Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce s-a răspândit atât de rapid coronavirusul în Italia?

italia.jpg

Image source: 
ansa.it

Italia – precizează ziarul Corriere della Sera – a devenit a treia cea mai afectată țară din lume, după China și Coreea de Sud. Până vineri, evoluția epidemiei era practic staționară. După numai două zile existau deja mai mulți morți și peste 200 de infectați... Cum a fost totuși posibil?

”Personalul medical nu a recunoscut imediat simptomele virusului.... Nu este totuși vina medicilor, simptomele sunt foarte greu de identificat cu precizie”, spune comisarul pentru situații de urgență Angelo Borrelli.

Simptomele celor internați erau identice cu cele ale unei gripe obișnuite: nimeni nu s-a gândit imediat la coronavirus.

Niciunul din puținii pacienți diagnosticați nu fusese în China și nici nu avuseseră contacte cu persoane sosite din China.

”În Italia s-a întâmplat exact ce s-a întâmplat în China: se vorbea despre virus, dar nu era încă niciun caz clar confirmat. Diferența este că, în plus, China a amânat mult anunțarea oficială a prezenței virusului, în timp ce în Italia situația a fost comunicată imediat”, mai spune doctorul.

De asemenea, în Italia s-a făcut în ultima perioadă un mare număr de teste pentru depistarea virusului. ”S-au făcut peste 3000 de teste, o cifră mare, care arată că screeningul sanitar efectuat în Italia este foarte aprofundat, la nivel capilar”.

”Nu exclud ca motivul pentru care în țările din restul Europei nu s-a răspândit atât de rapid, să fie tocmai acela că, nefiind cazuri semnalate, nu s-au făcut atâtea teste câte s-au făcut la noi”, recunoaște la rândul său cercetătorul Fabrizio Pregliasco pentru Coriere della Sera.”Conte se mândrește cu o Italie infectată”, titrează Il Tempo: ”De ieri Italia a urcat pe tristul podium al țărilor celor mai afectate de noul coronavirus, depășind chiar și Japonia, care se află la doi pași de China. Este o premieră dramatică, dar probabil e doar o viziune personală. Pentru că premierul Conte pare să fie mândru...”, scrie autorul articolului din ziarul italian, care continuă:

Când premierul Conte anunța cu mândrie că a anulat toate legăturile aeriene cu China, noi, jurnaliștii, am avertizat că măsura ar putea fi inutilă, pentru că foarte mulți chinezi nu vin în Italia din China, ci din Dubai sau din alte locații. Pe de altă parte, dacă cursele cu China nu ar fi fost blocate am fi putut controla mai bine situația, i-am fi putut identifica și izola mai ușor pe cei suspecți. Dar probabil că obsesia guvernului de a nu fi acuzat de rasism a fost mai importantă (...)

Acum Austria a închis legăturile feroviare cu Italia, România a anunțat punerea în carantină a tuturor celor sosiți din Lombardia și Veneto, cu alte cuvinte, ceea ce n-am făcut noi cu alții, fac alții cu noi... (...)

Și totuși, Italia ne oferă un exemplu bun, este de părere ziarul german Süddeutsche Zeitung:

Când calamitățile, cum ar fi cutremurele, devastează țara, italienii se unesc, acționează cu viteză, eficiență și solidaritate. ... Nimeni nu poate prezice dacă vom reuși să prevenim o răspândire masivă a virusului în Europa. Ceea ce poate fi prevenit este însă isteria în masă. Acest lucru necesită guverne care acționează nu numai energic – deși chiar și acest lucru a lipsit în China – necesită guverne care demonstrează onestitate și seriozitate în politica lor de informare, fără a minimaliza sau dramatiza pericolul. Se pare că și Italia a decis să dea un exemplu bun și în acest domeniu.

 

Americanii sunt atât de dezbinați că nu mai au nevoie de influența Rusiei (The Atlantic)

Americanii nu au nevoie de influența Rusiei. Sunt şi aşa destul de capabili să se învrăjbească între ei, scrie revista americană The Altantic, în legătură cu reluarea acuzațiilor privind amestecul rusesc în alegerile americane:

Un videoclip cu o ceartă în faţa unei case din Dallas, filmat în primăvara trecută, a devenit repede viral sub titlul "o femeie rasistă spune ce-o să ne facă atunci când în Dallas alimentele se vor vinde doar cu permis". (În clip apar nişte comercianţi mexicani de taco). În câteva săptămâni, clipul a strâns 170.000 de vizualizări.

Aceasta este noua faţă a propagandei ruseşti. În 2016, Kremlinul a investit la greu în bancuri şi reclame pe Facebook, menite să sporească neîncrederea americanilor în sistemul electoral şi să-i învrăjbească.

Dar acum, la aproape patru ani după ce un preşedinte a cărui retorică duşmănoasă şi ale cărui politici au provocat furia oamenilor în materie de rasă, inegalitate şi chiar în privinţa propriei preşedinţii, guvernul rus încă se mai amestecă, dar nu mai trebuie să se arate atât de inventiv.

Cearta din videoclip, izbucnită din cauza unei camionete care vindea taco mexican, nu a fost creată în vreun atelier din Sankt Petersburg. Imaginile au înfăţişat un incident real, "made in America", iar tot ce a trebuit să facă Rusia a fost să-şi trimită provocatorii pe Twitter.

Acum, spre norocul ruşilor, cei doi favoriţi în cursa pentru preşedinţie, Donald Trump şi Bernie Sanders, sunt la fel de contestaţi, dar amândoi sunt candidaţii pe care provocatorii ruşi au căutat să îi promoveze în 2016, după cum a constatat consilierul special Robert Mueller.

Obiectivele Rusiei vizează scăderea prezenţei la urne şi dificultăţi mai mari de a guverna pentru eventualul câştigător, stârnind îndoieli cu privire la procesul electoral.

S-ar putea ca, totuşi, Kremlinul să îl mai prefere încă pe Trump, fie şi numai pentru faptul că liderii ruşi ştiu deja la ce să se aştepte de la el, afirmă Alina Poliakova, şefa Centrului de Analiză a Politicii Europene.

The New York Times a relatat ulterior că, într-un raport de săptămâna trecută, oficiali ai serviciilor de informaţii i-au informat pe congresmeni că, într-adevăr, Rusia se amestecă din nou în ajutorul lui Trump.

Şi totuşi, Graham Brookie, director în cadrul Atlantic Councill susține, fără a subestima amestecul rus, că dezinformarea internă americană e cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Rușii pot băga doar mingea în poartă, spunând: ”misiune îndeplinită”, scrie The Atlantic, citat de Rador.

Revista presei internaționale din 25 februarie 2020