
Presa internaţională
Halucinanta lume a suspectului de la Hanau
default.png

Der Spiegel vorbește despre ”Lumea halucinantă a suspectului de la Hanau”.
Potrivit propriilor afirmații, Tobias R. era născut chiar în Hanau, unde ducea o viață modestă. După terminarea liceului a urmat cursuri de formare profesională pentru un post în sistemul bancar, apoi a studiat economie la un colegiu din Bayreuth. În notele sale nu spune nimic despre o eventuală prietenă sau soție.
În schimb, abundă observațiile privind monitorizarea a mii de germani de către o presupusă poliție secretă. Scria că există agenți secreți ”capabili să citească gândurile oamenilor și să-i controleze de la distanță, cu un fel de telecomandă. Sentimentul că este urmărit permanent l-a dominat încă din copilărie și adolescență, scrie el, adăugând că la maturitate sentimentul acesta a devenit certitudine.
O mare parte a manifestului este dedicată prezentării vizunii rasiste despre lume a lui Tobias R. Încă de tânăr, mărturisește el, era convins de faptul că ”atitudinea anumitor grupuri etnice” reprezintă o problemă și că Islamul este ”distructiv”.
Cu toate absurditatea mesajelor lui, o mare parte a acestora sunt formulate foarte coerent . El pune problema legitimității ”anihilării complete” a unor țări întregi, atunci când Statele Unite își vor pierde statutul de primă superputere a lumii precum și a rolului pe care China îl va juca pe plan mondial. Este detaliată și o întreagă strategie militară pe termen lung pe care SUA și aliații săi o au în vedere pentru a câștiga un război ”inevitabil”.
La rândul său revista L'Express scrie că amenințarea terorismului de extremă dreapta îngrijorează din ce în ce mai mult autoritățile germane, mai ales după asasinarea, în iunie anul trecut, a unui politician german pro-migrație din partidul cancelarei Angela Merkel. Peste 12 700 de extremiști considerați ”periculoși” sunt monitorizați în prezent de autorități.
”Trump, din nou fără reacție la violența de dreapta”, titrează Wahington Post. ”În ciuda îngrijorărilor din Europa, Trump nu a comentat în niciun fel atacul de la Hanau. Asta confirmă logica dublului standard care caracterizează președinția sa: El condamnă imediat pe Twitter violențele comise de musulmani sau de imigranți, dar pare să facă un pas lateral sau să reacționeze vag atunci când e vorba de acțiuni similare ale rasiștilor și extremiștilor de dreapta”
Cum poate afecta coronavirusul Jocurile Olimpice de la Tokyo
Va fi afectată Olimpiada de la Tokyo de coronavirusul COVID-19? Revista americană Time vine cu câteva argumente în sprijinul acestei ipoteze.
Într-un material promoțional, în prezența tenismenei Naomi Osaka și a mai multor fani de diverse naționalități, Comitetul pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice 2020 dezvăluia, pe 17 februarie, sloganul oficial al evenimentului: ”Uniți prin emoție”.
Dar dacă este vorba de sentimental care leagă astăzi întreaga lume, aceasta nu poate fi decât Frica. Coronavirusul dă puține semne că s-ar retrage, iar peste 50 de țări și regiuni și-au închis granițele pentru oricine vine dinspre China. (...)
Abia în următoarele săptămâni vom putea vedea dacă eforturile de a ține sub control epidemia vor da sau nu rezultate, sau dacă aceasta nu cumva va deveni acea ”lebădă neagră” care ar putea afecta grav întreaga economie globală, despre care vorbea Daniel Zhang, CEO al grupului Alibaba.
Jocurile Olimpice de la Tokyo ar trebui să înceapă la 24 iulie, dar Japonia este a doua țară după China din punct de vedere al ratei infecțiilor, din care cele mai multe semnalate la bordul pachebotului acostat în portul Yokohama. În condițiile acestea, itinerariul flăcării olimpice ar trebui să înceapă luna viitoare, trecând prin toate cele 47 de provincii ale Japoniei, timp de 121 de zile, inclusiv pe parcursul celebrei sărbători a cireșilor înfloriți.
Numărul vizitatorilor sosiți pentru Olimpiadă riscă să fie extrem de redus. Japonia a primit anul trecut 9,6 milioane de vizitatori din China, dar de la izbucnirea epidemiei, călătoriile practic au încetat. Președintele Executiv al Comitetului olimpic nipon spunea pe postul național de televiziune la 5 februarie, că ”epidemia ar putea reprezenta un adevărat duș rece” pentru Olimpiadă.
S-ar putea să existe și un cost politic. În ciuda insistenței cu care premierul Shinzo Abe susținea că dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011 a fost pus în totalitate sub control, activiștii Greenpeace au detectat radiații în decembrie anul trecut, chiar într-o zonă prin care flacăra olimpică urmează să treacă. Iar asigurări similare în privința coronavirusului vor fi privite acum cu mult scepticism, scrie revista americană.