Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia, de la epidemie la ”infodemie”

milano.jpg

Milano, Galeriile Vittorio Emanuele, februarie 2020
Image source: 
ansa.it

Agenția națională italiană ANSA notează că ministrul italian de externe Luigi di Maio a ținut să atragă atenția, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Asociației presei străine, că percepția asupra Italiei la nivel mondial în acest moment este rezultatul unui ”anume tip de dezinformare”.

”Există percepția generală că Italia ar fi lovită de coronavirus pe întregul său teritoriu, dar nu este deloc așa. Doar 0,1 % din localitățile ei sunt într-un fel sau altul afectate, persoanele aflate în carantină reprezintă 0,089% din totalul populației iar teritoriul afectat și izolat reprezintă doar 0,01% din suprafața țării. Este foarte important să nu participăm la acest tip de dezinformare care nu poate face decât rău, inclusiv din punct de vedere al evoluției epidemiei”, a spus șeful diplomației italiene, potrivit sursei citate.

Ministerul italian de externe a trimis tuturor ambasadelor și consulatelor străine din țară o mapă cu toate datele actualizate privind evoluția coronavirusului. ”Fac un apel la întreaga presă străină ca fiecare informație pe care o transmite să o redacteze cu maximă responsabilitate”, a insistat liderul de la Farnesina.

La rândul său cotidianul La Repubblica redă mesajele transmise de reprezentanții ministerului sănătății, potrivit cărora Italia nu este un focar al epidemiei și că în acest moment toți pacienții de la spitalul Spallanzani, unde au fost semnalate primele cazuri, au fost testați și nu sunt infectați. ”Nu știm ce se întâmplă în alte țări, dar noi în Italia am luat măsuri foarte riguroase iar în următoarele două săptămâni vom înțelege mai bine cum evoluează epidemia. Au fost efectuate peste 10 000 de testări, ceea ce nu cred că s-a întâmplat în alte țări din Europa”, spune Walter Ricciardi, consultant al ministrului sănătății și reprezentantul Italiei în Organizația Mondială a Sănătății.

 

Presa italiană vorbește și despre activitatea din educație, afectată de criza coronavirusului

Cotidianul Il Sole 24 Ore face la rândul său o trecere în revistă a instituțiilor de învățământ din Italia afectate de epidemie:

”Toate activitățile didactice din Napoli, Taranto și Palermo au fost închise. Decizia privind redeschiderea școlilor din regiunea Lombardia, unde au fost semnalate cele mai multe cazuri de infecție, dar și din celelalte regiuni afectate, va fi luată la sfârșitul acestei săptămâni. Este vorba de școlile închise din Piemonte, Lombardia, Liguria, Veneto, Emilia Romagna,  Trentino-Alto Adige, Marche și Friuli Venezia Giulia...”

Pe de altă parte, nu există riscul ca anul școlar să fie pierdut, transmite postul Radio24. Ministrul educației, citat de postul de radio, spune că nu există nici un risc ca elevii și studenții să piardă anul școlar. Potrivit principiului autonomiei, instituțiile de învățământ au posibilitatea, de la caz la caz, dacă va fi nevoie, să prelungească anul școlar, deși este foarte puțin probabil să fie nevoie de așa ceva.

Există o dorință de apocalipsă. Panica se datorează în special unei politici de informare insuficiente, deplânge publicația italiană Avvenire:

„Există două scenarii. Fie suprimăm orice informație nouă cu privire la pericolul specific al coronavirusului, asupra mutațiilor sale și a evoluțiilor sale posibile (nu cred personal în asta, nu aparțin categoriei conspiratorilor de duminică), fie aplicăm un Protocol de profilaxie nediscriminator și cuprinzător și abordăm problema în mod rațional. Anunțurile oscilează între expertul care dă instrucțiuni de bun-simț pentru a preveni contagiunea și cronicarii alarmați care prevestesc o apocalipsă iminentă și inevitabilă ".

Iar ziarul francez Libération se întreabă „De ce, în principiu, oamenii se îndoiesc de buna-credință a autorităților, care nu au niciun interes să înșele publicul sau să minimalizeze pericolele, mai ales că acestea se bazează pe opiniile comunității științifice? De fapt, democrațiile nu trebuie suspectate: ele trăiesc sub ochiul curios al mass-mediei și al publicului care se poate exprima liber. Într-o dictatură precum China minciuna statului a întârziat conștientizarea necesară. Este o lecție dovedită de mult timp pe care tindem să o uităm: societățile deschise sunt mai sigure decât regimurile autoritare. "

În Cehia, o persoană necunoscută a lansat miercuri o știre falsă despre un prim caz de coronavirus în țară scrie cotidianul Denik. Ziarul condamnă acest act criminal:

„Cehii pot râde de orice, chiar și de cele mai grave probleme. Umorul negru este un bun antidot al fricii. Dar glumele absurde se răspândesc ca un virus și provoacă la fel de multe pagube. Gluma în cauză este o prostie. Comediantul amator a stârnit frică printre cei care au citit textul și îndoieli despre starea de pregătire a sistemului nostru de sănătate. ... Există limite. Aceasta este o problemă pentru poliție și sistemul judiciar”, scrie ziarul ceh citat de Eurotopics.

 

 

Tentativă de asasinat împotriva unui opozant cecen în Polonia

Un cunoscut blogger cecen a supraviețuit unei aparente tentative de asasinat în Polonia, cel mai recent episod dintr-o serie de atacuri asupra disidenților exilați în Europa.

După cum scrie The Guardian, Tumso Abdurakhmanov a postat un videoclip care îl arată dezbrăcat și respirând din greu, stând peste corpul însângerat al altui bărbat. "Cine te-a trimis? De unde ai venit? " Abdurakhmanov îl întreabă, înainte de a-i smulge un ciocan, despre care spune că a fost folosit de necunoscut în tentativa de omor.

Bărbatul rănit de pe pământ îi răspunde că a venit „de la Moscova”. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea autorităților poloneze, dar grupul pentru drepturile cecene din Suedia, a descris atacul ca pe o tentativă de asasinat.

Fratele lui Abdurakhmanov spune că acesta a fost internat la spital sub paza poliției, cu răni grave în urma atacului din Polonia. Atacatorul se află și el în spital.

Abdurakhmanov este unul dintre cei mai proeminenți și mai cunoscuți critici ai lui Ramzan Kadyrov, șeful Republicii autonome cecene din Rusia. Opozantul a părăsit țara în 2015 în urma amenințărilor venite de la un oficial cecen legat de Kadyrov.

După ce i-a fost refuzat azilul în Georgia, Abdurakhmanov s-a mutat în Polonia, unde a stat la o adresă secretă în așteptarea aprobării pentru azil. Cererea a fost respinsă de ministerul de interne al Poloniei în 2018.

Amnesty International a denunțat această decizie, afirmând că Abdurakhmanov va fi supus „unui risc real de tortură”, dacă ar fi deportat înapoi în Rusia.

Atacul împotriva lui Abdurakhmanov vine după o serie de lichidări ale altor opozanți ai guvernului cecen refugiați în Europa.

BBC notează că Abdurakhmanov este unul dintre cei mai populari bloggeri din Cecenia, videoclipurile sale pe YouTube obținând de obicei zeci de mii de vizualizări.

După două conflicte sângeroase dintre rebelii ceceni și Rusia, republica este acum sub controlul lui Kadyrov - un fost rebel care i-a devenit loial președintelui Vladimir Putin.

Atacul raportat miercuri a venit la câteva săptămâni după ce bloggerul cecen, Imran Aliev, a fost găsit ucis la Lille, în Franța.După cum amintește Europa Liberă, în august anul trecut, Zelimkhan Khangoshvili, un cetățean georgian de origine cecenă, a fost împușcat mortal în lumina zilei în centrul Berlinului.

Grupul de jurnalism de investigație Bellingcat a scris la începutul acestei luni că atacul a fost planificat și organizat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.

Cazul a stârnit o dispută politică între Berlin și Moscova - inclusiv expulzări ale unor diplomați. Un suspect care a călătorit în Germania cu un pașaport rus emis pe numele Vadim Sokolov a fost reținut de poliție la Berlin la scurt timp după ucidere.

Moscova neagă acuzațiile.

Revista presei internaționale din 28 februarie 2020