Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Există ceva mai periculos decât coronavirusul? Da: virusul dezinformării

panic.png

Image source: 
pixabay.com

Există ceva mai periculos decât coronavirusul? Da: Și acela este virusul dezinformării, scrie ziarul spaniol El Pais.

Matematicianul Adam Kucharski explică pentru El Pais că „Studiile efectuate cu privire la distribuirea mesajelor Twitter între 2006 și 2017 arată că informațiile false se răspândesc mai repede decât alte tweet-uri. De ce? S-ar părea că oamenii apreciază gradul de noutate, care este în mod natural mai mare în cazul informațiilor false decât în cel al informațiilor reale. Difuzarea unui mesaj depinde și de emoțiile pe care le declanșează. ... Nu există dovezi că virusul a devenit mai contagios de la apariția sa în decembrie. Ceea ce pare să se fi dezvoltat, însă, sunt zvonurile care circulă pe spatele său, care se răspândesc din ce în ce mai bine. "

Să ne păstrăm mintea limpede, cere și ziarul belgian De Morgen: „În planurile sale de urgență pentru sănătate, statul trebuie să țină cont de factorul uman, un element incontrolabil. Poate că o persoană poate crede că este o măsură inteligentă să poarte mască respiratorie. Dar dacă toată lumea urmează același raționament, va exista o presiune asupra farmaciilor, care poate provoca o penurie care îi va lovi pe cei care au cu adevărat nevoie urgentă de aceste produse: și anume medicii și personalul medical. Statul ar trebui să scoată planurile de urgență din dulap, să pregătească spitalele și să le ofere echipament suficient. Poate fi mai puțin interesant decât măsurile pentru oprirea trenurilor și închiderea frontierelor. Dar este mai eficient", consideră ziarul belgian.

Iar AFP ne informează că cele mai afectate regiuni sunt Lombardia, vecină cu Elveția, și Veneto, care se învecinează cu Slovenia. Preocupări sunt în Piemonte, care se învecinează cu Franța, și Trentino-Alto Adige, care se învecinează cu Austria.

Ca precauție, toate excursiile școlare sunt suspendate în interiorul și în afara peninsulei, la fel ca activitățile legate de activitățile Erasmus (programul european de schimb de studenți).

Mai multe federații sportive italiene și-au schimbat programele. Meciurile Europa League și Campionatul de fotbal al Italiei vor avea loc cu porțile închise.

Unul din două cinematografe italiene este închis, iar producția la ultima serie „Misiune Imposiblă”, cu actorul american Tom Cruise, a fost întreruptă în Italia, unde erau planificate trei săptămâni de filmare la Veneția.

 

Criza coronavirusului din Italia induce tensiuni politice 

Pe măsură ce răspândirea coronavirusului se accelerează, relativul ”fairplay” care a existat între autoritățile centrale și cele locale în primele zile începe să dispară, transmite postul tv italian TG24.

”Gata cu inițiativele locale nejustificate, gata cu acțiunile dezordonate”, a declamat președintele Consiliului de miniștri Giuseppe Conte, care a avertizat chiar că, dacă lipsa de coordonare între serviciile sanitare va continua, guvernul ar putea interveni pentru a restrânge competențele autorităților regionale.

Conte a precizat că la originea epidemiei stă proasta gestiune a situației ”într-un spital”, unde ”nu s-au respectat protocoalele”.

Chiar dacă premierul nu a menționat numele spitalului, președintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana, s-a simțit vizat și a dat imediat replica: ”Sper că vorbele astea se datorează oboselii și a stresului... Regiunea noastră a administrat în mod foarte competent întreaga situație și a fost la înălțimea așteptărilor”.

”Problema - spune același Fontana citat de agenția ANSA -

este că premierul Conte nu cunoaște protocoalele și aruncă mingea în tribună ca să acopere disfuncționalitățile de la nivelul Sistemului național de protecție civilă, care ne-a obișnuit să nu aibă nicio reacție la niște situații pe care chiar el ar fi trebuit să le anticipeze...”. Reprezentanții formațiunii de dreapta Liga Nordului îl acuză chiar pe Conte că ”folosește cuvinte de sorginte fascistă”, atunci când amenință cu centralizarea puterii. Șeful grupului parlamentar al partidului din Cameră, Riccardo Molinari, a cerut în context demisia premierului.Care este efectul crizei coronavirusului asupra companiilor italiene?

Agenția de știri italiană ANSA ne informează că firmele nu-și închid porțile, dar  mizează pe munca la domiciliu:

De când cu criza coronavirusului, cuvântul de ordine în rândul angajaților a devenit ”smart working”. La sediile marilor companii s-au luat măsuri de prevenție iar angajații au fost informați cu privire la ”normele comportamentale” care trebuie adoptate, transmite agenția națională italiană de știri, într-un reportaj realizat la Milano.

În magazinele CityLife din Milano, dar și la sediile Allianz, Generali și Pwc, sunt mult mai puțini oameni decât în mod obișnuit, unul din motive fiind acela că foarte mulți angajați lucrează la domiciliu. Prin piața din centrul orașului se mai vede câte o mamă care traversează grăbită cu copilașul de mână, iar în parcul de vis-á-vis, deși afară e vreme de primăvară, băncile sunt goale la ora prânzului.

Și la sediul Generali prezența angajaților este sub media obișnuită. S-a constituit un centru de observație care monitorizează evoluția situației, iar la intrare există posibilitatea măsurării temperaturii corporale.

Lucrurile stau cam la fel la sediul Allianz, unde 50% din cei 2600 de angajați au decis să lucreze de acasă. Barul, terasele și sala de sport de la parter sunt închise. La sediul Axa sunt prezenți doar 15% dintre angajați iar birourile de la Credit Suisse sunt aproape goale.

Situații similare la sediile Eni, Snam, Aon și Saipem.

Mariangela, angajată a unei mari societăți milaneze, una din miile de angajate care lucrează de acasă e mulțumită: ”Companiile au luat o decizie justă. Pot să lucrez liniștită de acasă, fără teamă... Singurul lucru care îmi lipsește este contactul cu colegii...”, notează ANSA.

Revista presei internaționale din 26 februarie 2020