Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Franscisc și spinoasa problemă a căsătoriei preoților

papa_francisc.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters/Yara Nardi via rfi.fr

Papa Francisc a respins categoric propunerea ca preoților catolici să li se permită să se căsătorească. Aceasta în contextul în care, la Sinodul episcopilor dedicat Amazoniei din octombrie 2019, au fost voci care au susținut această idee,  transmite BBC.

Potrivit estimărilor, în circa 85% din satele din Amazonia slujba săptămânală nu poate fi susținută, din cauza lipsei preoților care, estimează unii episcopi, dacă ar avea permisiunea de a se căsători, ar accepta mai ușor să slujească în satele respective. De asemenea, Papa a anunțat că a decis ca femeilor să nu li se acorde dreptul de a deveni diaconi, mai precizează BBC.

Le Figaro aprobă poziția Papei: ”Acordarea dreptului la căsătorie pentru preoți ar fi deschis o breșă în tradiția occidentală și mai ales în esența ei. Ar fi divizat grav lumea catolică. Papa nu a putut neglija îngrijorările formulate de mulți credincioși și preoți, inclusiv pe cele ale predecesorului său, Benedict al XVI-lea. De aici și decizia sa care pune accent pe unitate: netrecând Rubiconul, Papa a ales calea înțelepciunii

Site-ul oficial al Vaticanului vaticannews.va  explică, la rândul său: ”În octombrie 2019, a avut loc Sinodul episcopilor dedicat Amazoniei, iar această temă a fost dezbătută. Aşa cum reiese din documentul final, au fost episcopi care au cerut posibilitatea de a sfinţi preoţi diaconi permanenţi căsătoriţi. Însă în discursul final, Papa nu a menţionat în nici un fel tema consacrării preoţeşti a bărbaţilor căsătoriţi, nici măcar în treacăt. A amintit în schimb cele patru dimensiuni ale Sinodului: cea referitoare la aculturaţie, cea ecologică, cea socială şi, în final, dimensiunea pastorală, care «le include pe toate». În acelaşi discurs, pontiful s-a referit la numărul redus de preoţi din anumite teritorii de misiune, amintind că au fost numeroşi preoţi dintr-o ţară care au mers în lumea întâi – Statele Unite şi Europa - «şi, din aceiaşi ţară, nu mai există pentru a-i trimite în regiunea Amazoniei.»”

 

Erdogan amenință Siria și Rusia

Amenințările președintelui Erdogan la adresa regimului sirian, Rusiei și Iranului nu au rămas fără ecou în presa rusă. În timp ce, așa cum era de prevăzut, presa turcă își laudă președintele.

Acolo unde a curs sânge de turc nimeni nu va fi în siguranță”, a declamat președintele Erdogan adresându-se regimului sirian, dar și forțelor rusești și combatanților susținuți de Iran, acuzați că ”atacă civili” și ”continuă masacrele”, scrie ziarul turc Türkiye, care precizează că Erdogan l-a somat pe  Bachar El Assad să-și retragă forțele din anumite locații de lângă Idleb ”în maximum o lună” și a avertizat că se va retrage din acordurile de pace semnate la Sochi în 2018 dacă atacurile împotriva soldaților turci vor continua.

În context, Daily Sabah, scrie că situația din Siria ”este o rușine pentru toate țările democratice din lume” și că ”Turcia, care găzduiește în prezent pe teritoriul său 4 milioane de refugiați, în majoritate sirieni, nu mai poate primi încă un milion”, cât se estimează că ar veni dacă actualele atacuri continuă.

Ziarul rus Kommersant însă, îl ironizează pe președintele turc: ”Erdogan e tot Erdogan”, scrie publicația, care cataloghează declarațiile liderului turc drept ”elucubrații”, amintind că, din punctul de vedere al Moscovei, cel care nu respectă acordurile de la Sochi este chiar Erdogan. (Sursa: France24)

 

Israel, deranjat de un gest al ONU

 

Publicarea de către ONU a listei cu companiile internaționale care fac afaceri în coloniile israeliene din Cisiordania stârnește furie în Israel.

The Jerusalem Post scrie că decizia ONU de a face publică lista celor 112 companii internaționale care continuă să facă  afaceri în coloniile israeliene din Cisiordania, printre care nume mari precum Airbnb, Expedia sau Booking.com, dovedește că instituția internațională are un ”parti pris împotriva Israelului” . Ziarul își exprimă regretul că Înaltul Comisariat pentru drepturile omului nu a considerat necesar ca, în prealabil, să anunțe autoritățile israeliene.

”Publicarea acestei liste dovedește clar că Înaltul Comisariat consideră că Cisiordania nu este un teritoriu israelian, iar asta ar putea avea repercursiuni grave pentru statul evreu”, scrie la rândul său publicația israeliană Yediot Ahronot.

În context ziarul britanic The Independent, care citează surse din interiorul armatei israeliene, susține că ultimele bombardamente israeliene efectuate în fâșia Gaza au fost coordonate pe baza unor hărți vechi, inactuale, ceea ce a provocat foarte multe victime în rândul civililor palestinieni. 

Pro și contra Salvini, după ridicarea imunității

Ziarele italiene dezbat  pe larg ridicarea imunității parlamentare a lui Matteo Salvini de către Senatul italian.

Cu 152 voturi pentru și 76 contra, senatorii de stânga și foștii aliați ai lui Salvinii din cadrul Mișcării de 5 Stele, au decis să-l  trimită pe fostul ministru de interne în fața justiției pentru „răpire” , deoarece ar fi împiedicat, în iulie anul trecut , migranții să debarce pe pământul italian. "Va exista un judecător pentru Salvini", titrează La Repubblica.

Ziarul susține că fostul ministru de interne riscă până la 15 ani de închisoare și notează că șeful Ligii a reacționat, asumându-și „cu mândrie” activitatea sa de ministru. El a spus că este gata să facă același lucru, dacă este necesar.

Il Manifesto salută decizia Senatului, remarcând că „barca (Salvini) a dispărut” în cele din urmă. Ziarul Libero spune că senatorii care au votat ca să-i ridice imunitatea și-au „îndeplinit în sfârșit visul: să-i pună cătușele pe Salvini și să-l arunce în închisoare. Aceasta, ”întrucât nu sunt în stare să-l bată la urne", acuză ziarul.

 
Revista presei internaționale din 14 februarie 2020