
Presa internaţională
Conferința de la München: SUA și Europa, în universuri paralele
conferinta_munchen.jpg

În Statele Unite, Politico observă că, la München, divergența dintre SUA și puterile europene dominante - Germania și Franța - s-a dovedit mai mare ca niciodată. Cei care se gândeau că reuniunea tensionată de anul trecut a reprezentat punctul minim se pare că s-au înșelat.
Cele două părți nu sunt doar departe de marile întrebări cu care se confruntă Occidentul (amenințările legate de Rusia, Iran sau China), ci sunt de-a dreptul în universuri paralele.
Cel mai alarmant: cea mai vizibilă diviziune se referă la angajamentul SUA față de Europa, esența însăși a alianței transatlantice.
Și totuși, vizionarul s-a dovedit Emmanuel Macron, este de părere ziarul austriac Der Standard.
„Macron are dreptate să insiste când spune că motorul franco-german are nevoie de mai multă putere. Viziunea unei Europe capabile să se protejeze pe baza propriei suveranități rămâne pentru moment cea a lui Macron. Pentru a deveni realitate într-o zi, va trebui tradusă în acțiune. Până atunci, Macron va rămâne la fel de deranjant pe cât este de important”.
Frankfurter Allgemeine Zeitung crede la rândul său că Germania trebuie să-și asume mai multe responsabilități:
”Președintele francez nu este singurul care devine nerăbdător; mult prea des, propunerile și inițiativele sale nu-și găsesc răspuns la Berlin. Acest lucru trebuie să se schimbe și din simplul motiv că doar declarațiile pline de pathos nu vor permite Europei să se afirme împotriva concurenților săi”, avertizează ziarul german.
Iar revista pragheză Respekt observă că „Întâlnirea de la München se dovedește în fiecare an mai dominată de depresie. Trebuie să definim o nouă viziune pozitivă care să întărească democrațiile liberale, ca să nu mai vorbim de cetățenii care trăiesc în țări autoritare. Pentru a restabili atractivitatea Occidentului și a spori puterea subtilă a ideilor sale. ” (Sursa: Eurotopics)
Un adevăr incomod: Statul Islamic se reface
Revista americană The Atlantic vorbește despre ”Inconfortabilul adevăr despre Statul Islamic” : sunt tot mai multe semne că organizația teroristă se regenerează.
Organizația teroristă Stat Islamic și-a pierdut majoritatea teritoriilor, zeci de mii dintre luptătorii săi au fost uciși sau închiși iar fostul lor lider, Abu Bakr al-Baghdadi, e mort.
Dar iată că un lider kurd, care a fost martor direct atât la ridicarea cât și la decăderea acestei organizații, avertizează că în prezent jihadiștii își strâng rândurile. El scoate în evidență o stare de fapt inconfortabilă pentru mulți: Isis este acum chiar mai mare decât în urmă cu șase ani, când reușise să-și fondeze propriul său califat.
”Isis continuă să existe. E adevărat, și-au pierdut mulți lideri, mulți oameni importanți, dar în același timp au câștigat multă experiență și recrutează în continuare mulți oameni. Nu ar trebui desconsiderați, așa cum sugerează președintele Trump”, spune într-un interviu pentru The Atlantic Masrour Barzani, primul ministru al Kurdistanului irakian.
Barzani știe despre ce vorbește, pentru că a ocupat o poziție cheie încă de la începutul războiului împotriva jihadiștilor. A fost un influent partener al americanilor și îi reprezintă pe războinicii peshmerga, kurzi irakieni, care au avut un rol foarte important în războiul împotriva statului islamic. Foarte mulți dintre ei au murit în acest conflict.
Barzani spune că în prezent teroriștii dispun de cca 20 000 de luptători numai în Irak și Siria și desfășoară cca 60 de atacuri pe lună numai în Irak.
Faptul că administrația americană se concentrează acum pe pedepsirea Iranului nu e de niciun folos și are chiar un efect negativ, mai spune Barzani.
Colaborarea americanilor cu autoritățile irakiene în privința combaterii corupției, a reconcilierii politice, a respectării principiilor democratice a fost și este un eșec total, spune el:
”Dacă oamenii nu au de lucru, nu au speranță, nu au siguranță, nu au oportunități, dacă nu există stabilitate politică, este foarte ușor pentru organizațiile teroriste să manipuleze oricând și cum vor populația... Până când lucrurile acestea nu vor fi puse la punct va exista totdeauna un Isis sau ceva care seamănă cu Isis”, avertizează liderul Kurd în The Atlantic.