Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirusul poate arunca în aer societatea iraniană

iran.jpg

Teheran, Iran, februarie 2020
Image source: 
WANA (West Asia News Agency)/Nazanin Tabatabaee via Reuters via rfi.fr

În ciuda cazurilor de infecție semnalate în mai multe regiuni ale țării, guvernul iranian refuză să instituie zone de carantină, avertizează revista The Atlantic.

Mai mult, guvernul iranian chiar încurajează populația să viziteze orașul Qom, un important centru de pelerinaj, dar care, totodată, este și focarul de răspândire a virusului COVID-19:

”Pelerini sosiți din zeci de provincii vin în acest mic oraș iranian. Stau prin hoteluri ieftine, cu toalete comune, mănâncă împreună. Au venit să venereze mormântul unei femei, care a fost sora unui sfânt. Fiecare lacrimă, spune tradiția musulmană, se va transforma în viața de Dincolo într-o perlă.

Dar până atunci, fluidele circulă nestingherite de la om la om prin mulțimea înghesuită. Pelerinii ating pe rând cu mâna mormântul sacru și de multe ori își lipesc fruntea sau fața de el. Unii timp de minute în șir. Și sunt mii, doar într-o singură zi.

Suntem în orășelul Qom, acolo unde, în urmă cu câteva zile, un oficial din ministerul sănătății anunța la televiziune că prezența noului coronavirus în localitate a fost confirmată. Toată lumea știe că  acolo este focarul, dar foarte mulți se îndoiesc de statisticile oficiale: 245 de cazuri la nivel național dintre care 26 de morți, spunea oficialul citat. Dar  tot un demnitar, membru al parlamentului, a declarat că numărul morților e de fapt de peste 50 și că 2000 de oameni ar fi infectați, numai în Qom.

Iranienii trăiesc într-un stres insuportabil. Și economic și politic și militar. Nu au încredere în guvernul lor. După demonstrațiile uriașe declanșate de scumpirea benzinei, reprimate cu violență, după frământările sociale de după uciderea generalului Soleymani, soldate și acelea cu mai mulți morți, acum, aproape în fiecare minut, de câte ori ating o clanță de ușă, sau se șterg la nas, oamenii se gândesc că ar putea muri.

Este prea mult pentru o societate, iar guvernul dă semne că scapă lucrurile de sub control. Faptul că încurajează afluxul de pelerini către Qom este reacția unui guvern care recunoaște că și-a atins limitele și care, într-un fel, nu mai luptă deloc împotriva epidemiei”, notează The Atlantic.

 

Poate fi oprită epidemia la nivel global?

Specialiștii din întreaga lume fac eforturi pentru încetinirea răspândirii virusului, dar noi puncte roșii apar mereu pe hartă. Ceea ce ar putea însemna că deja e prea târziu, se îngrijorează revista germană Der Spiegel:

”Știrile care vin din provincia Hubei continuă să fie îngrijorătoare. Cei mai mulți din cei 2000 de morți sunt din capitala Wuhan și cca 3000 de persoane din cadrul serviciilor medicale au fost testate pozitiv. Stadioane, hoteluri și centre culturale au fost transformate în spitale ad-hoc, puse sub carantină. Mii de soldați și o armată de asistente medicale au fost trimiși în provincie de guvern.

În Japonia ministrul sănătății a spus că epidemia ”a intrat într-o nouă fază” și au fost semnalate cazuri despre care oficialii nu au putut spune exact de unde au apărut și nici câți oameni sunt afectați.

Și în Italia situația pare a scăpa de sub control. La fel în Iran. Aeroportul din Frankfurt pare a fi în mod special expus, ca o adevărată poartă, larg deschisă, pentru sosirea virusului.

Recunoașterea simptomelor rămâne o problemă, pentru că în continuare specialiștii știu foarte puține despre acest coronavirus, iar cât timp experții medicali, oficialii din domeniul sanitar, politicienii, nu vor ști tot ce trebuie să știe, vor continua să facă greșeli, cu efecte imprevizibile”.

 

În Statele Unite, Time atrage atenția că reacția administrației americane la epidemia cu coronavirus poate fi pusă sub semnul întrebării:

Și aceasta pentru că  multe poziții- cheie din aparatul guvernamental american, sunt în acest moment neocupate.

Conducerile unor structuri importante, precum Agenția pentru dezvoltare Internațională, Departamentul pentru securitate internă, Departamentul pentru Sănătate sunt asigurate temporar de interimari.

Agenția pentru dezvoltare Internațională, care a suferit tăieri bugetare drastice pe tot parcursul administrației Trump, nu are niciun candidat relevant pentru mai multe posturi importante, precum asistent administrator Sănătate Globală, Administrator asociat pentru Ajutor, reacție și reziliență, Asistent administrator pentru Asia și Administrator asociat pentru Strategie și operațiuni. Toate sunt ocupate acum de interimari, atrage atenția ziarul American.