea cetățenilor germani din Wuhan.

De menționat că mai multe publicații din Germania, precum Tagesspiegel sau Tageszeitung au criticat în ultima vreme atitudinile cu tentă rasistă față de cetățenii de origine asiatică. ”Această teamă de a nu fi infectat prin contacul cu persoane de origine asiatică nu este o teamă inocentă ci este o teamă rasistă”, a scris Tageszeitung.

 

Macron a reacționat la Brexit vizitând Polonia

La începutul acestei săptămâni președintele Emmanuel Macron a vizitat Polonia pentru prima dată de la alegerea sa în funcție, cu speranța de a îmbunătăți relațiile cu cea mai mare țară est-europeană din UE, comentează Eurotopics, care citează relatări ale mai multor publicații europene pe această temă:

Süddeutsche Zeitung notează că ”Palatul Elysée spune acum că Franța a reacționat la Brexit încercând să intensifice cooperarea cu statele membre UE din Est. Dar nu trebuie uitat că campania pro-Brexit s-a bazat tocmai pe acuze la adresa est-europenilor.

Au fost promovate ura și prejudecățile la adresa polonezilor, bulgarilor și românilor. Rana produsă de Brexit nu se datorează faptului că Marea Britanie nu mai este membră UE, ci faptului că cetățeni europeni au fost asmuțiți împotriva altor cetățeni europeni. Prin urmare Parisul și Berlinul au responsabilități și mai mari acum...

”Președintele francez trebuie să apere supremația legii”, scrie la rândul său L'Obs:

”Franța are un rol crucial în apărarea instituțiilor democratice. Zecile de mii de polonezi care au demonstrat în stradă merită susținere”.

Pe de altă parte, publicația poloneză wPolityce.pl este mulțumită că ”Importanța Poloniei a fost în sfârșit recunoscută”:

Până acum președintele Macron nu doar că a ignorat și a evitat Polonia, dar chiar a cerut altor state să izoleze Polonia, și a încurajat protestele împotriva guvernului polonez. Nu putem trage altă concluzie în afara aceleia că președintele francez recunoaște acum că foarte puține lucruri se pot face în politica europeană și mondială fără Polonia, mai ales în contextul în care grupul de la Vișegrad este din ce în ce mai important. Pe scurt: vremea în care Polonia putea fi tratată ca o piață de tip duty-free, pasivă și docilă, unde se pot câștiga ușor miliarde, a trecut

 
Revista presei internaționale din 6 februarie 2020