Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump grațiază înalți funcționari condamnați pentru corupție

trump.jpeg

Donald Trump în dialog cu jurnaliștii, Washington, 18 februarie 2020
Image source: 
Reuters via France24

Donald Trump a grațiat sau a comutat pedepsele pentru mai mulți funcționari de rang înalt condamnați. Comentatorii nu-și ascund stupefacția și se întreabă care vor fi următoarele mișcări ale președintelui.

Printre grațiați se numără Rod Blagojevich, fost guvernator al statului Illinois, condamnat la 14 ani de închisoare. Decizia a reaprins speculațiile cu privire la tendința lui Trump de a se folosi de acest drept pentru a-și favoriza apropiații, transmite Courrier International.

Blagojevich a fost condamnat în 2011 sub acuzația de a fi intenționat să-și cumpere un loc în Senatul american, mai exact locul lăsat liber atunci de Barack Obama.

La ieșirea din închisoare, fostul guvernator i-a mulțumit președintelui și s-a declarat un ”trumpist” convins, potrivit NBC News. ”A stat deja opt ani în închisoare, e cam mult... Nu-l cunosc prea bine, l-am văzut de vreo două ori cred, părea un tip ok”, le-a spus Trump jurnaliștilor grăbindu-se către un avion care trebuia să-l ducă la Las Vegas.

Dar, reamintește New York Post, Rod Blagojevich a fost pe vremuri invitatul emisiunii de reality show pe care o realiza chiar Donald Trump.

Este un val de exonerări ale unor ”criminali cu gulere albe”, cum îi numește The New York Times. ”Trump și-a afirmat de mai multe ori intenția de a reforma justiția penală, nemulțumit de pedepsele prea mari pentru minoritari, dar gestul său de acum vizează exclusiv fapte ale unor albi, bogați, puternici și foarte influenți”, comentează ziarul american.

Pentru Los Angeles Times, care-i numește și el pe cei 11 ”criminali”, clemența lui Trump reprezintă o ”întărire spectaculoasă a tendinței președintelui de a interveni în problemele justiției, mai ales după ce a fost achitat în Senat”.

Și The Washington Post estimează că ultimele măsuri ale președintelui ”vor să demonstreze că, în general, legea e de fapt el însuși”.

Chicago Sun-Times observă că măsura vine în contextul în care, într-un tweet postat pe 11 februarie, Trump considera ”nedrept” modul în care justiția americană îl tratează pe prietenul și consilierul său Roger Stone, acuzat de mărturie mincinoasă în Congres și de mituirea unor martori în ancheta privind ingerința Rusiei în campania electorală din 2016.

”Mesajul e că dacă Roger Stone va fi condamnat, Trump îl va grația imediat”, crede ziarul din Chicago.

 

Bugetul UE: statele bogate nu cedează

Astăzi începe la Bruxelles reuniunea șefilor de state și de guverne din Uniunea Europeană consacrată Bugetului multianual.  Țările bogate se mențin pe poziții, observă Financial Times.

Țările bogate din UE nu par dispuse la compromisuri, în timp ce președintele Consiliului European caută soluții pentru a micșora impactul pe care preconizatele tăieri bugetare din următorii 7 ani îl vor avea asupra țărilor mai puțin bogate.

Charles Michel a pus pe masă săptămâna trecută un proiect care include o serie de compromisuri privind fondurile pentru dezvoltare regională, una din cele două mari probleme ale bugetului UE, alături de agricultură. În plus statele membre trebuie să găsească soluții de a acoperi gaura de 60 de miliarde de euro din bugetul următorilor 7 ani, rezultată din retragerea Marii Britanii din UE.

EU Observer notează că, în proiectul de buget propus inițial în urmă cu doi ani, Comisia Europeană a introdus posibilitatea suspendării fondurilor comunitare pentru țările care nu respectă statul de drept, mai ales în privința independenței justiției. Polonia și Ungaria au respins, desigur, cu vehemență, asemenea planuri, pe care le-au calificat drept ”abuz de putere”, sau ”șantaj”.

În decembrie anul trecut, sub președinția finlandeză, s-a propus o nouă prevedere, potrivit căreia suspendarea fondurilor nu ar putea fi realizată decât prin votul unei ”majorități calificate” a statelor membre.

Charles Michel, în propunerile pe care le-a făcut vinerea trecută, vrea să schimbe și acest criteriu, sugerând că sancțiunile propuse de Comisie trebuie aprobate în prealabil de această ”majoritate calificată”, ceea ce ar pune Ungaria și Polonia, sau alte state cu probleme similare, într-o poziție mai avantajoasă.

Michel vrea de asemenea să restrângă subiectul sancțiunilor, de la ”respectarea în general a statului de drept”, la ”buna guvernare a autorităților”, mai scrie EU Observer.

”Rămâne de văzut dacă această primă tentativă de a stabili bugetul pentru 2021-2027 va avea succes. Mulți sunt sceptici. Iar dacă ar fi să ne luăm după experiențele anterioare, liderii ar putea continua să testeze ”liniile roșii” ale statelor membre încă o vreme, ceea ce ar duce la un al doilea summit cu același subiect”, crede la rândul său Politico.

 
Revista presei internaționale din 20 februarie 2020